Cadı Sanatı

Kaç Yaşında Evlenmemi Uygun Bulmuştunuz?

15 Mayıs 2017

Kaç Yaşında Evlenmemi Uygun Bulmuştunuz?

Evlenmek için doğru yaş ne? Son dönem bu soruyla sıkça muhattap olduğumdan konuyu sizinle de tartışalım istedim. Biliyorum yazılarım evlilik ve boşanma etrafında fazla dans ediyor fakat bir sene önce çıktığım bu yapıda oldukça uzun süre geçirdiğim ve neslimizin evlilikleri bitirme konusunda gelmiş geçmiş en hızlı hareket eden kuşak olmasından dolayı çevremin benim gibi boşanmayla sonuçlanmış ilişkiyle dolu olması sanırım buna sebep oluyor.

Hep bahsediyorum; insanların başkalarının hayatlarını canlarının istediği gibi sorgulama cüretinde bulunmaları hatta daha da ileri gidip psikolog edasında akıl vermeleri beni oldukça şaşırtıyor diye, işte bu konu da onlardan biri.

Benim kuşağım evlilik yaşında, yirmilerin sonunda ve otuzların sonunda evlenenler olarak ikiye bölündü. Yirmi iki yaşında tanışıp yirmi altı yaşında evlenen biri olarak ben ilk bölüme giriyorum. Evlenirken kimse bana ‘Daha çok gençsin, sakın evlenme’ gibi sözler söylemediği gibi gayet uygun bulunmuştu o zamanlar bu kararım.

Birinci kesim evliliğin içinde yıllar geçirirken, ikinci kesim bu süre zarfında sanki elli kere evlenme teklifi almış da sadece yaşları henüz çok erken diye burun kıvırmışlar, evlenmek için bin takla atmamışlar gibi tüm yaptıklarını, 35’inde sonunda birini bulup evlendikleri anda unuttular. Ve sanki bu yaşta evlenmek çocukluklarından beri oluşturdukları idealler listesindeki bir maddeymiş gibi geçip karşıma ahkâm kesmeselerdi böyle bir yazıyı asla yazmazdım ama bu o kadar sıkça tekrarlandı ki topluca cevap vermeye karar verdim :)) Yeni kararlarımı da biliyorsunuz; şuursuzca beni yargılayan, bundan sonra aynı tutumla karşılacak.

Ne diyordum; bu kadınlar hepsi sözleşmişcesine, ağız birliğine varmışcasına aynı eleştirileri karşımda sıralamaya başlayınca “Ne oluyoruz?” diye düşünmeye başladım. Bende takıntıdır insan davranışlarının altında yatan nedenleri bulmaya çalışmak. Bir davranış modeline kendimce açıklama getirene kadar, ardı arkası kesilmeyen düşünce silsilesi içinde saatler geçirebilirim. Sonunda doğru ya da yanlış olarak ifade edemeyeceğim fakat bana bir açıklama bulan bir sonuca ulaştığımda ancak bu sorgulamaya son verebiliyorum.

Evliliğimde problem yaşamamın ya da boşanmayla sonuçlamasının nedenini arayan ve bu nedeni ‘sözde’ erken yaşta evlenmeme bağlayan yorumların sadece bu geç evlenen kesimden geldiğini fark edince tabi bende şalter attı. Bayılıyorum kendi yaşam şekillerini doğru, diğer her modeli ise yanlış diye yargılayan bu kafalara.

Daha da üzücüsü bunlar senelerce ‘evleneceğim’ diye tuttururken ya da ‘yok mu kocanın arkadaşı benimle tanıştıracağın’ diye kafamın etini yerken, ben bir kere olsun değil onları kıracak üzecek yorum yapmak, her zaman destek olmuşken, 14 yıllık evliliğim bittiğinde, iki yıllık derin evlilik tecrübeleriyle geçip karşıma nasihat vermiyorlar mı inanın şoktan cevap veremiyorum. Hadsiz, densiz, şuursuz gibi bir sürü kelime aklımdan geçerken cüretleri karşısında şapka çıkartmaktan da geri duramıyorum.

Şu yaş olayını ciddi ciddi inceleyelim mi? Varsa bunun ideali, gerçekten bilmek istiyorum. Şöyle bir mantık yürütüyorum ve öncelikle ‘neden evleniyoruz?’ diye soruyorum. Yüz yıllardır olan en en temel evlilik nedeni ne? Tabi ki üreme. Çocuk yapmak için evleniyoruz.

“Ben çocuk istemiyorum, yapmayacağım da.” diye ciyaklama sevgili muhalif. Sen şekerim, çocuk yapma arzusunda olmayan zat, azınlıksın ve genelden bahsettiğimden, bağlamıyor itirazların beni.

Bu yersiz çıkışı da bertaraf ettiğimize göre devam ediyorum. Ne diyordum? Hımm çoğalmak için, insanlık tüm evreni kaplasın diye evleniyoruz. O zaman baştaki; “Evliliğin ideal yaşı var mı?” sorusunu şu şekilde sorabilir miyiz? “Çocuk sahibi olmanın ideal yaşı var mı?” Hatta bu soruyu da ‘doğurmanın ideal yaşı’ diye çevirsem, gene gereksiz bir ses anında araya girer ve “Ben doğurmayacağım, duyarlı ve iyi bir insan olarak evlat edineceğim” diye düşünce silsileme ikinci çomağı sokar. “Ya sabır” deyip cevap vereyim. Sen de azınlıksın sevgili kardeşim, keşke çoğunluk olsan ve dünya daha güzel bir yer olsa ama değilsin. Biz çoğumuz kedi gibi doğurmayı tercih eden bencil varlıklar olduğumuz için, sorumu gönül rahatlağıyla, seni kaale almadan; ‘Doğurmanın ideal yaşına’ çevirdim bile.

Burada bittiğinizi anladınız değil mi siz otuz beş sonrası evlenenler? Tıbbi olarak açıklayayım mı ideal yaşı? Çok mu zalimim? Pardon da siz ‘bıdı bıdı’ yapınca oluyor da, ben savunmaya geçince mi kötü oluyorum? Hem ben sizin gibi popomdan doğru uydurmuyor, bilimsel veriler sunuyorum. Kızıp, gücenecek bir durum yok yani. 24-29 yaş arası, kadın için ideal doğum yılları. Bir daha 26 yaşında birine ‘erken evlendi’ yaftasını yapıştırmadan önce iki kere düşünün, derim.

Doğrunun yaşla başla alakası yok. Evlilik çok çok zor. Başarısız evliliklerde sorun asla sadece bir kişide değil. Birlikte yapamıyoruz. Önemli olan, bir zamanlar çok sevdiğimiz insandan giderken de baştaki sevgiye layık gidebilmek.

Eski eşim, boşanırken; “Evlenirken kimseye sormadık, boşanırken de sormayacağız” demişti. Cümlenin altına değil ama boşanma evrakının altına imzamı attım. Bizimle ve evliliğimizi çözümlemekle uğraşacağınıza kendi hayatlarınıza dönün bence. Biz böyle mutluyuz, sizlere de mutluluklar dilerim. Ama mutluluğunuzu benim ‘sözde’ başarısızlığımda aramayın.

Biz yirmili yaşların sonunda evlenenler evet çoğumuz sapır sapır boşanıyoruz belki, fakat bunun evlendiğimiz yaşla alakası yok. Yetiştiriliş tarzımız ve daha bir sürü başka neden yatıyor bunun altında. Bunları başka bir yazıda konuşuruz artık. Bu yüzden siz de bizim kadar evli kaldığınızda yani belki bundan on yıl sonra, bu yolu tercih edip etmeyeceğinizi bilmiyorsunuz. Daha da kötüsü ne biliyor musunuz bizden on yaş daha yaşlı olacaksınız boşandığınızda 😛 Tam da bu yüzden büyük lokma ye, büyük laf etme şekerim.

Hayatın kime ne sunacağını hep birlikte seyrediyoruz…
 
 
Didem Çelebi Özkan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 15 Mayıs 2017 at 23:53

    Cesur insanları severim😇

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Mayıs 2017 at 08:52

      Ben de seni severim, hem de çok ❤️❤️

  • Yanıtla Aslı Felek 16 Mayıs 2017 at 10:48

    Yine aradaki tüm duvarları kaldırmıssınız ,sanki sosyal medya platformunda değiliz,sanki ben bunlari bir ekrandan okumuyorum sanki kırk yıllık ahbabız da elimizde kahvelerimiz siz konuşuyorsunuz bende tamamıyle aynı fikirde olduğum bir başka yazınızı resmen sesli onaylayarak sonuna kadar okuyorum…
    Bende birkez daha ve birçok kezdaha tekrarlayacağımdan emin olarak cesaretinize,samimiyetinize,yalın dilinize ve doğru tespitlerinize şapka çıkarıyorum.🤗🤗
    Gerek aylardır takip ettiğim hesabınızdaki kitap yorumlarınız,gerekse köşe yazılarınızda aynı kadın,aynı fikirler,aynı samimiyet ve aynı dobralık hissedilir derecede mevcut ve bu sizi okumayı dahada keyifli ve sıcak hale getiriyor..Maskesiz ve şeffaf olmanız bizlerle fikir paylaşan insanlardan öncelikli beklentimizdir her zaman….Sek rakı gibisiniz vesselam😉😉nerden bakarsanız bakın arkası görünebilen..😊
    Bir kahve daha alırmısın 😉
    .

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Mayıs 2017 at 13:31

      Aslıcım, nasıl güzel bir yorum. İki kere okudum yazdıklarını. Tüm güzel sözlerin için ne kadar teşekkür etsem az. ‘Sek Rakı’ benzetmesine ba-yıl-dım. Sevgiler canım 😘😘😘❤️❤️❤️

  • Yanıtla Mine İpek Ovul 16 Mayıs 2017 at 18:21

    Merhaba
    35 yasimda evlenip 37 yasinda cocuk sahibi olan biriyim. Bu arada da lise bitip universite imtahanlarina girmeden once evlenemeyi kafasina kuran arkadas cevresinde ilk nisanlanan ve yine ilk nisani atan biri olarak keske diyorum keske daha erken yasta allah evlenip anne olma sansi verseydi bana. Ama kismet boyleymis. Dedigin dogru anne olmak satir arasindaki mesaj bu…

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 17 Mayıs 2017 at 12:38

      Bi’ tanem benim, sen muhteşem bir anne ve muhteşem bir dostsun. Asla yukarda anlattığım saçmalıkları bana söylemedin. Herşey biraz da kısmetle alakalı. Sahip olduğun güzeller güzeli kızının dünyaya gelmesi için bu tarih demek ki en uygunuymuş. Dünyayla, kendiyle ve tüm kadınlarla barışık canım arkadaşım, harika bir eş ve annesin. Tüm güzellikler seninle olsun bi’ tanem ❤️❤️❤️

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan