Çocuk Sağlığı

Uyusun da Büyüsün; UYKU

21 Ağustos 2017

Bebeklerimizin olduğu kadar, erişkinlerin de ihtiyacı olan, gündüzün yorgunluğunu alan, bedenimizi ve ruhumuzu dinlendiren, büyüme hormonumuzun salgılanması ile büyüten, üzerine çokça yazılan, çizilen, atasözlerimizin olduğu uyku.

Bebeğinize ilk birinci ayı geçirdikten sonra nasıl bir uyku terbiyesi edindirirseniz, takip eden yıllarda genellikle aynı ritim devam edecektir. Özellikle gece ve gündüz farkının öğretilmesi uykuların düzenini belirleyecektir. Burada amacımız, büyüme hormonunun salgılandığı gece saatlerini uyuyarak geçirmektir. Bu farkı öğretmek için gece belirli bir düzen oluşturmak faydalı olacaktır. Banyo yapmak, masaj yaparak ninniler söylemek, pijamaları giymek, emzirmek bu düzeni sağlamada yardımcı olacaktır. Özellikle uyku ve beslenme düzeni bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır.

1-4 ay arasındaki bebeklerin beslenme aralıkları 2-6 saat arasında değişmektedir. Ancak beslenmelerini ve uykularını ayarlayan en önemli etken gaz sancıları denilen kolik ağrısı ve ağlamalarıdır. Emzirilerek ve diğer fiziksel ihtiyacı giderilen bebek bir süre sonra sakinleşerek uyumaya devam eder. Emzirmek bebeğin sakinleşmesine yardım ederken, sindirim sorunlarını da bereberinde getirebilir ve bu durum uyku düzenini etkileyebilir. Ağladıkça beslenen, uyumadıkça sallanan ve gezdirilen bebek bu düzeni normal olarak benimser ve böyle devam eder.

4-6 ay arasındaki bebeklerin beslenme sonrası 1-2 saat uyku ihtiyaçları olabilir. Büyüdükçe yataklarında kendi kendilerine oyalanabilirler. Beslenmeden 6 saat uyuyabilirler. Akşam besledikten sonra uyutulan bebek uyanmadan sabaha kadar kesintisiz uyuyabilir. Gece uykusunda beslemek için uyandırmanıza gerek yoktur. Hafif uyku dönemlerinde yatakta kımıldamalar, sesler çıkartma, dönme hareketleri sırasında da aslında uyumakta olduğunu unutmayın. Bu dönemde hemen onunla ilgilenmeye başlarsanız veya beslemeye çalışırsanız onu gerçekten uyandırabilirsiniz ve bebeğiniz tarafından doğal kabul edilecek alışkanlıklara dönüştürebilirsiniz.

6-12 ay arası bebekler gece gündüz düzenine alışır. Gece uykularında 1-6 kez uyanabilirler. Sabah ve öğleden sonra saatlerinde 1-2 saat uyuyabilirler. Yemeklerden sonra oyun oynamak istediklerinden hemen uyumak istemezler. Gece ağlayarak uyanan bir bebek tekrar uyutulursa 1 hafta içinde uykuları düzene girer. Bu aylarda bebek uyku ve uyanıklığını kontrol etmeye başlar. Uykusu olsa bile uyumayıp iyice yorgun düşene kadar yatağa girmemek ve uyumamak için direnebilir .

UYKU ALIŞKANLIĞI NASIL VERİLMELİDİR?
Her bireyin uyku alışkanlığının farklı olduğunu bilerek, bebeğinize göre uyku düzeni oluşturmaya çalışmanız bu süreci zorlanmadan aşmanıza yardımcı olacaktır. 1-12 ay arasında bebeklerin kendi yatağında ve odasında uyumasının sağlanması önerilmektedir.
İlk önce, gündüz uyku zamanı ve oyun saatlerini düzenleyerek başlayabilirsiniz. Bebek uyanıkken ve hava aydınlıkken odasına alışmasına ve sevmesine yardımcı olmak için odasında oyunlar oynayabilirsiniz. Gece uygulamasına geçmeden önce 1-2 hafta boyunca gündüz uykularında kendi yatağında yatırılarak alıştırılmalıdır. Gerekirse 2-3 gün onunla birlikte uzanarak veya yanında oturularak bebek yalnız bırakılmadan, güven vererek sakinleştirmelidir. Sonrada, oda ayrılma aşamasında anne veya baba bebeğin odasında 3 geceye kadar başka bir yatakta uyumalı sonra kendi odasında uyumaya geçmelidir. Tabi ki zaman zaman onun odasına gelerek sesinizle ve dokunuşlarınızla güven duygusunu sağlamalı ve kendi yatağınıza almamalısınız.

Hepinize kolay ve iyi uykular dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan