Tiyatro

Neden Tiyatro?

9 Mayıs 2017

Shakespeare’in ifadesiyle; “Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı”.

Çoğumuz tiyatroyu sevmemize rağmen, ya bir türlü zaman ayıramıyoruz, ya oynanan oyunlardan haberimiz yok, ya da şehre gelen turneleri ancak sahnelenip herkes sosyal medyada paylaşınca fark edip, kaçırdığımıza hayıflanarak ama bir türlü o tiyatro salonuna adım atamayarak geçiriyoruz hayatı.

Aslında sanatı hayatımıza dahil etmenin en kolay yollarından biri, tiyatro. Büyük emeklerle hazırlanan bir oyunu o salondan içeri adım atarak, rahat koltuklarımıza yerleşerek, kanımıza pompa etmelerine izin vermemiz yeterli bunun için. Dram, trajedi ya da komedi, ne seyretmiş olursam olayım; tiyatro salonuna giren kadınla oyunun ardından salondan çıkan kadın birbirinden farklı oluyor. Her oyun ruhumda bir değişime yol açıyor.

Değişim ki hayatın merkezi; antikçağdan beri toplumu değiştirerek geliştirmeye çalışan ve ‘Sanat, sanat için değil, toplum içindir’ yaklaşımını diğer sanat dallarından çok daha fazla benimseyen tiyatro ne yazık ki popüler kültürde özellikle sinema ve televizyonun da etkisiyle hak ettiği değerden her gün biraz daha uzaklaşıyor. Fakat burada kaybeden kim? Tiyatro mu, biz mi? Bunun cevabının biz olduğuna inanıyorum.

Okuyan herkesin şu anda kalbinin huzursuzlukla sıkıştığına eminim. Çünkü o yapmak isteyip de yapmayı ertelediğimiz her arzunun vicdanımızda yarattığı rahatsızlığı gayet iyi biliyorum. Aslında bu erteleme hissine dayanmak, ertelenen arzunun yapılmasından daha sıkıntı verici. Bu yüzden yapın gitsin. Sadece tiyatro için de söylemiyorum, neyi erteliyorsanız, bunun yükünü üstünüzden atmanın en kolay yolu, onu hayata geçirmek. Hem arzunuz gerçekleşecek hem de onu yapmamanın yarattığı sıkıntıdan kurtulacaksınız. Bir taşla iki kuş yani 😉

Hayatın günlük akışının dışında bir adım atmak ve düzene tiyatroyu dahil etmek yani o ilk bileti almak en zoru fakat şuna inanabilirsiniz ki o ilk oyundan sonra ikinci ve üçüncü biletler kendiliğinden gelecek ve bir süre sonra tiyatrosuz geçen bir hafta sizde eksiklik duygusu yaratacak.

Oyunlardan biraz daha kolay haberdar olabilmeniz için, Sen ve Ben olarak, kendi şehrimizin oyunlarını ve turneye gelen tiyatroları buradan sizlere duyurmaya çalışacağız. Dahası Bursa’lı tiyatro oyuncularını, yönetmeleri onlarla gerçekleştirdiğimiz söyleşilerle sizlere daha yakından tanıtmak arzudundayız. Kısacası hedefimiz tiyatroyu hayatlarımıza biraz da dahil etmek.

Tiyatro salonlarında karşılaşmamız dileğiyle …

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Ersen Gökbayrak 10 Mayıs 2017 at 09:33

    Didem hn çok telekkür ederiz. Yine çok güzel bir yazı olmuş.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 10 Mayıs 2017 at 13:55

      Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Beğenmenize çok sevindim.

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 29 Mayıs 2017 at 15:08

    Güzel bir farkındalık yaratmışsın Didem. Söyleşi kısmına gelince, evet lütfen hem tanışalım, sohbet edelim, hemde tiyatro bileti çekilişi yapalım… Böylece farkındalıklarımızı eyleme dökmüş oluruz. Sevgiler

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 29 Mayıs 2017 at 15:19

      Tiyatro bileti çekilişi harika bir fikirmiş. Bir ara oturup detaylandıralım bunu nasıl yapacağımızı. Öncesinde biz birlikte gidelim ama bir oyuna 😉

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan