Müzik

80’ler ve Ben

2 Temmuz 2017

Çocukluğunuz veya gençliğiniz 80’li yıllara denk geldiyse, kulaklarınızın bu şarkılara değip dokunmuş olması bile şansların en güzellerindendir. Çünkü onlar, disko gecelerinin renkli ışıklarında dans pistlerinin tozunu atmış çılgın gençlerin şarkıları. Çünkü onlar, Banu Alkan’lı Nuri Alço’lu Hülya Avşar’lı Türk filmlerinin ayrılmaz parçaları. Çünkü onlar anılarımız. Tabii ki onlar katıksız 80’ler.

İstedim ki biraz o yıllara gidelim. Giderken de yanımıza kasetlerimizi alalım. Walkman’imize takalım ve kendimizi o şarkıların ritmine bırakalım. Buyurun şahsen benim en sevdiğim 80’ler şarkıları.

Geri sayım başlasın.

Dikkat: Bu liste %100 kişisellik içerir ama sizi de %100 içine alır.

10- Keep me Hangin On – Kim Wilde (1986)

Aslında ilk olarak 1966 yılında The Supreme trafından söylenmiş bir şarkı Keep me Hangin On. Aradan geçen 20 yılda birçok şarkıcı tarafından da söylenmiş fakat şarkıyı patlatan nihayetinde İngiliz şarkıcı Kim Wilde olmuş. Çok da güzel olmuş. Çünkü şarkının hakettiği dinamizm 80’lerde ortaya çıkmış.

9- Domino Dancing – Pet Shop Boys (1988)

80’lere ve 90’lara ve hatta 2000’lerin bir kısmına da damgasını vurmuş efsanevi grup Pet Shop Boys’un 1988 çıkış şarkısı Domino Dancing, grubun solisti Neil Tennant’ın o farklı ses tınısının en çok hissedildiği şarkılardan.’All day all day, watch them all for down… All day all day, domino dancing’ nakaratını mırıldanmayan yoktur heralde şu anda. Bir yandan ‘It’s a Sin’, diğer yandan ‘Always on My Mind’, yani hep aklımızdaydı Pet Shop Boys.

8- Self Control – Laura Branigan (1984)

Herşeyiyle tam bir 80’ler şarkısı. Bilmeyen yok gibidir. Laura Branigan, 1984 yılında bu şarkıyı söylediğinde, şarkının bir efsane haline geleceğini tahmin etmiş miydi acaba? İlginç video klibi de cabası. Şimdi, hemen yapabiliyorsanız izleyin, dinleyin.

7- Sweet Dreams – Eurythmics (1983)

İtiraf etmem gerekirse, bu şarkıyı çok uzun yıllar sonra keşfettim. Ama ilk dinlediğim andan itibaren kafayı taktığım şarkılardan biri oldu. Sonraları aramızda şiddetli bir bağ kuruldu. Sadece 80’lerin değil, bence tüm zamanların en büyük dans hitlerinden biridir Sweet Dreams. Grubun solisti, Annie Lennox’un muhteşem sesi, sonraki uzun yıllar boyunca birbirinden güzel şarkılarda gezmeye devam edecektir.

6- Careless Whisper – George Michael (1984)

işte bir başka klasik. Daha ilk saniyesinden itibaren beni/bizi bir zaman makinasına koyup, bir yazlık diskonun meltem esintili gecesine bırakır. Kariyerine Wham grubuyla başlayan Geroge Michael’ın olağanüstü yorumuyla hayatımıza dokunduğu şarkısı Careless Whisper, hala çok sıcak bir şarkı. Güzelleştirdiğin tüm anılarımız için sonsuz teşekkürler George Michael, huzur içinde uyu (25.12.2016).

5- Take on Me – A-Ha (1986)

Sadece şarkısıyla değil, o yıllara göre aşmış video klibiyle 80’li yılların en güzel şarkılarından biri. Bu kadar parlak bir şarkıyla müzik dünyasına damga vursalar da, A-Ha sonraki yıllarda bu başarısını sürdüremedi. Ama olsun, sadece bu şarkı bile bize yeter.. Değil mi?

4- Like a Prayer – Madonna (1989)

Şimdi efendim; sözkonusu Madonna ise gerisi teferruattır, diyerek başlamak lazım söze. Şöyle bir durmak lazım. Çünkü müzik tarihinin gelmiş geçmiş en aykırı – en yaramaz – en karizmatik ve adından en çok söz ettiren kadın Pop yıldızıdır kendisi. Ha böyle diyorum ama hiçbir zaman içi boş bir şöhret olmadı onunki. Her döneme onlarca hit şarkı kazandırmış, her konseri olay olmuş, dünya çapında milyonlarca albüm satmış gerçek bir star o. 80’lerde ise siz deyin ‘Like a Virgin’, başkası desin ‘True Blue’ ama ben dedim ki; ‘Like a Prayer’…

3- You’re my Heart, You’re my Soul – Modern Talking (1985)

Yüzünüzdeki tebessümü görür gibiyim. 80’ler deyince vatkalı parlak elbiseler, saç bantları, pembe taytlar, devasa takılar, yüksek belli kumaş pantolonlar, bol kesim kazaklar gibi bilimum korkunç kıyafet ve aksesuarla birlikte ilk bu şarkı da aklımıza gelmez mi ki? Gelir tabii. Alman asıllı grup Modern Talking o yıllarda dünyayı salladı ama sanırım en çok ilgiyi de Türk Sinemasında görmüştü. ‘Brother Louie’ den tutun da ‘Cheri Cheri Lady’ye kadar bir çok hit şarkı bırakıp gittiler müzik dünyasına..

2- Big in Japan – Alphaville (1984)

80’lerin belki de en karizmatik şahsiyetlerinden biriydi Alphaville grubunun solisti Marian Gold, ilginç kıyafetleri, saç stili ve sesi ile. 1984 yılında Big in Japan’ı ortaya bir bomba gibi bıraktılar ve bu sayede bence tüm zamanların en kült şarkılarından birine imza attılar. Şimdi günümüzde bile nostaljik partilerinin olmazsa olmaz şarkılarının belki de en başında geliyor. Bir başka önemli şarkıları ‘Forever Young’dan da bahsetmeden geçmek olmaz tabii.

1- Billie Jean – Michael Jackson (1982)

Ve… O bir kral… Pop’un Kralı.. Müzik dünyasının en çok taklit edilen, tepeden tırnağa yeteneğe bürünmüş ve nesiller ötesi şarkılara imza atmış gerçek bir Pop İkonu, Michael jackson… Burada ne söylesek, ne yazsak az cinsinden methiyeler de düzsek, onun ne kadar ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirtemeyiz.. Danslarıyla, kıyafetleriyle, herbiri olay olmuş video klipleriyle, konserleriyle, 80’ler deyince onu zirveye oturtmasam ayıp etmiş olurdum. Biliyorum ki hepimizin ayrı bir favori Michael Jackson şarkısı vardır… Thriller, Bad, Smooth Criminal, Dirty Diana ve daha bir çoğu… Ama benim için Billie Jean çok başkadır.. Meğer bizlerin hayatında ne hoş bir seda imişsin Michael; sen de huzur içinde uyu (25.06.2009).

Unuttum sanmayın.
Bonus 5’li;

Stevie Wonder – I Just Called to Say I love You
Dire Straits – Brothers in Arms
Tina Turner – What’s Love Got To the With it
Black – Wonderfull Life
Europe – The Final Countdown

Hepinize müzik dolu günler.

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

12 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 2 Temmuz 2017 at 10:22

    Aliiii bayıldımmmmm. Yazı boyunca tüm parçalar kafamın içinde çalıp durdu. Muhteşem bir geri dönüştü benim için; deniz kenarındaki yazlık discodaydım, gençtim, umut doluydum, çokca da enerjik ve elbette fazlasıyla da eğleniyordum dans ederken. Tüm bu anıları yeniden yaşattığın için çok çok teşekkürler canım.

  • Yanıtla Ali Ballı 2 Temmuz 2017 at 11:25

    Ben de yazarken aynı şeyleri hissettim sevgili Didem..müzik tutkumun başladığı yılları paylaşmak çok keyifliydi ..bu fırsatı verdiğin için çok teşekkürler 🙂

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 3 Temmuz 2017 at 12:06

    Merhaba. Yazınızı çok beğendim. Amatör olarak müzikle uğraşan, DJlik yapan biri olarak yazılarınızı takip edeceğim. Kolaylıklar dilerim.

  • Yanıtla Ali Ballı 3 Temmuz 2017 at 20:18

    Çok teşekkürler güzel yorumunuz için.. Destek ve önerilerinizi bekliyorum o halde.. Umarım keyifle takip etmeye devam edersiniz 🙂

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 9 Temmuz 2017 at 00:31

    Ne güzel yazmışsın. Walkmanimin kırmızı turuncu süngerli kulaklığı vardı ve pil canavarıydı. Her şarkıda klibini ilk gördüğüm ve dinlediğim zamanki gözlemlerimi hatırladım. Bizler için vatkalar, olabildiğince permalı saçlar, fosforlu kıyafetler normaldi ama mesala modernntalking vokalistinin uzun saç ve makyajı biraz da yaş gereği dikkatimi çok çekmişti 🌈🌈

    • Yanıtla Ali Ballı 9 Temmuz 2017 at 16:52

      Kasetleri kurşun kalemle ileri sarar mıydınız 🙂 80’ler başkaydı evet.. İlginiz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.. İyi pazarlar..

  • Yanıtla Murat Kumaru 11 Temmuz 2017 at 00:38

    Üstad yüreğine sağlık, sadece şarkılarda kalma seksenlerden film paylaşımları da bekliyoruz.

    • Yanıtla Ali Ballı 11 Temmuz 2017 at 18:00

      Sevgili arkadaşım Murat 🙂 senin gibi özellikle 80’ler tutkunu bir müzikseverin yorumu sevindirdi beni.. En kısa zamanda güzel bir paylaşım gelecek.. Takipte kal 🙂

  • Yanıtla Özlem Soydan 16 Eylül 2018 at 16:50

    Ah listeniz çok güzel…
     
    Ilk kasedim A-Ha idi. Ikincisi de Cyndi Lauper çünkü Girls Just Want to Have Fun.
    Sonrası karışık kasetler. Simit alacak param olmazdı ama o walkman pilleri alınırdı.
     
    Bir de “Life is Life” eklemek isterim listeye Ali Bey izniniz olursa.
     
    Biraz geç okumuşum ama yine de yazınız için çok teşekkür ederim. Sanırım benim de bir şeyler karalamam gerekecek bu konuda. Heyecanlandım 🙂

    • Yanıtla Ali Ballı 18 Eylül 2018 at 21:40

      Evet daha onlarcası var..
       
      Life is Life
      Smooth Operator
      Komanchero
      vs vs..

       
      anılarımızda olduğu için mi seviyoruz, sevdiğimiz için mi anılarımızdalar hala bilemiyorum 🙂
       
      Teşekkürler 😊

  • Yanıtla Disssko Diskoo | Özlem Soydan 26 Eylül 2018 at 23:49

    […] bir yazı konusunda bilmeden ve istemeden beni dürttüğünüz için teşekkür ederim Ali Ballı ve  ‘Sen ve Ben’ sitesi: […]

    • Yanıtla Ali Ballı 7 Aralık 2020 at 15:37

      Çok teşekkürler, ne mutlu bize 🙂

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan