Kültür & Sanat

Bursalı Sanatçılar

13 Ağustos 2017

Şimdi böyle bir sitede sanat üzerine yazılar yazıyor olup da Bursa’nın yetiştirdiği sanatçıları es geçmek ve isimlerini anmamak olmazdı… Gerçi birçoğunu çok iyi biliyorsunuz veya bir şekilde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bilgiler arasında ama ben yine de önemli bir kısmını burada da anmak istedim.

Zeki Müren
Tabii ki Bursa deyince ilk akla gelen isimlerin başında yer alır Sanat Güneşi Zeki Müren… 1931 yılında bildiğim kadarıyla Hisar-Tophane’de doğan ünlü sanatçı Türk Müziğine kazandırdığı birçok şarkının yanısıra eşsiz sesiyle ve sahnesiyle de ekol olmuştur… (24-09-1996)

[Zeki Müren & Müzeyyen Senar, 1951]

Müzeyyen Senar
1918 yılında Keles’in Gököz köyünde dünyaya gelmiştir… Anadolu Musiki Cemiyeti’nde hem ses hem de kemençe dersleri alarak başlamış müzik hayatına… Güçlü sesi,bşarkılara kattığı farklı yorumu ve sahne duruşuyla Türk Müziğinin efsane isimlerinden biri olmuştur. Cumhuriyet’in ilk döneminde modern Türk kadınının da sembolü olan Senar, Mustafa Kemal Atatürk’ün de en sevdiği sanatçıların başında yer alırdı… (08-02-2015)

Şefik Bursalı
1903 yılında Bursa’da doğan Türk Resim sanatının ünlü ressamı ve aynı zamanda hat sanatçısı… İbrahim Çallı’dan da dersler almış,buzun bir süre Devlet Güzel sanatlar Akademisinde öğretim üyeliği yapmıştır… Cumhuriyetin ilk yıllarında, Anadolu’nun sanat açısından gelişmesi için büyük emek harcamış, Konya’da resim öğretmenliği yapmıştır. Yurtdışında birçok ödüle layık görülmüş olan ressam adına Atatürk Caddesindeki büyük alt geçitin hemen yanında bir sanat galerisi vardır. (20-04-1990)

[Ressam Şefik Bursalı’nın fırçasından Bursa]

Cemal Nadir Güler
Cumhuriyet’in ilk karikatüristlerindendir. Yarattığı ‘Amcabey’ karakteri başta ünlü Akbaba dergisinde olmak üzere birçok mizah dergisi ve çeşitli gazetelerde yayınlandı. Mizahın ustası olmasına rağmen somurtkan kişiliğiyle tanınan karikatürist için şöyle de bir fıkra dile gelmektedir:

Cemal Nadir Güler’in ‘Amcabey’i

Üzüntülü bir gününde Cemal Nadir’e sorarlar:
– Bu ne somurtkanlık Allah aşkına üstad? Halbuki sen “Güler”sin!..
Cemal Nadir cevap verir:
– Yanılıyorsun dostum… Ben “Nadir Güler”im!.(27-02-1947)

İlhan İrem
Sesi, yorumu ve efendi kişiliği ile Türk Pop müziğinin en farklı sanatçılarındandır İlhan İrem… ‘Sazlıklardan Havalanan’, ‘Konuşamıyorum’, ‘Anlasana’ ve ‘Olanlar Olmuş’ gibi şarkılar başta olmak üzere özellikle 80’li yıllara damgasını vurmuş hemşehrimizdir. Kendisine uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz..

[İlhan İrem]

Pınar Kür
Modern Türk Edebiyatının önemli isimlerinden biridir… İçlerinde benim de çok sevdiğim ‘Küçük Oyuncu’ dahil ‘Asılacak Kadın’, Bir Cinayet Romanı’ gibi önemli eserleri olan Pınar Kür, 1943 yılında Bursa’da doğmuş…

[Pınar Kür]

Yıldırım Gürses
Davudi sesi ve heybetli fiziğiyle hafızalarımıza kazınan Yıldırım Gürses aynı zamanda 300’ü aşkın bestesiyle de Türk sanat müziğini besteleyen değerli bir sanatçı… (18-11-2000)

[Yıldırım Gürses]

Erdal Özyağcılar
Bizim kuşağın efsane dizisi Bizimkiler’in babası ‘Şevket’i canlandıran Erdal Özyağcılar,1948 İznik doğumlu… Ama Bizimkiler öncesinde de birçok filmde önemli rolleri vardır… Özellikle Züğürt Ağa’daki ‘Kekeç Salman’ karakteriyle de aklımızdadır…,Onun dışında Yılanların Öcü, Aşık Oldum, Şabaniye, Namuslu gibi filmlerde rol alan Erdal Özyağcılar, bir dönem filmlerde seslendirme de yapmıştır..

[Erdal Özyağcılar]

Halil Ergün
Bir başka İznik doğumlu sanatçı… Son yıllarda daha çok TV dizisi Yaprak Dökümü’ndeki çilekeş baba Ali Rıza Bey ile tanınsa da başta Türk Sinemasının en iyi filmlerinden biri olan ‘Yol’ ve ‘Şalvar Davası”nda aldığı rollerle ünlenmiştir.

[Halil Ergün]

Erkan Can
Türk Sinemasının en farklı karakterlerine can vermiş en farklı oyuncularındandır… Bir çok TV dizisiyle tanınsa da Vizontele, Gemide, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Yaşamın Kıyısında, Takva gibi önemli yönetmenlerin önemli filmlerinde rol almıştır… Liseyi Demirtaş Endüstri meslek Lisesinde bitiren Can, daha sonra konservatuvar eğitimi için istanbul’a giderek sanat hayatına atılmıştır.

[Erkan Can]

Ayrıca;
Aydan Şener – Oyuncu
Beyazıt Öztürk – Oyuncu ve Şovmen
Ata Demirer – Oyuncu Komedyen
Nezihe Meriç – Edebiyatçı Yazar
İsmail Hakkı Bursalı – Şair ve Yazar

Mutlu ve enerji dolu bir pazar diliyorum…

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan