Sağlıklı Beslenme & Diyet

Yaz Yaklaşırken Ne Kadar Sağlıklı Besleniyoruz?

23 Mayıs 2017

Yaza çok az bir zaman kalmışken kadın/erkek farkı olmadan sıkı ve formda bir vücut, toksinlerden arınmış, dinç, sağlıklı bir beden hepimizin hayali. Herkes nasıl kısa sürede fazla kiloları veririz diye düşünüyor. Bunun için de sosyal medyada yaygın olan birçok diyeti deniyor. Peki bu diyetler ne kadar sağlıklı? Isınan havaların etkisiyle iştahın kesildiği, zayıf olma isteğinin arttığı bu dönem aslında diyet yapmak için oldukça uygun. Sağlıksız şok diyetler uygulamak yerine nasıl sağlıklı besleniriz aşağıdaki önerilere göz atalım.

Öncelikli olarak beslenme düzenimizde dikkat etmemiz gereken şeylerden biri kahvaltı yapmak. Çoğu kişi üşendiğinden, vakit bulamadığından ya da gereksiz gördüğü için kahvaltı yapmıyor. Peki bu doğru mu tabi ki de hayır. Kahvaltı yapmak metabolizmanın çalışmaya başlamasını, sabahları daha dinç ve enerjik olmayı sağlar. Bu yüzden uyandıktan sonra en kısa zamanda kahvaltı yapmak önemlidir. Ben kahvaltı yapmıyorum ama aç kalmamak için de poğaçalar, tostlar, hazır alınmış bol kalorili sandviçler yiyorum, diyorsanız onun yerine kahvaltı için kendiniz evde sağlıklı sandviçler, meyveli shakeler, meyveli yulaf gevreği yada chialı kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Sizin hazırlayacağınız kahvaltılar böylece hem daha sağlıklı hemde daha az kalorili olacaktır.

Ayrıca beslenmemizde ara öğün yapmak da kahvaltı kadar önemli bir diğer etken. Çünkü ara öğünler yapıldığı zaman hem açlık süremizi uzamıyor hem de öğle ve akşam yemeklerinde porsiyonlarımızı rahatça kontrol ediyoruz. Ara öğünlerde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde meyve, yoğurt, süt, kuruyemiş gibi sağlıklı besinler tüketebilirsiniz.

Bu arada meyve demişken meyvelerin masum göründüklerine aldanmayın, bazıları kalori açısından çok da masum değiller. İncir, kiraz, dut, üzüm, kavun, karpuz, kayısı vb. yaz meyveleri yüksek şeker içerdikleri için fazla miktarlarda tüketilmeleri kilo vermenin aksine kilo alımlarına sebep olabilir. Özellikle karpuz ve kavun tüketiminizde dikkatli olun, 1 porsiyon meyve yerine 2 parmak kalınlığında kesilmiş miktarda tüketebilirsiniz. Ayrıca kan şekerinin dengeli olması için kavun ve karpuzun yanında 1 kibrit kutusu peynir veya 1 adet kepekli grisini de tüketebilirsiniz.

Sıcak havaların etkisiyle sıvı ve elektrolit kaybının engellemek için su tüketiminizi 2,5-3 litreye çıkartın. Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için su yerine alkol, gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmeyin. Su tüketimini unutanlardansanız, size su içmeyi hatırlatan telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz. Suyu sade tüketmek hoşunuza gitmiyorsa içine bir iki damla meyve suyu, meyve parçaları veya kabuk tarçın ekleyebilirsiniz. Serinlemek için bol kalorili dondurma ya da kremalı, buzlu içecekler yerine soğuk sıcak bitki çayları, kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda tüketebilirsiniz. Ayrıca kereviz, dereotu, maydanoz, salatalık, ıspanak suyu gibi sebze sularından da kendi zevkinize göre içecekler yapabilirsiniz.
Yemeklerinizde yağ oranı düşük, lifli hafif gıdaları tercih edin ve aşırıya kaçmadan yemeye çalışın. Lif ve vitamin alımınızı artırmak için, yaz mevsimine uygun taze sebze ve meyveleri tüketin. Ayrıca kızartılmış besinleri de tüketmezsek hem daha az kalori almış olmakla beraber midemizi de fazla yormamış oluruz. Çoğu insan sağlıklı beslenmek için salata tüketirken salataya eklediği sos veya başka malzemeleri kalorisiz gibi değerlendirip, salata tabaklarının kalorisini inanılmaz derecede artıyor. Bu yüzden salatalarımıza da eklediğimiz yağ ve sos miktarlarına dikkat etmeliyiz.

Yediğiniz yemeklerde fazla tuz tüketmemeye özen gösterin çünkü fazla tuz tüketmek vücutta ödem oluşturacak ve tartıda daha kilolu çıkmanıza sebep olacaktır. Tatlı alternatifi olarak şerbetli tatlılar yerine dondurulmuş meyveler ile zenginleştirilmiş light dondurma, light puding gibi tatlılar doğru alternatifler olabilir.

Havaların ısınmasıyla dışarıda yemek yemeler sıklaşır bu durumda kalori alımlarımız ister istemez artabilir. Bunun için yemeklerinizi seçerken menüden diyet yemeklerini seçebilir, yediğiniz yemekleri başkalarıyla paylaşabilir ya da siparişlerinizde daha az porsiyon tüketerek fazla kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.

Günde en az 30 dakikanızı düzenli ve severek yapacağınız bir spora ayırın. Günde en az on bin adım atmaya çalışın. Spor yapmak için illa spor salonlarına fazla miktarlarda para verip gitmeye gerek yok. Bunun için havaların ısınmasıyla açık havada bol oksijenli ortamlarda yürüyüş, evde pilates, leslie gibi aktiviteler deneyebilirsiniz. Ben tek başıma spor yapamam, sevmiyorum diyorsanız sizin gibi spor yapmak isteyen arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız spor size moral ve motivasyon sağlayacaktır. Hadi şimdi en sevdiğiniz parçalardan kendinize şarkı listeleri oluşturup spor yapma zamanı.

Kilo vermek için aceleci olmayın. Başta kilo vermek zor gelebilir ama sağlıklı ve düzenli kilo vermek tamamen özveri işi. Bütün kış alınan kilolar küçük bir sihirle bir anda yok olmaz, olamazlar, bunun için biraz sabır göstermelisiniz.

Kendinizi motive etmek için vitrinleri dolaşın, çok beğendiğiniz bir kıyafeti bir beden küçük satın alın. Bu sizi, amacınıza ulaştırmak için motive edecektir. Çevrenizde sizin gibi diyet yapan bir arkadaşınızın olması da size moral ve psikolojik anlamda önemli fayda sağlayacak.

Unutmayın ki eğer diyet yapacaksanız herkesin beslenme planı farklıdır. Bu tamamen yaş, boy, cinsiyet, sağlık durumunuz, fiziksel aktivite düzeyiniz, kullanılan ilaçlar gibi pek çok faktöre bağlıdır. Diyetisyenler kontrolünde özel olarak size hazırlanmış diyet listelerini ve daha sonrasında da koruma programını sürdürmeniz önemlidir.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 23 Mayıs 2017 at 20:48

    Simaycım öncelikle Sen ve Ben ailesine hoş geldin canım. Harika bir yazı olmuş. Hepimizin yaza girerken endişelendiği konularda oldukça yararlı tavsiyelerde bulunmuşsun. Özellikle yeterli su tüketmeye, bu yazıyı okuduktan sonra daha dikkat etmem gerektiğini anladım.
     
    Çıktığın bu yeni yolculukta, harika anılar ve başarılar biriktirmeni dilerim.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Dyt. Simay Ejderoğlu 2 Haziran 2017 at 17:32

      Çok teşekkür ederim Didem abla, ben debu ailenin bir üyesi olduğum için çok mutluyum.

      Sevgiler 🙂

  • Yanıtla İrem Savaş 27 Mayıs 2017 at 03:55

    Belkide en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan biri, çünkü gün içinde bir çok bizi cezbedici yemek türleri ile karşılaşıyor hatta bazen dayanamayıp yiyoruz! Yazınız bu konuda bilgi edinmek için yararlı görünüyor. Yolunuz açık olsun 😊

    • Yanıtla Dyt. Simay Ejderoğlu 2 Haziran 2017 at 17:34

      Çok teşekkürler İrem önemli olan neyi ne kadar porsiyonda yediğimiz elbetteki canımız birşeyler çekiyo ve yemek en doğal hakkımız 🙂

      Seninde yolun açık olsun sevgiler..

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 28 Mayıs 2017 at 08:05

    Günaydın ve kahvaltı, herhalde vazgeçilmezlerimden.
    Sevgili Simay, 2 sorum olacak;
    1- peynir konusunda ne dersin? Normal, az yağlı?
    2- ekmek ve karbonhidrat grubu, kahvaltıda olmalımı?
    Kalemine sağlık.

    • Yanıtla Dyt. Simay Ejderoğlu 2 Haziran 2017 at 17:38

      Merhaba Sabahat hanım peynir konusunda açıkcası normal bir porsiyon tükettiğiniz vakit az yağlı yada normal olması farketmez tabi ki çok yağlı peynirleri tercih etmemeye çalışın sonuçta light bir peyniri yerken kendinizi zorlayacak ve mutsuz olacaksanız normal tüketin ama 1 ince dilim tüketin. Ekmek konusuna da gelmek gerekirse ekmek ve karbonhidrat grubu kahvaltıda olmalı çoğu kişi ekmeğin kilo aldırdığını düşünüp ekmek tüketmiyo halbuki tam buğday ekmeği, tam tahıllı ekmek gibi ekmekler hem kan şekerimizi hemen yükseltmez hemde tokluk hissi sağlar. Umarım yardımcı olmuşumdur sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan