Köşe Yazıları

Hayatın Rengi: Hayal Gücü!

1 Temmuz 2017

Yaratıcı insanlar olmasa hayatımızın ne kadar boş, ne kadar sıkıcı olacağını düşünün bir… Kitaplar, şarkılar, filmler, uçuk kaçık hikayeler, resimler ve aklınıza gelebilecek her türlü emek sonucu yaratılmış güzel şey… Bazen kelimelerle, bazen melodilerle, bazen renklerle ya da görüntülerle oynayan insanların bu yaptıklarını pat diye yapabilmeye başladığını düşünüyorsan sevgili okuyan, çok ama çok yanılıyorsun! Bu insanlar hayal kurmaya başladıktan sonra hayallerini diğer insanlarla paylaşmaya başlamadan evvel günlerce, haftalarca, aylar hatta yıllarca çalışıyorlar. Okuyorlar, izliyorlar, deniyorlar, tekrar, tekrar, tekrar deniyorlar…

Biz o albüme, kitaba, seramik vazoya, aklınıza gelecek diğer güzel şeylere biçilen bedeli çok görüp, nasıl bedavaya düşürürüm hesapları yaparken, bu süreci fena halde göz ardı ediyoruz. Tek bir parça objenin bile ortaya çıkma süresini sadece yapıldığı süre zannederek çok ama çok yanılıyoruz. Zira o küçücük şey, 1-2 saatte ortaya çıkmış olsa bile, onu ortaya çıkarabilme becerisini edinmek için geçen süreci hesaba katmıyoruz.

Gavur kısmısı bu konuda daha bilinçli. Kitaptı, müzikti, filmdi, bedelini ödemeden sahip olmamak gerektiğine özen göstermekle kalmıyor, içinde el emeği olan, sanat ürünü şeylere de daha bir farklı yaklaşıyor, Allah seni inandırsın, pazarlık bile yapmıyor! Biz niye bu bilinçten bu kadar uzağız, gerçekten bilemiyorum. Şahsen ben zaman zaman (hatta büyük bir sıklıkla) karşılaştığım, emeğimin, yıllarımın, uykusuz gecelerimin, tatilsiz hafta sonlarımın bu kadar hor görülmesi gerçeğine çok pis içerliyorum!

Hatırlatmak isterim ki, canım okuyan, emeği sonucu çıkardığı işi beğendiğin birinin, birşeyler yapmaya devam etmesi, bu yaptığı şeyden para kazanabilmesine bağlı. Eğer gidip o çok beğendiğin kitabın orijinalini alıp, o yazarın kazancına katkıda bulunmazsan, o adam ne yesin, ne içsin de sana o kitabın devamını yazsın?

Diyeceğim o ki, emekle var edilmiş şeylere biçilen değerleri yargılama konusunda biraz insaflı olmamız ve yaratıcı insanlara, emeklerine değer vererek destek olmamız lazım… Aksi takdirde güzel olan şeyleri kaybetmeye mahkumuz!

Şebnem Budak

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 1 Temmuz 2017 at 11:45

    Daha nasıl ifade edilebilirdi bilemiyorum kalemine, ağzına sağlık bence toplumumuzdaki ifade ettiğin davranışların bir sebebi de ‘aman bir şeyden kusur kalmayayım, bende de olsun, bende yaptırayım’ … 😔😔😔

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan