Sağlıklı Beslenme & Diyet

Günümüzün Popüler Besini Chia

1 Ağustos 2017

Bu gün sizlere günümüzde popüler bir besin olan chiadan bahsedeceğim. Nedir bu chia? Zayıflamaya yardımcı mı? Yararları neler? Gelin beraber bakalım…

Zengin protein, yağ ve lif içeriği ile Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia maya dilinde güç, kuvvet anlamına geliyor. Chia tohumunun kökeni Meksika ve Guetemala’nın bereketli topraklarında yetişen bir adaçayı türünün tohumlarıdır. Bitkinin tohumları bitkisel omega-3 bakımından zengin; yani alfa-linolenik asit (ALA) taşıyor. Tüm bitkiler arasında en yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerdiği gibi, yüksek omega-3 içeren somondan da daha yüksek oranda omega 3 içerir.

Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de zengin. 100 gram chia tükettiğinizde kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış oluyorsunuz.

Chia tohumları her türlü yiyecek ve içeceklere eklenebilir. Ben en çok puding şeklinde yapmayı, yoğurtla ve smoothie içine karıştırarak tüketmeyi seviyorum. Ama siz tahıllara, soslara, sebzelere serpip kendinize chialı farklı içeceklerde yapabilirsiniz.
Chia içerdiği omega-3 sayesinde kalp hastalıkları ile inflamatuar hastalıkları önlemek ve tedaviye destek olmak için güzel bir besin çeşididir. Kolesterol seviyesinin düşürülmesinde, glisemik ve insülinemik yanıtta, bağırsak fonksiyonlarında pozitif etki etmektedir. Ancak tohumun tam olarak tüketilmesi içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitlerinden ve içeriğindeki polifenollerden yeterince faydalanılmamasına neden olmaktadır.
Chia tohumunun karbonhidrat içeriğinin düşük, posa içeriğinin ise yüksek olması düşük bir glisemik indeksine yani kan şekeri kontrolüne destek olmaktadır. Chia tohumu çoğunlukla çözünmez posa içermektedir. Posa içeriğinin yüksekliği sayesinde safra asidini bağlayarak kolesterolün düşürülmesine de fayda sağlamaktadır. 2 Yemek kaşığı chia tohumu günlük posa gereksiniminin 1/3’ünü karşılamaktadır.

Chia tohumunun sağlık üzerine etkileri ile ilgili; kardiovasküler hastalıklara olumlu etkisinin olabileceği yönde çalışmalar bulunmaktadır. İnflamatuar sistem ve sinir sistemi rahatsızlıklarına ve diyabete olumlu etki etmektedir. Ancak yapılan çalışmalar da chia tohumunun kilo kaybına etkisinin olmadığını göstermektedir. İşte benim severek yaptığım ve tükettiğim chia puding tarifim : )

Chia Puding Tarifi
2 yemek kaşığı chia
1 su bardağı light süt
1 adet muz
1 tatlı kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı vanilya

Muzun ezin ve üzerine sütü ve chia tohumlarını ekleyip karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında bekletin daha sonra kakao ve vanilya ile birlikte bu karışıma ekleyin blender yapın. Buzdolabında yarım saat daha beklettikten sonra kaselere koyun. Üzerini süslemek için Hindistan cevizi yada tarçın ekleyebilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan