Çocuk Sağlığı

Çocuklarım İçin Pratik Tariflerim

28 Ağustos 2017

Yemek yemek büyükler için olduğu kadar bebeklerimiz ve çocuklarımız için de zevk olmalı diye düşünüyorum. Bu yüzden bugünkü yazımda ara öğünlerde değerlendirebileceğiniz pratik tarifler hazırladım. Umarım bebeklerimiz afiyetle yer.

YOĞURT
Süt kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika daha kaynatılarak yoğurt yapılacak kaba alınır. Daha önceki yazılarımdan da hatırlayacağınız gibi, 1 yaşın altındaki bebeklere inek sütü allerjen olabileceğinden keçi sütü kullanabilirsiniz. Ayrıca başlangıçta varsa depolanmış anne sütünüz veya formül mama da kullanabilirsiniz. Süt ılındıktan sonra yoğurt mayasını bir kap içinde ılınmış süt ile karıştırarak ve yoğurt yapacağınız süt içine yavaşça ekleyerek 4-6 saat kıpırdatmadan mayalanmaya bırakabilirsiniz. Yoğurt mayasını ılınmış süt ile karıştırma sırasında, probiyotik takviyelerinden de ilave ederseniz yoğurdunuzu güçlendirmiş olursunuz. Tercihen her gıdanın ayrı tadını almak uygun olsa da, yoğurdu bir türlü sevdiremiyorsanız, meyveler veya bal ile tatlandırabilirsiniz.

PİRİNÇ UNLU MUHALLEBİ
2 yemek kaşığı pirinç ununu 2/3 su bardağı su ile orta hararetli ateşte karıştırarak, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5-8 dak pişirin. Ilındıktan sonra içine 6-12 aylık bebekler için yaklaşık 60 ml anne sütü veya formül mama, 1 yaşından sonrada süt ilave ettikten sonra karıştırarak bebeğinizin pütürlü yeme durumuna göre ayarlayarak yedirebilirsiniz. Pirinç ununu pişirdikten sonra isterseniz içine iyice ezilmiş mevsim meyvelerinden veya 1 tatlı kaşığı pekmez veya 1 yaşından sonra bal katarak hem lezzetli hemde kalorili hale getirebilirsiniz.

MEYVE PÜRESİ
Mevsiminde olan her türlü meyveyi iyice yıkadıktan, kabuklarını soyduktan ve cam rendede rendeleyerek püre haline getirdikten sonra, 1 yaşın altındaki bebeklerinize 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 yaşın üzerindekiler için ise 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırarak afiyetle yedirebilirsiniz. Ayrıca, anne sütünüz ile veya 1 yaşın üzerinde süt ile veya formül mama ile güçlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun sevdiği meyveler ile sevmediklerini birleştirerek biraz hile yapabilirsiniz.

MEYVE PÜRELİ KEK

Malzemeler:
2 bardak tam buğday unu
1 yemek kaşığı yulaf unu
1 çay kaşığı tarçın
Muz, elma
Yarım bardak süt

Ayrı kaplarda un, tarçın ve meyve püreleri ile sütü karıştırın, daha sonra bu 2 malzemeyi birleştirin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırın kabına dökerek 20 dakika pişirin.
Bu keki kahvaltılara, her türlü pürelere, yoğurda karıştırabileceğiniz gibi, tek başına süt veya ıhlamur ile birlikte ara öğünde verebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan