Sağlıklı Beslenme & Diyet

Günümüzün Popüler Besini Badem Sütü

31 Ekim 2017

Günümüzde inek sütü veya keçi sütüne karşı hassasiyeti olanlar, vejetaryenler, soyaya alerjisi olanlar, laktoz intorelansı olanlar, farklı tatlar denemek isteyenler için artık birçok süt alternatifi mevcut. Bunlardan bir tanesi de tabii ki badem sütü.

Görünüş açısından inek sütüne benzeyen badem sütü oldukça kaliteli bir magnezyum ve manganez kaynağıdır. Düşük sodyum, yüksek potasyum içerir. Bu özelliğiyle kan basıncını dengeler. Bu yüzden hipertansiyonu olan kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek lif, düşük şeker içermesinden dolayı diyabetliler için de ideal bir besindir.
Yağda eriyen vitaminler açısından zengindir; bir fincan badem sütüyle günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %10’u, D vitamini ihtiyacının %25’i, E vitamini ihtiyacının %50’si, kalsiyum ihtiyacının %30’unu karşılanır. Güçlü antioksidan olan A ve E vitaminleri bağışıklık sistemini destekler, doku ve hücre hasarını engeller. Zengin kalsiyum ve D vitamini içeriğine sahip olduğu için kemik sağlığınızın korunmasına da yardımcı olur. Selenyum içeriğiyle de hem bağışıklığın güçlenmesine hem de tiroid metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Antioksidan ve flavonoidler yönünden zengindir. Düşük tuz, yüksek doymamış yağ ve omega 3 yağ asitleri içerir. Bu özelliğinden dolayı kalp sağlığını korur, tansiyonu dengeler, kalp damar hastalıklarını önler. İnek ve soya sütüne göre daha düşük potasyum ve fosfor içerdiğinden dolayı düşük potasyum diyeti tüketen akut veya kronik böbrek hastaları için ideal bir içecek olmaktadır.
Badem sütü laktoz içermez. Bu yüzden vejetaryenler, laktoz intoleransı veya inek sütü intoleransı olanlar badem sütünü keyifle tüketebilirler. Ayrıca şeker içermeyen badem sütü 1 bardağında sadece 40 kalori içermektedir. Badem sütü içecek olarak da tüketilebileceği gibi smoothielere, müslilere katılabilir.

Evde Badem Sütü Yapımı

Malzemeler:

1 su bardağı çiğ badem
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı vanilya
1tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

1 su bardağı çiğ bademi bir gece önceden 3 su bardağı su ile ıslatın ve yumuşamasını bekleyin. Yumuşamış bademleri süzün ve kabuklarını soyun. Daha sonra süzülmüş su ve kabuksuz bademleri tekrar birleştirilerek blenderdan geçirin. Üzerine 1 bardak daha su ekleyip karıştırın. İnce bir süzme bezi veya süzgeç yardımıyla bademleri süzün. Badem sütünün içine aroma vermesi için tarçın veya vanilya ekleyebilirsiniz.

Badem Sütlü Smoothie

Malzemeler:

1 su bardağı badem sütü
1/2 adet muz
5-6 adet çilek
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Tüm malzemeyi robota koyup, içilebilir kıvama gelene kadar karıştırın.

Ayrıca badem sütü yaparken artan badem tortusunu atmayın, bu tortuyu kurabiye ve kekleriniz için badem unu yaparak tüketebilirsiniz. Bunun için badem sütünü süzdükten sonra geriye kalan badem tortusunu yağlı kağıt serili fırın tepsisine serin ve kısa süre fırınlayın. Kurumuş tortuyu blenderdan geçirerek un haline getirebilirsiniz.

Badem Unlu Kurabiye

Malzemeler:

3/4 bardak badem unu
1/3 bardak hindistan cevizi rendesi
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
4 çorba kaşığı dolusu badem ezmesi
2 tatlı kaşığı bal
2 çorba kaşığı dilediğiniz süt
1.5 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı
Bir tutam vanilya özütü

Hazırlanışı:

Bir kasede hindistan cevizi rendesini, badem ununu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. Bir bardağın içinde süt ve balı karıştırın ve bal çözülünce bardağı kuru karışımın içine ekleyin. Karışımı hamur gibi elinizle yoğurun. Hamuru streche sarıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Hamuru iki yağlı kağıdın arasına koyup oklavayla 1 cm kalınlığında açın. Üstteki yağlı kağıdı kaldırıp açtığınız hamurun orta kısmına ezmeyi uzunlamasına dökün. Uzun tarafı altındaki yağlı kağıtla birlikte öteki tarafın üzerine kapatın. Aynı şekilde içindeki ezmenin akmaması için yanlarını da kapatmayı unutmayın. Sonra fırında 180 derecede 30-40 dakika pişirin. Çıkarıp soğuyup sertleşmesini bekleyin ve dilediğiniz kalınlıkta keserek servis yapabilirsiniz.

Şimdiden herkese afiyet olsun 🙂

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu/B>

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan