Sağlıklı Beslenme & Diyet

Çocuklar İçin Okul Döneminde Beslenme Önerileri

19 Eylül 2017

Okullar açıldı ve öğrenciler için yeni bir eğitim-öğretim yılı başladı bile. Okul döneminde çocukların sağlıklı beslenmeleri okulda başarılı olmalarının yanı sıra büyüme ve gelişmeleri için de çok önemlidir. Bu konuda anne babaların yanı sıra öğretmenlere de büyük görev düşmektedir. Çünkü okul dönemindeki çocuklar bütün hayatları boyunca devam edecek beslenme alışkanlıklarını bu yıllarda edinirler.

– Çocuklarınıza beslenme ve besin ögeleri ile ilgili temel bilgileri öğretin. Ayrıca okullarda da beslenme eğitimi ve rehberliğinin verilmesi, besinlerin öneminin anlatılması, beslenme ile büyüme ve sağlık arasındaki ilişkilerin örneklerle işlenmesi çocukların öğrenmesine kolaylık sağlayacaktır.

– Çocuklarınızın mutlaka kahvaltı yaparak güne başlamasını sağlayın. Sabahları kahvaltı yapmak çocukların gelişiminde önemlidir çünkü akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir aralık bulunur. Açlık sonrası vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıdan sağlar. Kahvaltı, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler, çocuklar daha başarılı olurlar, problemleri daha kolay çözer, derse daha iyi konsantre olurlar, daha geç yorgunluk hissi oluşur ve kas işlevleri daha iyidir. Aynı zamanda kahvaltı eden çocuklarda obezite görülme oranı kahvaltı yapmayanlara göre daha azdır. Eğer çocuğunuza kahvaltı okulda veriliyor ise öğretmenlerin denetiminde bu öğünü düzenli tüketmesi sağlanmalı, zorlama ve cezalandırma gibi yöntemler uygulanmamalıdır.

– Okulda öğle yemeği veriliyorsa çocuğunuzu sağlıklı seçimler konusunda bilgilendirin. Çocukların eksik besin alımını engellemek için menülerin bir diyetisyen tarafından düzenlenip düzenlenmediğini sorgulayın. Ayrıca evdeki akşam yemeğini okulda tüketmediği grupları tamamlayacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Okulda öğlen yemeği verilemiyorsa çocuğunuza sağlıklı beslenme çantası oluşturarak öğle yemeği ve ara öğün şeklinde tüketmesini sağlayabilirsiniz.

– Çocuğunuza ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde poğaça, çikolata, hazır kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine sağlıklı sandviç, süt, ayran, yoğurt, taze/kuru meyve, kuruyemiş, çiğ sebze dilimleri, yulaflı kurabiye gibi alternatifler sunabilirsiniz.

– Kantinlerde fast food ve abur cubur gibi besinler yerine yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik meyve, ayran, sağlıklı sandviçler gibi yiyecek ve içeceklerin satılmasını sağlanmalıdır.

– Çocuklarınız için düzenli bir beslenme programı oluşturun. Yemek saatleri düzenli olmadığında çocuklar gün boyunca daha fazla abur cubur tüketirler ve bu nedenle de yemek zamanında aç olmazlar. Bu yüzden yemekten önce abur cubur tüketmelerine izin vermeyin.

– Çocuklar her zaman için anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle çocuğunuza sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretmek istiyorsanız işe ilk önce kendinizden başlamanız gerektiğini de unutmayın.

– Çocuklara yemek konusunda baskı yapmak yerine neyi, ne kadar yiyeceklerine karar verme konusunda şans tanıyın. Kendi öğünleri planlaması ve yemekleri hazırlamalarında yardımcı olun.

– Çocuğunuzun yemek yemesini zevkli hale getirmek ve besinleri sevdirmek için besinleri onları farklı şekillerde sunup şekilde servis etmeye çalışın. Örneğin çok sevdikleri yemeklere sebzeler ekleyebilirsiniz.

– Evde cips, çikolata, bisküvi, gazlı içecekler, hazır meyve suları bulundurmayın ancak bu besinler konusunda baskıcı olmamaya çalışın yoksa bu uyarınız bu tür sağlıksız yiyeceklerin çekicilikleri arttırır. Çocuklarınıza bu besinleri sağlıklı alternatifler ile dengelemeyi önerin.

– Çocuğunuz dışarıda yemeyi seviyorsa hamburgerin yanında patates kızartması ve kola yerine ayran ve salata isteyerek daha sağlıklı bir öğün oluşturmasını sağlayın.

– Çocuklarınızın fiziksel yönden aktif olmasını sağlayın. Boş zamanlarında bilgisayar oynayıp, televizyon seyretmek yerine dışarıda oynamalarını, sevdikleri ve ilgi duydukları bir sporla ilgilenmelerini sağlayın. Ayrıca aktivite çocukların iştahını arttırır. Yemeklerden önce aktivite yapmasını sağlamanız veya onunla oynamanız çocuğunuzun acıkmasına ve daha mutlu bir şekilde yemek yemesini sağlayacaktır.

Okul Çağı Çocukları için Örnek Menü

Kahvaltı:
1 su bardağı süt veya evde hazırlanmış taze sıkılmış meyve suyu
1 dilim peynir veya 1 yumurta
5 adet zeytin
2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
2 dilim ekmek
Domates-salatalık- maydanoz

Ara Öğün:
Meyve + kuruyemiş

Öğle:
1 kâse çorba
4-5 yemek kaşığı etli sebze yemeği
2 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak ayran
1-2 dilim ekmek

İkindi:
1 bardak süt + 1 dilim kek veya kurabiye

Akşam:
1-2 köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık
4 yemek kaşığı sebze yemeği
3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya makarna
2 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak ayran
1-2 dilim ekmek

Yatmadan 1-2 saat önce:
1 bardak süt

Şimdiden tüm öğrencilere başarılı bir eğitim öğretim yılı dilerim.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan