Bursa

Alaçam Köyü

9 Ağustos 2017

Bir yer düşünün çam ağaçları kaplı yemyeşil dağ eteklerinin arasına pamuklar serpilmiş. Temmuz sonunda bile yer yer karla kaplı olan. Burası, huzur dolu doğa harikası köyümüz Alaçam. İnsana Karadeniz’de olduğu hissini veren Gürcü köyü.

Göller bölgesine giden 18 kilometrelik yürüyüş yolunun başlangıcı olan Alaçam Köyü’ne ulaşmak için Kestel‘den sonra gelen Çimento Fabrikası’ndan 10 kilometre doğuya ilerleyip Alaçam yol ayrımından 7 kilometre yol gidip ulaşabilirsiniz. Yolda yavaş yavaş, döne döne yükseldiğinizi hissedeceksiniz. Rakım 930 metreyle başlıyor. Göller 2200/2300 metre civarında.

Patika yolları, çam ağaçları, Deliçay’ı, şelalesi, alabalık lokantaları, piknik alanlarıyla doğa ve dağ sporları severler için özel bir rotadır. Bu nitelikleriyle özellikle hafta sonları ve yazın ziyaretçileri artmaktadır.

Gürcü Köyü Alaçam

93 Harbi adıyla bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Artvin’den gelen yirmi beş Gürcü ailenin kurduğu köyde günümüze kadar Gürcü kültürü korunmuş ve halen yaşanmaktadır. Köy düğünleri ve diğer faaliyetlere, gelenek ve göreneklere devam edilmektedir.

Her yanı çamlarla çevrili olduğu için Alaçam adı verilmiştir. Artvinliler, Bursa’da memleketlerine benzeyen yer arayıp seçmişler 😉 Şelaleye, piknik alanına gitmek için köyün içinden geçiyorsunuz. Bitki örtüsü daha farklı olsa da etrafa baktığınızda kendinizi Karadeniz’de gibi hissediyorsunuz. İlk yapılan evlerin çoğunluğu bir yangında yandığı için yerel köy evlerinden az var. Bazı evlerde Karadeniz evlerinde görülen evin yanında bulunan yiyecek depolama alanından gördüm. Evler toplu yerleşim şeklinde. Köy geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Yaş ortalaması 50 yaşın üzerinde ve gençlerin büyük bir kısmı şehirde yaşıyor. Yazları nüfus daha artıyor.Köyde ahududu, böğürtlen, çilek, ceviz bol miktarda üretiliyor. Yola çıktığınızda tazecik yetiştirdikleri ürünleri satan köylülerden alışveriş yapabilirsiniz.

Masklavi

Alaçam denilince benim için ilk akla gelen Masklavi. Adı Gürcüce’de yıldız anlamına geliyor. Burası benim sevdiğim bir Gürcü lokantası. Köye girerken sağda yer alıyor. Manzarası muhteşem. Ağaç işçiliğinin yer aldığı kapalı alanı ve geniş bir bakış açısıyla muhteşem doğayı izleyeceğiniz açık alanı da mevcut. Aileniz ile açık havada tek başınıza oturabileceğiniz yerleri de var; bu alanda yer sofrasında yeniliyormuş.

Yazı: Alaçam Köyü | Yazan: Nihan Deveci


[Fotoğraf : Nihan Deveci Arşivi]

Misafirlerini yatılı olarak ağırlamak için de hazırlıklar içerisindeler. Sahibi Alaçam Köyü’nden. Diş teknisyenliğinden emekli olduktan sonra kendi arazilerinin üzerine gün gün geliştirerek Masklavi’yi açmışlar.

Aile işletmesi olduğunu yemeklerdeki özen ve lezzetten de anlıyorsunuz. Tereyağ, peynir, reçel… hepsi doğal. Bizim bildiğimiz adıyla mıhlamaları muhteşem. Masklavi’de “haço” adı veriliyor. Yapımı daha farklı. Mısır unu kullanılmıyor; sadece peynir ve tereyağından yapıyorlar. Peynir de onlara özel. İçerisinde ceviz olan Gürcü Böreği ve peynirli börek de sunuyorlar. Mutfaklarında Karadeniz’de kullanılan ocaklardan var. Kendi hanımları da mutfakta çalışıyor. Kahvaltılarını kesinlikle tavsiye ederim.

Hafta sonu rezervasyonsuz sakın gitmeyin. Öğleden sonra ve akşam yemekleri de mevcut ancak ben hep kahvaltıya gittiğim için yorumlayamayacağım.

Bir gün mutlaka yolunuzu Masklavi, Alaçam’a düşürmenizi tavsiye ederim.

Sevgi ve sağlıkla kalın…

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Seçil Heptaşkın 9 Ağustos 2017 at 08:31

    Masklavi’ye ilkbaharın ilk günlerinde gitmiştim. Hava soğuk içerisi sıcacıktı. Bahsettiğin keyifli kahvaltıdan sonra kahve icmek icin oturdugumuz şömine başından ayrılmak istememiştik. Kışın sıcak mekan bulmak her zaman kolay olmuyor 😉

  • Yanıtla Nihan Deveci 9 Ağustos 2017 at 08:43

    Evet Seçilciğim yaz ve kış her ikisinde de ayrı güzel hem Alaçam, hem Masklavi.

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 12 Ağustos 2017 at 10:17

    Canım benim yine çok güzel aktarmışsın 🌈
    Ben de ilk burayı Müberra sayesinde görmüştüm ve görür görmez ağaçların manzarasına hayran kalmıştım. Dilerim nesiller boyu korunur. Sevgimle 😚🦋🦋

    • Yanıtla Nihan 12 Ağustos 2017 at 12:50

      Canım sağol. Dilerim bu güzellik korunarak sürsün 🙏🙋

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan