Sağlıklı Beslenme & Diyet

Bayram ve Tatil Sonrası Detoks Önerileri

4 Temmuz 2017

Bayramlarda ve tatillerde daha öncede bahsettiğim gibi zengin sofralar, birbirinden lezzetli görünen yiyecekler bulunur ve bu yiyeceklere bazen hayır diyemediğinizden porsiyon ölçüleri artabilir. Bu yüzden de bayram ve tatil sonrası tartıda birkaç kilo fazla çıkabilirsiniz. Hemen moralinizi bozmak yerine tatil ve bayram dönüşü daha dikkatli olup, yediğinizin miktarını azaltmak ve yavaş kilo vermek, keyfiniz kaçmadan kilo vermenin en kolay yoludur. Ama siz daha hızlı bir çözüm istiyorsanız size basit ve kolay bir detoks diyeti önerebilirim. Bayramda ve tatilde kötü beslendiğinizi düşünüyor ve bu kısa zamanda aldığınız fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okumaya devam etmenizi öneririm.

Özellikle bayramlarda ve tatillerde et, tatlı gibi toksik etki yaratan besinleri vücudumuza daha fazla alırız. Ayrıca toksinlerin yanında hareketsiz yaşamın olması, dolaşım sisteminin yavaşlamasına ve ödem oluşmasına yol açar. İşte bu yüzden de bayram ve tatil sonrasında detoks yapmak sağlığımız açısından çok önemlidir.

Detoks, toksinlerden arınma anlamına gelir. Genellikle detoks diyetleri denince akla sadece gün boyu sıvılardan oluşan karışımları içmek geliyor. 10 gün boyunca hiç katı yiyecek yemeden sadece sıvı alınan programları sağlık açısından riskler taşıyabilir. Detoks yaparken şekerli besinler yerine karbonhidratın en zengin kaynakları olan tam tahıllı karbonhidratları tercih edilmeli, hayvansal ürünler yerine balık, baklagiller, sebzeler ve meyveler tüketilmelidir. Ayrıca kafeinli içecekler ve alkol tüketimi yerine su ve sebze, meyve suları tercih edilmelidir.
Ayrıca bayramda ve tatilde hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi, sebze ve meyve tüketiminin ise azalmasıyla bağırsak hareketlerinde yavaşlama, şişkinlik, kabızlık problemi oluşabilir. Bu sebeple bayram ve tatil sonrası daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından yüksek sebze, meyve ve tahıl ürünleri tüketiminizi artırmaya çalışın.

Bayram ve tatil sonrası uygulayabileceğiniz aşağıdaki örnek menüyü birkaç günden fazla olmamak kaydıyla uygulayabilirsiniz. Bu liste sağlıklı yetişkinler için örnektir. Unutmayın ki en doğru diyet size özel hazırlanan listedir.

Bayram ve Tatil Sonrası Örnek Detoks Menüsü
Sabah: 1 kase yarım yağlı yoğurt 4 yemek kaşığı yulaf
1 yemek kaşığı siyah kuru üzüm Tarçın

Ara: 10 adet çiğ badem
Beyaz çay

Öğle: Bol yeşillikli salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
4-5 yemek kaşığı haşlanmış bulgur, kinoa veya mercimek
Yarım avokado veya 4-5 ceviz
1 adet haşlanmış yumurta

Ara: 1 küçük elma
2 adet bütün ceviz
Yeşil çay

Akşam: 8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
Bol yeşillikli salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
1 ince dilim tam buğday ekmeği
1 avuç lor peyniri

Ara: 1 kutu sade probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir
2 adet kuru kayısı

Her zaman vurguladığım gibi günde 2,5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan