Sağlıklı Beslenme & Diyet

En Sık Yapılan Diyet Hataları

6 Haziran 2017

Havaların ısınmasıyla birlikte, soğuk havalarda giyilen kalın kıyafetlerin yerini ince giysilere bırakması fazla kilolarından şikayetçi bireyleri hızlıca kilolarından kurtulma arayışına sokmakta. Oysa unutulmamalı ki; diyet yapmak değil, kilo verme çabasıyla ve tamamen iyi niyetle yapılan bazı hatalar, sizi çıkmaza sürükleyebilir. Bu yüzden bu hafta sizlere diyette sık yapılan hatalardan bahsedeceğim.

Kahvaltıyı Atlamak
Kahvaltıyı, üşenmendiğiniz için ya da daha az kalori alıp daha hızlı kilo vermek için atlıyor musunuz? Eğer öyleyse yanlış yoldasınız demektir. Kahvaltı, sizi güne hazırlayan en önemli öğündür. Kahvaltıyı atlandığınız zaman metabolizmanız dolayısıyla kilo vermeniz yavaşlar. Uzun süre aç kalan vücudunuzun etkisiyle bir sonraki öğünde daha çok yemek yemeler görülür. Bu da gereksiz ve fazla kalori almanıza yol açar.

Diyet Yaparken Her Gün Tartılmak
Diyet yaparken çoğu insanın yaptığı en büyük yanlış her gün tartılmaktır. İlk bakışta kişinin kendisini kontrol etmesini sağlıyor gibi gözükse de, her gün hatta her yemek sonrası tartılmak hayal kırıklığına neden olur ve motivasyonunuzu düşürür. Çünkü gün içinde vücudumuzda değişimler görülebilir; ödem artışı ve kabızlık gibi durumlar toplam kiloyu etkileyebildiği için, tartıya çıktığınızda kendinizi kilo almış olarak da görebilirsiniz. Bu nedenle en doğru sonuçları görmek için düzenli olarak haftada bir kez, sabah aç karnına, kıyafetsiz ve tuvalet sonrası tartılın.

Light Ürünlerin Kilo Aldırmayacağını Düşünerek Sınırsız Tüketmek
Ürünlerin üzerindeki ‘Light’ ibaresini görmeniz, o ürünlerden sınırsızca yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Tüketilen bütün besinlerde olduğu gibi light ürünlerin de kalorisi bulunmakta. Light ürünlerin içeriğindeki yağ veya şeker oranı azaltıldığı için, kalori değeri eşdeğer ürünlere kıyasla daha az oluyor, doğru. Ancak light ürünlerin az kalorili diye fazlaca tüketilmesi kilo alımlarına sebep olabilir. Bir paket diyet bisküvinin enerjisi, 2-3 dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Bu yüzden dikkatli tüketmekte fayda var.

Yeteri Kadar Su İçmemek
Su vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, besinlerin sindirilmesi, metabolik atıkların atılması, metabolizmanın hızlanması ve dolayısıyla kilo kaybı için elzemdir. Ayrıca su tüketiminin ödem yaptığı yönünde inanışın aksine, gerekli miktarda su tüketimi vücutta ödem oluşmasını engeller. Yapılan araştırmalarda günlük sekiz bardak su içen yetişkinlerin, içmeyenlere göre daha fazla kalori yaktığını görülmüştür. Tükettiğiniz çay, kahve, meyve suyu veya bitki çayları suyun yerini tutmamakta. Bu nedenle günlük 2-2,5 lt su içmeyi ihmal etmeyin. ‘Yaz Yaklaşırken Ne Kadar Sağlıklı Besleniyoruz?’ yazımda bahsettiğim, su içmenizi sağlayacak öneriler işinize yarayabilir.

Hızla Kilo Vermek İçin Tek Tip Beslenmek
Sadece sebze ve meyve tüketerek kilo vermeye çalışmak ne kadar yanlışsa sadece proteine dayalı bir beslenme programı da aynı oranda sakıncalıdır. Tek tip diyetlerin hepsi bir şekilde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olur. Yeteri kadar hayvansal protein tüketilmeyen diyetler, insülin gibi protein yapıda olan hormon ve enzimlerin yeteri kadar üretilmemesi ya da çalışmamasına yol açabilmektedir.

Diyette sadece sebze ve meyve tüketilmesi, vücudun ihtiyacı olan protein ve yağ karşılanamamasına, metabolizmanız daha yavaş çalışmasına ve daha az kilo verilmesine neden olur. Gereğinden fazla protein tüketilen diyetlerde ise protein vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açar. Ayrıca proteini yüksek besinler genelde yüksek doymuş yağ içerdiklerinden kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Bu tip diyetlerde de başlarda kısa sürede kilo kaybı sağlansa da metabolizmanın bir süre sonra yavaşlamasıyla kilo kaybı durur. Sadece tek tip beslenmek yerine tüm öğünlerde bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda alınmalıdır.

Sık Sık Öğün Atlamak
Günde sadece 3-4 öğün veya daha az sıklıkta beslenildiğinde kan şekeri dengeniz olumsuz etkilenebilir. Açlık süresinin uzamasıyla hem sonraki öğünde daha fazla besin tüketirsiniz, hem de uzun süre herhangi bir besin tüketilmediği için, vücut kendini korumaya alır ve bir sonraki öğünü depolama eğilimi gösterir. Ayrıca metabolizmanız yavaşlar ve yemediğiniz zaman yakamamaya başlarsınız. Bu durumun devamında kan şekeri dengesizlikleri ileri boyutlara taşınabilir. Bu yüzden gün içinde birkaç küçük öğün ve atıştırmalık tüketen kişiler açlığı daha fazla kontrol edebilip, daha kolay kilo verebilirler. Ara öğün tüketmek metabolizmanızı yüksek seviyede tutmaya yardımcı olur. Ara öğün için kuru yemişleri, meyveleri, süt ürünlerini tüketmek iyi bir alternatif olacaktır.

Sevdiğiniz Yiyecekleri Hayatınızdan Çıkarmak
Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa zayıflamak için sevdiğiniz yiyeceklere veda etmek zorunda değilsiniz. Aksine, besinlere yasak koymak mutsuzluğa sebep olur. Hatta istenilen kiloya ulaştığınızda bu yiyeceklerden kontrolsüzce yemeniz, tekrar kilo almanıza neden olacak. Diyet yaparken dikkat etmeniz gereken nokta porsiyon kontrolünü sağlamak. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kaçamakların olduğu diyetlerde hem motivasyon hem de kilo verme hızı daha yüksek. Bu nedenle, sınırlı tüketmemiz gereken besinlerin bilincinde ama yasakların yer almadığı bir beslenme sistemi kullanılmalı ve vücutta denge sağlanmalıdır.

Hızlı Yemek Yemek
Hızlı yemek yeme yerine yavaş yemek yenilmelidir. Hızlı yemek yendiğinde hem sindirim yavaşlar hem de normal tüketmeniz gerekenden daha çok besin tüketirsiniz. Bu durum da kilo artışına neden olur.

Akşam 18.00’den Sonra Bir Şey Yememek
Yoğun koşturmalı çalışma hayatı, okul hayatı, sosyal hayat derken bazen yemek yemeye fırsatınız olmayabilir. Eğer akşam 20.00’de evine gelip gece geç saatlerde yatan biri bu kurala uyacak olsaydı, öğle yemeğinden sonra yediği küçük bir ara öğünle tüm akşamını geçirmek zorunda kalırdı. Hızlı kilo vermek için 18.00’den sonra bir şey yememek doğru gibi gözükse de, bu durum uzun süreli açlıkların etkisiyle geç saatlerde daha kalorili besinler tüketmenize sebep olabilir. Saat 21.00’de yatıyorsanız, bu saat sizin için doğru olabilir. Ama 24.00’de uyuyan biri için 19.30- 20.00’de akşam yemeği, saat 22.00’de hafif bir ara öğün, gece atıştırmalarının önüne geçer ve kilo verdirir. Sadece geç saatlerde daha hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Kısa Sürede Kilo Vermek
Herkes biran önce fazla kilolarından kurtulmak ister ama hızla verilen hızla geri alınabilmektedir. Önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlığının edinilmesidir. Kilo kaybı hızının haftada, vücut ağırlığına göre orantılı olarak ortalama yarım ile bir buçuk kilo arasında olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde kayıp olması durumunda ilk sorgulanacak soru kilonun kastan mı yağdan mı sudan mı kayıp olduğudur. Genellikle kısa sürede hızlı verilen kilolarda kayıp kas ve sudan oluşmaktadır.

Sürekli Aynı Diyeti Uygulamak
Uzun süre uygulanan diyet programlarında bir süre sonra kilo kaybında durma meydana gelir. Diyetisyen kontrolünde beslenme programınızı değiştirmek daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar.

Başkasının listesini, Internet’te bulunan populer diyetleri Uygulamak
Diyet listesi kişinin yaş, boy, kilo , cinsiyet gibi kriterlerine, beslenme alışkanlıklarına, ekonomik düzeyine, hareket düzeyine bağlı olarak değişmektedir. Ne yazık ki Internet ve pek çok yerde verilen diyet listeler içerik bakımından sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Metabolizmada çeşitli sorunlara neden olan bu diyetlere bulaşan insanların pek çoğu kilo vermeyi başarıyor ancak verdiği kiloyu fazlasıyla tekrar alıyor. Ayrıca bu diyetleri uygulayarak sağlığından olmada cabası.

Ekmeği Beslenme Programından Çıkarmak
Sanırım en çok yapılan diyeti hatalarından biri ekmeksiz yaşama geçmek. Tabi ki ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi, diyetlerde önerilmemekte. Beslenmeden çıkartılan ekmeğin yerini, farkında olmadan makarna, bulgur gibi farklı karbonhidrat grupları alabilir. Ekmekle birlikte bütün karbonhidratların beslenmeden çıkartılması ise kas kaybı riskini beraberinde getirir. Ancak tam buğday, tahıllı, çavdar, yulaf vb. ekmekler en güzel karbonhidrat kaynağıdır. Hem lif içeriğiyle dengeli kan şekeri ve tokluk sağlar hem de tatlı isteği oluşumunu azaltır. Bu yüzden diyetlerinizde mutlaka ekmeğe yer verin.

Kalori Hesabı Yapmak
Kalori hesabı yaparken dikkat edilmesi gereken enerji miktarından çok o enerjinin nereden geldiğidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji besinlerin içerdiği karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minerallerin yeterli ve dengeli alınmasıyla sağlanmalıdır.

Yemeklerde Yağ Kullanmamak
Hücre zarımızın ve hormonlarımızın büyük bir kısmı yağdan oluşur. Hücrelerimizin ve vücut fonksiyonlarımızın düzgün çalışması için beslenmemizde kaliteli yağlar mutlaka bulunmalıdır. Yağsız beslenmek, yeteri kadar yağ tüketmemek metabolizmayı yavaşlatan ve kilo vermeyi zorlaştıran etkenlerdendir. Salataları yağsız tüketmek, yağda eriyen vitaminlerin emilimini engeller ve diyet yaparken vitamin mineral alımını azaltır. Bu yüzden çok aşırıya kaçmadan salatalarınıza 1 kaşık yağ eklemeyi unutmayın. Ayrıca ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumları da beslenmenizden ihmal etmeyin.

Fiziksel Aktivitesiz Bir Yaşam Sürdürmek
Fiziksel aktivitesiz olmak tek başına elbette kilo almaya neden değil ama hem düzensiz besleniyor hem de hareketsiz bir yaşamınız varsa kilo almamanız için de bir neden yok demektir.
Her gün iş, okul, sosyal aktivitelerinize giderken 1-2 durak önce inip yürümek, asansör yerine merdiven kullanmak, kendinize günlük adım sayısı hedefi koymak spor yapmasanız bile size hem kilo vermenize hem de sağlıklı yaşamanıza destek olacaktır.

Gerçekçi Olmayan Hedefler Belirlemek
Diyete başlarken de kendimize gerçekçi hedefler koymalıyız, bu şekilde başarıya ulaşmak biraz daha kolay olacaktır. Eğer kendinizi bir haftada 10 kilo gibi bir rakam kaybetmeye programlarsanız, bu hedef muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacaktır. İlk etapta kendinize küçük hedefler koyarak adım adım ilerlemek kalıcı kilo vermek için daha yararlıdır. Bu nedenle gerçekçi hedefler başarılı bir diyetin en önemli kuralıdır. Eğer hedefinizin ne olması gerektiğini bilmiyorsanız, bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Nihan Deveci 6 Haziran 2017 at 14:24

    Teşekkürler.Farklı kaynaklardan duyduğum pek çok bilgi, sayenizde bize tek yazıda sunulmuş. Sadece akşam yemeği saati konusunda 18.00’den sonra yemeyin kuralını gerçek sanıyordum. Ama uygulayamıyordum. Bu konuda aydınlattığınız için teşekkürler. Kaleminize sağlık.

    • Yanıtla Dyt. Simay Ejderoğlu 6 Haziran 2017 at 15:01

      Teşekkür ederim Nihan Hanım normal koşullarda geç yemek yemeği önermiyoruz tabiki de fakat yukarıdaki örnekte de açıkladığım gibi geç saatlere kadar çalışan kişilerde uzun süre açlıkla daha geç saatlerde daha kalorili yemek tüketimleri görülebiliyor. Bu yüzden yemeğiniz geç saatlere kaldığı zaman salata, yoğurt tarzı besinler tüketebilirsiniz sevgiler ..

  • Yanıtla Sezer 3 Kasım 2019 at 23:34

    Diyet konusu oldukça karışıık bir konu. Yazınızı zevkele okudum. Oldukça da faydalandım. Teşekkür ederim.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan