Çocuk Sağlığı

Sağlıklı Bebek

15 Haziran 2017

Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız. Onları büyütürken hiçbirimiz yanlış yapmak istemediğimizden hemen her tavsiyeden etkileniyoruz.

Genellikle karşılaştığım sorulardan birkaçını sizinle paylaşmak istiyorum.

Sütüm çok az, yeterli besliyor muyum?
Öncelikle her anne kendi bebeğine yetecek kadar süt üretir. Anne sütünün devamını sağlayan tek faktör annenin emzirme isteği ile bebeği emzirmesidir. Anne sütünü artırmak için huzurlu ve rahat olmaya çalışmak yapılabilecek en önemli görevdir. Günlük sıvı tüketimini artırmak, protein ağırlıklı beslenmek süt üretimini uyarır. Anne sütü alan bir bebek günde 4-5 kez bezini ıslatıyor, doktor kontrolünde ayda 600-900 gram alıyor ise yeterli besleniyor demektir.

Çok ağlıyor, aç mı?
Bebeklerin her ağlaması açlık ağlaması değildir. Gaz sancıları, sevilme, korunma ihtiyacı da ağlama ile kendini gösterir.

Bebekler suya ne kadar ihtiyaç duyar?
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin suya ihtiyacı yoktur, çünkü anne sütünün %85’i sudan oluşmaktadır. Ek gıdalara geçiş dönemi ile birlikte su ihtiyacı başlar.


Bebeğim bütün gün uyuyor, kötü birşey mi var?
Bebeklerin büyümek için uykuya ihtiyaçları vardır. Bebeğe ve ayına göre değişmekle birlikte gündüz 2-3, gece 6-8 saat uyuyabilirler.

Eyvah! Kakası değişti. Ne yapmam gerekir?
Anne sütü alan bir bebeğin, kabız veya ishal olması nadirdir. Bebekte karın şişliği, kusma yok ise 10 güne kadar kaka yapmadan beklenebilir. Aynı şekilde, anne sütünün hazmı kolay olduğundan bebek her emdikten sonra da kaka yapabilir. Bu durum annelerin beslenmesi ile doğrudan ilişkilidir.

Peki hangi tavsiye ne derece doğru?
Sizler de benimle paylaşırmısınız?

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan