Bursa Yemek Tarifleri

Bursa Lezzetleri | 1

14 Haziran 2017

Bursa sınırları dışında bulamayacağınız; şehir dışında yaşayanların damak tadında hasret yüklü bir lezzet şöleni olarak kalan, Bursa’ya has iki lezzet. Ne mi peki bu iki lezzet? Elbette;

Tahinli pide ve cevizli lokum:

Diyeceksiniz ki; bize özel başka lezzetlerimiz de var. Ancak bayramın da yaklaşmasından dolayı ikisini önce anlatmayı tercih seçtim.

Tahinli pide harika kokusu, enfes lezzetiyle kahvaltı sofralarımızın ve çay saatlerimizin vazgeçilmezidir. Adında pide geçtiğine bakmayın bizim pidemiz tuzlu değil tatlı. Günlük konuşma dilinde adı tahanlı pide, tağnı pide olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Abdal Fırını, Muradiye’de İnanç Fırını, Kırmızıgül Fırını tahinli pideyi en iyi yapan yerlerdir.

Lezzetin anahtarı ise taş fırında pişirilmesi ve kaliteli malzeme kullanımıdır.

Uzakta olanlara evde yapabilmeleri için bir tarif vermek istiyorum. Ancak;  sen evde yapıyor musun diye sorarsanız,  tahini hoplaya zıplaya, fokurdayarak taş fırında pişenini tercih ederim.

Tahinli Pide Tarifi

Hamur:               
4 su bardağı un
125 gr tereyağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta  
Yaş yada kuru maya
Az tuz, az şeker

Tahinli Sos:
2 su bardağı tahin
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Ilık sütün içerisinde mayayı eritiyoruz. Tuz ve şekeri ekleyip; ardından tüm malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Oda sıcaklığında mayalandıktan sonra hamurdan bezeler koparıp, küçük pizza şekli veriyoruz. Ortasına pişirip, soğuttuğumuz tahinli sostan koyuyoruz. Kalın kenarlarına yumurta sarısı sürüyoruz. 200’de önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.

Gelelim kına gecelerinin, bayram sabahlarının, hamam ve sünnet etkinliklerinin vazgeçilmezi cevizli lokuma. Birçok özel günümüzün eşlikçisi, aranılan lezzetidir. Kına gecelerinde çereze eşlik eder, bayramlarda yaprak sarmasına.

Reyhan Fırını, Mahkeme  Fırını, Tarihi Abdal Fırını, Ülkü Pastanesi lezzetli yapan yerlerdir.

Ancak nasıl ki tahinli pideyi lezzet bakımından dışarıdan almayı tercih ediyorsam; cevizli lokumun da evde yapılanını tercih ederim. Yanında zeytin ve çay ritüelidir. Sıcak sıcak, fırından yeni çıkmışının yanında; dinlenmişinin de tadı ayrı güzeldir.

İyi bir cevizli lokumda yenibahar ve tarçın kullanılmalı, zeytin yağı ve ceviz  bol olmalıdır.
Evde yaparken fırından ekmek hamuru da alabilirsiniz. Gelelim tarifine :

Cevizli Lokum Tarifi

Hamur:
4 su bardağı un
~ 1,5 su bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağ
Kuru yada yaş maya
Tuz ,şeker

İç Malzeme:
1 su bardağı ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1,5 çay kaşığı yenibahar
4 yemek kaşığı şeker

İç malzeme genel damak tadına göredir. Ben tarçını ve cevizi daha yoğun kullanıyorum.
Hamuru yoğurup; oda sıcaklığında mayalandırıyoruz. Ardından üç bezeye ayırıp; bol zeytinyağı ile bezeleri büyütüyoruz. İçine iç malzemeyi koyup; rulo yapıyoruz. Üzerine pekmez ve su karıştırıp sürüyoruz. Küçük parçalara bölüp; fırın tepsisine yerleştiriyoruz. 180’de 30 dakika pişiriyoruz.

Afiyetler olsun. Yeni lezzetlerde görüşmek üzere.

Devam Yazıları:
Bursa Lezzetleri 2
Bursa Lezzetleri 3

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 14 Haziran 2017 at 08:33

    Nihancım ne kadar hoş bir ikiliyi seçmişsin lezzet yolculuğu bölümümüz için. Bursa’nın kilit taşlarından olan bu tatları bizlere aktardığın için çok teşekkürler.

  • Yanıtla Nihan Deveci 14 Haziran 2017 at 10:28

    Ben teşekkür ederim. Hem Bursalı olmayanlar da bu lezzetlerimizi öğrenir, hem de evde yapmak isteyenlerin de elinde reçete olur. Sevgiler…

  • Yanıtla Asuman Haksal 14 Haziran 2017 at 11:12

    Nihan bu iki güzel lezzet, bu kadar güzel anlatılırdı. Ya gidip almak geldi içimden, ya da mutfağa girip yapabilmek.. Teşekkürler ve tebrikler canım.

    • Yanıtla Nihan Deveci 14 Haziran 2017 at 11:45

      Asuman Teyzeciğim yorumun beni çok mutlu etti. Teşekkür ediyor, sevgiler gönderiyorum 🙋😘

  • Yanıtla Seçil Heptaşkın 16 Haziran 2017 at 12:41

    Cevizli lokum denince aklıma hep, Bursa dönüşü ev arkadaşlarımın, onlar için getirdiğim cevizli lokumu gördüklerindeki yüz ifadesi gelir. Nasıl büyük bir hayal kırıklığı 😀

    • Yanıtla Nihan Deveci 2 Temmuz 2017 at 09:40

      😂😂 Ne güzel bir anı 🙋

  • Yanıtla İlknur Guŕel 23 Ağustos 2017 at 05:05

    Nihan hanim ben Bursa’da doğdum büyüdüm ama 25 senedir gurbetteyim. Duaçınar’da büyüdüğüm yerde, bi’ poğaçacımız vardı, hala unutamam. Tarifi de sır gibi hic bi’ yerde bulamiyorum. Rica etsem araştırır mısınız?

    • Yanıtla Nihan 23 Ağustos 2017 at 09:31

      Merhaba İlknur hanım. Çocukluk lezzetlerinin yeri ayrıdır. Biraz daha bilgi verirseniz ne tür bir poğaça, mayalı mayasız, dükkanla ilgili bir bilgi. Belki o zaman bir bilgi bulabiliriz. Duaçınarı benim bilgi alanımın dışında. Yoksa Heykel-Kükürtlü de çocukluk geçirdiğim için buralarda olsa daha kolay olurdu.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan