Pilates

Pilates Üzerine Sık Sorulan Sorular

9 Ağustos 2017

Sen ve Ben’in sevgili sadık okurları ve benim sevgili takipçilerim, hepinize merhabalar. Çok enteresan bir yaz geçiriyoruz. Aşırı sıcaklara alışırken birden sellerle boğuşuyoruz. Havalara adapte olmakta zorlanırken, bizler ve değerli üyelerimiz her iki stüdyomuzda pilatese devam ediyoruz. Biraz zorlansak ta; egzersiz yapmamayı, pilatessiz günler geçirmeyi sevmiyoruz üyelerimizle beraber. Ara vermek bizleri hedeflerimizden uzaklaştırıyor maalesef. Bu sebeple tam gaz devam…

Bu yazımda, stüdyolarımızı arayıp veya ziyaret edip, bizlere sıklıkla sorulan sorulara ve bunlara verdiğimiz samimi cevaplara yer vermek istedim. Mutlaka sizin de aklınıza gelmiş sorulardır bunlar pilates ile ilgili. Umarım keyifle okuyacaksınz.

Pilates kilo verdirir mi? [En çok sorulan malum soruyla başlayalım… 😉]
Pilates, sizin ince ve uzun görünmenize yardımcı olan bir egzersiz sistemidir. Egzersiz yapmak kişiye kalori yaktırır. Derin ve uzun kaslarınız geliştikçe daha fazla kalori yakımına yardımcı olur. Bedeniniz şekillenir. Düzgün ve dik duruş sayesinde daha ince görünürsünüz. Derin ve etkili solunumu desteklediği için kalori yakımı metabolizmanızın hızlanmasına bağlı olarak artacaktır. Disiplin ve kararlı yapılan egzersizler ile hedeflenen kiloya ulaşırsınız. Kilo programında olan ve kendine uygun bir diyet programında olan birisi için 3-4 gün yürüyüş ve 2-3 gün pilates yapması sağlıklı sonuçlar alınması için iyi bir formül olacaktır.

Boy uzatır mı?
Ergenliğini tamamlamış hiçbir birey, hangi sporu yada egzersizi yaparsa yapsın boyunu uzatamaz. Bu sebeple pilates boy uzatır mı sorusunun ilk cevabı “HAYIR” olmalıdır. Ancak omurgamız zaman içinde yer çekimi etkisiyle ve duruş bozukluklarına bağlı olarak bükülmekte, eğrilmektedir. Bu da olması gereken uzunluğumuzu 2-3 cm kadar kısa gösteren bir durumdur. Omurgamıza dik bir duruş kazandırmak için omurgayı çevreleyen kaslarımızı güçlendirici ve esneten egzersizler yapılmalıdır. Omurgamızı taşıyan derin kaslarımızı çalıştıran pilates egzersizleri ile omurlarımızın arası açılacak ve kaybedilen omurga dikliğimizi yeniden geri kazanmak mümkün olmaktadır. Yani ikinci cevabımız “EVET”, pilates yaparak 2-3 cm kadar daha uzun görünebilirsiniz.

Ne kadar zaman içinde [ kaç ders sonra ] faydalarını görebilirim?
Pilates egzersizleri doğru yapıldığında kişi maksimum faydayı sağlamaktadır. Her kişinin metabolizması farklı çalışır, hareketleri algılayıp bunları bedeni üzerinde uygulaması farklı olabilir. Bu yüzden tecrübeli ve iyi eğitim almış bir eğitmen eşliğinde yapılması etki-fayda sürecini birebir etkileyecektir. Bu soruya bu egzersiz siteminin yaratıcısı Joseph Pilates’ in sözüyle yanıtlamak en güzel cevaptır.

“10 derste farkı hissedeceksiniz. 20 derste farkı göreceksiniz. 30 derste tamamen farklı bir bedene sahip olmaya başlayacaksınız.” Joseph Pilates

Bir takım rahatsızlıklarım var. Doktorum pilates yapmamı önerdi. Gerçekten işe yarar mı?
Sırt ağrıları, bel ve boyun fıtığı, fibromiyalji, kemik erimesi vb rahatsızlıklardan genelde bahsediliyor.

Bir önceki cevabımız içinden alıntı yapalım. Pilates tecrübeli ve iyi eğitim almış bir eğitmen ile birlikte bilinçli bir şekilde ve düzenli uygulandığında tüm bu rahatsızlıklar için fayda sağlar. Nasıl mı?

Kemik erimesinde, kemiklerin daha fazla kalsiyum depolamasına olanak sağlar ve düzenli egzersiz ile kişi daha sağlam kemiklere sahip olur.

Fibromiyalji ile mücadelede en etkili silahtır pilates. Bu rahatsızlıkta kaslar ve kirişlerde ağrılar olmaktadır. Pilates egzersizleri ilaçlardan daha doğal ve yan etkisi bulunmayan harika bir çözümdür.

Bel,boyun fıtıklarında, bel ve boyun kaslarını güçlendirmesiyle bu tip fıtıkları önlemede etkin rol oynar.

Sırt ağrıları genellikle duruş bozukluğuna bağlı oluşur ve pilates en önemli silahınızdır.

Stresimizi kesinlikle azaltır. Bir çok üyemiz strese bağlı boyun, sırt, baş ağrılarından düzenli pilates yaptıkları için kurtulduklarını söylüyorlar. Ayrıca strese bağlı uykusuzlukla ve depresyonla mücadelede de sonuç vermektedir.

Kısaca kişi egzersiz yaptıkça serotonin salgılar ve kendini daha mutlu hisseder. Mutlu insanın metabolizması daha iyi çalışır, hayata pozitif bakar ve yaşantısı düzene girer.

“Fiziksel sağlık ve formda olma mutluluğun ilk şartıdır. Mutluluğu elde etmek için bedeniniz üzerinde ustalık kazanmalısınız.”Joseph Pilates

Pilatesi kimler yapabilir?
Bu sihirli egzersiz sisteminin 7’den 77’ye kadar herkes yapabilir. Ancak uygulama çok önemli. Bilinçli ve donanımlı eğitmenler ile bu mümkün. Tabi bunun yanında tecrübe de büyük rol oynuyor. Çünkü biz eğitmenler için bizlere gelen her kişi, çözmemiz gereken bir puzzle, bir bulmaca gibi aslında. Hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi, pilates yaptırdığımız kişiyle doğru iletişime geçmek, kişiyi ve onun bedenini anlamak, onlara doğru hareketleri yaptırabilmek çok önemli. Kişiye göre doğru egzersizi yaptırabilmek puzzledaki en önemli parçayı oluşturmaktadır.

Öncellikle çocuklarda, ergen ve yetişkinlerde konsantrasyonu arttırmaktadır Pilates. Bu sebeple küçükten büyüğe herkes pilates yapabilir ve yapmalıdır. Tabi doktoru tarafından izin verilmeyen durumlar olabileceğinden bunu da belirtmemde fayda var.

Pilates beden ve zihin arasındaki köprüdür. Bu köprüdeki trafik ne kadar yoğun ve sağlıklı olursa bağlantı da o kadar güçlü olacaktır. Zihnimiz bedenimiz üzerindeki gücü fark ettikçe beden farkındalığımız artacaktır. Pilates egzersizleri yaptıkça günlük yaşantımızda bedenimize kattığı konforu hissedeceksiniz.

Ne kadar sıklıkta Pilates yapmalıyım?
Açıkçası en sık yanıtladığımız sorulardan bir tanesidir. Her zaman yanıtladığım cevabı burada yazılı olarak da belirteyim.

Bize göre ideali haftada 3 gün yapmaktır. Genelde çok hareketsiz ve hiçbir şey yapmadığımızı düşündüğümüzde 3 ders idealdir. Ama mevcut iş yoğunluğu sebepleriyle bir çok üyemizle haftada 2 ders olarak çalışmaktayız. Ancak bu sistemi de düzenli bir şekilde yaşantınıza adapte etmenizde büyük fayda var.

Bu sebeple ne kadar erken başlarsak; Pilatesin kendimize, sağlığımıza ve özellikle bedenimize yapmış olduğumuz bir yatırım olduğunu, o kadar erken fark edebiliriz. Pilatesi, yaşlılığımızın bir sigortası gibi düşünebilirsiniz. Bizi sakatlıklardan, rahatsızlıklardan ve benzeri durumlardan koruyacak muhteşem bir sigorta….

Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere, sevgiyle ve pilatesle kalın…

Nedret İpekler

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan