Çocuk Sağlığı

Çocuklarda Reflü

22 Haziran 2017

Toplumda reflü hastalığı olarak bilinen Gastroözafageal Reflü (GÖR), mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna geri kaçışı olarak tanımlanır. Bu duruma sebep olan mide kapak düzeneğinin yetersiz veya gevşek olmasıdır.

Reflü, yenidoğan döneminden itibaren yaşamın ilk 2 yılında normal olarak görülür. Anne sütü ile beslenir beslenmez taze veya kesmik şeklinde kusma normal olarak değerlendirilir. Bebek büyüdükçe mide kapak düzeneği gelişir ve reflü belirtileri azalır.

Mide içeriğindeki asit ve parçalayıcı sindirim enzimleri hassas olan yemek borusu, yutak, gırtlak bölgesinde ve hatta bronşlara kaçarak yangısal değişikliklere sebep olur. Çocuklarda reflü belirtileri sindirim ve solunum sistemini ilgilendiren belirtiler olarak incelenir.

Safrasız kusma, öğürme, kilo almama, büyüme ve gelişme geriliği, yemek yemede isteksizlik, göğüste yanma hissi, uzun süren öksürükler, geniz akıntısı, hırıltı, astım benzeri ataklar, reflü belirtileri olarak değerlendirilir.

Reflüyü teşhis etmek için beslenme öyküsü çok önemlidir. Reflü sintigrafisi ve ph monitorizasyon ile tanı konulur.

Reflü hastalığının tedavisinde temel amaç, yakınmaları gidermekle birlikte yangısal değişiklikleri önlemektir. Beslenme düzeninde daha koyu kıvamlı gıdaların hazırlanması, daha dik beslenmek, az ve sık beslenmek, bebeğin gazını hemen çıkarmamak önerilir. Reflüsü olan bebeğinizin son öğününü yatmadan hemen önce değil iki saat önce vermeye özen gösterebiliriz. Tükürük salgısını ve bağırsak hareketlerini artıran emzik de reflü tedavisine yardımcı olacaktır.

Büyük çocuklarda ise reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı baharatlı, acılı, ekşili cips, ketçap, mayonez, hardal, soğan, sarımsak gibi gıdalar, asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır.

Bu yaklaşımlarla ve 3-4 hafta içinde yeniden belirlenen beslenme şekliyle de kusmalar geçmezse ilaçlı tedaviye başlanır. İlaçlarla mide asidi nötralize edilmeye çalışılır. İlaçlı tedaviyle de istenilen sonuç alınmadığında son çare olarak cerrahi müdahale uygulanabilir.

Ramazan Bayramı’ndan önceki bu son yazımda herkese huzur, mutluluk ve sağlıkla geçecek bir bayram dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan