Sinema

Filmlerde Bursa

30 Temmuz 2017

Hep dikkatimi çekmiştir özellikle bazı eski Türk filmlerinde, Bursa’da geçen sahneler olurdu. Esas oğlan veya esas kız, Bursa’da yaşayan teyzesini veya amcasını ziyarete gelirdi ve olaylar devam ederdi… Ve ben de o görüntüler içerisinde seçmeye çalışırdım, burası neresi acaba diye… Bazen Uludağ, bazen Çekirge, bazen de Emirsultan çıkardı karşıma. Tabii ki bu kadarıyla yetinmedim ve şöyle bir araştırdım… Bakalım Türk Sinemasında içinden Bursa geçen belli başlı filmler hangileriymiş…

Bataklı Damın Kızı Aysel (1934)
Yönetmen: Muhsin Ertuğrul
Oyuncular: Cahide Sonku, Hazım Körmükçü

Türk Sinema ve Tiyatrosunun duayen ismi Muhsin Ertuğrul’u ve Türk Sinemasının ilk kadın starı diyebileceğimiz ismi Cahide Sonku’yu biraraya getiren film. Ayrıca köy konulu ilk film olma gibi bir özelliği de vardır. Yıldız oyuncuların dışında tamamen gerçek karakterlerin de renk kattığı bu film Çalı’da geçmektedir.

Küçük Hanımefendi (1961)
Yönetmen: Nejat Saydam
Oyuncular: Ayhan Işık, Belgin Doruk, Sadri Alışık

İçerisinde kısa da olsa 1960’lı yılların Bursa’sından küçük kesitler sunan ünlü film. Tabi ki bir yandan Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın karşılıklı kestikleri roller ve Belgin Doruk’un güzelliği de cabası…

Gurbet Yolcuları (1962)
Yönetmen: Sırrı Gültekin
Oyuncular: Ahmet Mekin, Muhterem Nur

Bulgaristan’dan vatan topraklarına göç eden bir ailenin öyküsüyle ilgilidir film. Filmin ana kahramanı Ahmet’in (Ahmet Mekin), Bursa’ya Mudanya’dan giriş yapmasıyla birlikte Mudanya’nın eski halini seyretmeye başlarsınız. Yemyeşil zeytinlikleriyle sevimli bir sahil kasabasından, şimdiki beton yığını bir şehre nasıl dönüştüğüne hayretle bakakalırsınız… Kahramanımız daha sonra şehri dolaşır… Kozahan-Heykel-Setbaşı-Tophane sırtları… Dersiniz ki, Bursa bir zamanlar bambaşkaymış…

Ne Umduk Ne Bulduk (1976)
Yönetmen: Zeki Ökten
Oyuncular: Gülşen Bubikoğlu, Aytaç Arman, Adile Naşit

Türk Sinemasında Uludağ’ın yeri apayrıdır… Genellikle zengin ve gösterişi seven karakterlerin bir şekilde uğradığı ve göründüğü yerdir Uludağ. 70’li yılların Yeşilçam filmlerinde hem zenginliğin hem de romantizmin sembolüdür… Örneğin Cüneyt Arkın’la Filiz Akın sevgili olunca soluğu Uludağ’da alırlar… Birkaç kayak sahnesi, ünlü Beceren Otel’in lobisinde romantik bir şömine başı sohbeti, arka fonda Love Story vs… Bu filmde de zengin koca arayışına çıkmış anne-kız Gülşen Bubikoğlu ve Adile Naşit’i izleriz Uludağ’da… Ama evdeki hesap da çarşıya uymaz tabii… Film zaten hem komediyi hem de romantizmi barındırır bünyesinde ama diğer yandan bir zamanların Oteller Bölgesini de seyrederken “vay be” deriz içimizden..

Ne Olacak Şimdi (1978)
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Oyuncular: Levent Kırca, Nevra Serezli, Perran Kutman, Şener Şen

Benim için Türk Sinemasının en komik filmlerinden biridir. Birçoğumuzun belleğine “Yaz kızım, 200 torba çimento 20 kamyon çakıl” repliği ve sahnesiyle kazınan bu film, aynı zamanda müthiş oyunculuklara sahne olur. Karakter olarak ayrı dünyaların insanları olan iki avukatı canlandıran Levent Kırca ve Nevra Serezli’nin yanısıra müvekkilleri rollerinde Perran Kutman ve Şener Şen… Kadroya bakar mısınız? Tabii ki sınırsız kahkaha ve eğlence… Filmin bir kısmı Uludağ’da geçer… Özden’i (Nevra Serezli) tavlamaya çalışan Orhan’ın (Levent Kırca) düştüğü komik durumlar ve doyumsuz Uludağ görüntüleri…

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000)
Yönetmen: Serdar Akar
Oyuncular: Erkan Can, Uğur Polat, Müjde Ar, Savaş Dinçel, Rafet El Roman

Futbol konulu bir film deyip geçemeyeceğimiz, içinde her türlü duyguyu barındıran bir Serdar Akar filmi… Darbe sonrası, 1982 yılının Bursa’sında geçer film… Çok da iyi anlatır, gösterir o dönemi. Yıldız oyuncu kadrosu ve Fahir Atakoğlu müzikleri de, filmin niteliğini arttıran en önemli sebepler…

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006)
Yönetmen: Ezel Akay
Oyuncular: Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Şebnem Dönmez, Ayşen Gruda

İsminden de anlaşılacağı üzere hem Bursa’mızın hem de gölge oyunlarının efsanevi karakterleri Hacivat ve karagöz’ün yaşamı üzerine oldukça renkli ve görkemli bir film. Birkaç hafta önce film üzerine uzun bir yazı yazmıştım. İlgilenen okuyucularımız arşivden yada parantez içindeki linkten [Beyaz Perdede Hacivat ve Karagöz] ulaşabilirler o yazıya… Tabii ki dönem filmi olması sebebiyle gerçek mekanlarından çok, aslına mümkün olduğunca yakın inşa edilmiş sette çekilmiş… Fakat yine de bazı sahneleri Orhaneli’de gerçek mekanlarda geçmekte…Bu başlık altında bu filmden bahsetmeden geçemezdim…

İzlemedikleriniz varsa ilk fırsatta izleyin… Özellikle 60’lı ve 70’li yılların Bursa’sını tüm güzelliği ile görmek için güzel sebeptir bu filmler…

Hepinize mutlu-sanat dolu ve aydınlık bir pazar diliyorum…

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Seçil Heptaşkın 30 Temmuz 2017 at 16:33

    Güzel bir arşiv olmuş ilk fırsatta verdigin bilgiler eşliğinde sıra ile izleyecegim 👍

    • Yanıtla Ali Ballı 30 Temmuz 2017 at 21:19

      Evet bildiğimiz ve yeni keşfettiğimiz birçok film varmış… İyi seyirler 👍👍

  • Yanıtla Turgut Yalkı 1 Ağustos 2017 at 01:43

    Ali Bey çok ilginç konulara değiniyorsunuz ve ilgi ile okuyorum. Üniversite yıllarında sinemasever bir arkadaşımız her hafta vizyondaki filmlerin özetini ve oynayanlarını çıkartır, stüdyonun kapısına asardı. Bizler de okur, sınırlı bütçelerimiz ile hangi filmi izlemeye gideceğimize kolaylıkla karar verirdik. Sinema ile ilgili yazılarınızı okuyunca bir anda 1965-70 lere gittim. Elinize sağlık.

  • Yanıtla Ali Ballı 1 Ağustos 2017 at 12:22

    Çok teşekkür ederim Turgut Bey… Sinema özellikle bir tutkudur benim için… Son yıllarda ihmal etsem de 🙂 Takipte kalınız…👍

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan