Çocuk Sağlığı

Emzirme

20 Temmuz 2017

Emzirmenin ilk haftaları aslında bebeğimizin beslenme alışkanlıklarına ve emzirmenin seyrine etki edecek önemli bir zaman dilimidir. Bu süre içinde anne ve bebeğin vücudunda bir takım değişiklikler olmaktadır. Hayata birlikte uyumu gelin gözden geçirelim.

Doğumdan sonra aktifleşen hormonlar, onlara uygun reseptörlere etki ederek memede süt üretimini sağlıyorlar. Yapılan süt boşaltıldıkça (bebek emdikçe, pompa veya elle meme sağıldıkça) reseptörlerin de sayısı artıyor. Yani emzirdikçe, hormonlar daha fazla işe yaramaya başlıyor ve süt üretimi artıyor. Bunun için bebeğiniz doğduktan sonra hem aranızdaki bağın artması, hem de sütünüzün artması için aynı odada kalmanız ve yakın temasta olmanız çok önemlidir.

Bebeğiniz ilk günlerde çabuk yorulabilir ve memeyi çok uzun süre aynı güçle emmeyebilir. Bu dönemi atlatabilmek için sütü elle veya pompa yardımı ile sağmak gerekebilir. Ancak Kolostrum çok yoğun bir süt olduğu için, mekanik bir pompanın sadece etrafına biraz bulaşıp, süt toplama kabına aktarılamamaktadır. Oysa, elle sağıldığında meme ucundaki damla rahatlıkla küçük bir kadehe alınabilir. Bu sağdığınız sütü küçük bir kapla bebeğinize içirebilir ve ilk günlerdeki tartı kaybını biraz azaltabilirsiniz.

Cilt cilde temas emzirmeyi çok olumlu etkileyen başka bir faktör. Bebeğin anne cildine teması oksitosin salınımını ve bununla birlikte süt yapımını artırmaktadır. Bebeğinize her fırsatta dokunun. Anne ve bebek arasında erken dönemde ten teması kurulması bebeğin güven duygusunun erken gelişmesine yardımcı olur.
Bebeğin doğumdan sonra yıkanmaması önemlidir. Anne karnında içinde bulunduğu amnion sıvısıyla ıslanan elleri, annenin vücuduna değdiğinde, bebeğin tekrar memeyi bulması için bir bakıma bir koku izi bırakmış oluyor. Oysa bebekler yıkandıklarında ciltte böyle bir koku bırakmaları mümkün olmuyor. Ayrıca verniks kazeoza denilen kaygan madde ile kaplı olan cilt ısı, nem değişikliklerinden ve travmalardan korunmuş oluyor.

Belki de karşılaştığım tüm annelerin ortak sorusu; “Sütğm yetiyor mu?” Anneler kendi bebeklerini, en doğal besin olan anne sütü ile son derece sağlıklı bir şekilde beslerler ve biz çocuk hekimleri de aylık muayenelerimiz ile, kilo, boy, baş çevresi ve diğer gelişimlerini takip ederek emzirme sürecinizi gözden geçiririz. Kendinize ve bebeğinize en uygun emzirme yöntemini birbirinizi tanıdıkça çok kolay bulacaksınız. Bunun için sadece biraz zaman ve emzirme isteği ve gayret gerekmektedir.

Anne sütünün her damlasının altın değerinde olduğunu, emzirme dönemlerinin bir daha geri gelmeyeceğini ve bebeğinizle kuracağınız sevgi bağını güçlendiren en önemli araç olduğunu tekrar vurgulamak isterim.

Sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Burçak Birinci 20 Temmuz 2017 at 18:05

    Çok güzel bir yazı. Tebrik ederim. Emzirmeyi çok seven ve 14 aylık bebeğimi hala büyük bir mutlulukla emziren bir anne olarak keyifle okudum.

    • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 20 Temmuz 2017 at 22:07

      Çok teşekkür ederim. Ayrıca emzirdiğiniz için sizi tebrik ederim. Ne mutlu bebeğinize ve size. Emzirmeyi devam ettirebilmeniz dileğiyle. Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan