Gastronomi

Tempura

27 Eylül 2017

Çoğumuzun aklına Japonya ve yemekleri denince “sushi” gelir… Aslında Japon mutfağı suşinin ötesinde çok zengin, çok renkli, çok daha derindir. Tempura ise bu derinliklerden sadece birisidir.

Tempura bu ulusun mutfağının tüm temel özelliklerini yansıtıyor: En taze malzemeler kullanılıyor, sanatsal bir şekilde sunuluyor ve teknik, hünerli bir şefin elinde mükemmelliğe ulaşıyor.

Peki neydi bu Tempura? Nereden gelmişti? Nasıl yapılıyordu?

Tempura her ne kadar JAPONYA’dan çıktı sanılsa da aslında kendisine çok alakasız olan Portekiz’den çıkmıştır. Tempura kelimesinin kökü latince “tempora,” yani “zaman” sözcüğüne bağlı. Anında hazırlanıp, pişirilip yenmesi gereken birşey olmasından da kaynaklanıyor. Tüm bunların sonucunda ise tempura, yağın içinde kızarmasına rağmen kesinlikle yağlı bir lezzet içermeyen, ağzınızda taptaze bir tat bırakan, sıra dışı bir kızartma yemeği.

Tempura tekniğinin bazı çok enteresan özellikleri var. Birincisi, hamuru yaparken kullanacağınız suyun buz gibi soğuk olması lazım. Aynı zamanda yumurtanın ve unun da buz gibi soğuk olmaları gerekiyor. Bunun için önce unu bir kâse içinde derin dondurucuda bir süre bekletip soğutuyorsunuz, aynı şekilde suyu da buzlukta soğutuyorsunuz ve buzdolabından çıkan yumurtayı kullanıyorsunuz. Hepsi soğuyunca, soğuk kâse içinde karıştırıp tempura hamurunu yapıyorsunuz. Hamurun hep soğuk kalması lazım. Buz gibi soğuk olma özelliği kaybolursa tempura iyi olmuyor.

Peki, neden buz gibi? Çünkü çok sıcak yağ ile çok soğuk hamurun birleşmesi, hamurun yağı emmesini önlüyor. Bu nedenle de tempura usulüyle yapılmış kızartmalar fazla yağ çekmiyor. Her türlü malzemeden tempura yapabilirsiniz. Soğan, kabak, karides, kalamar, muz…

Tempura tekniğinin bir diğer özelliği ise çok fazla karıştırılıp çırpılmaması. Genelde iki tane çopstik ile karıştırılıyor ve küçük un topakları olduğu gibi bırakılıyor.Siz de bir çatalla un-su-yumurtayı karıştırırken karışımın hamur olmasını sağlayıp işi orada bırakmalısınız. Topakları kesinlikle çözmeye çalışmamalısınız. Zira pişen hamuru puf puf yapan bir diğer neden budur.

Ülkemizde son yıllarda çılgınca tüketilen tempuranın bakalım veliahtı ilerleyen yıllarda ne olacak…

Kalamar tempura yapılışı:

Malzemeler:
8 adet temizlenmiş taze kalamar
1 bardak soğuk su
1/2 bardak soğuk un
1/2 bardak mısır unu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 soğuk yumurta

Yapılışı:

  1. Kalamarları halkalar şeklinde kesin. Kalamarları bir cam kap içine koyun, üzerlerine süt dökün ve buzdolabında bir gece bekletin. Sütün içindeki laktik asit kalamarları yumuşatacak.
  2. Kalamarı buzdolabından çıkarıp kurulayın. Yağı tavada kızdırın. Hamuru yazıda belirttiğimiz şekilde yapın.
  3. Kalamar halkalarını önce una bulayın sonra hamura batırıp kızartın. (Yağınızın kızgın olduğuna emin olun)
  4. Kâğıt havlu üzerine çıkarıp tuz serpin ve sıcakken servis edin.

Afiyet Olsun,
Semi Lichy

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla İlhan Kahyaoğlu 13 Ağustos 2020 at 13:16

    Yararlı bilgileriniz için teşekkürler.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan