Cadı Sanatı

DM Yasak ❌

30 Ekim 2017

Bana biri bunun anlamını açıklasın lütfen çünkü benim beynim almıyor. “DM Yasak” dünyanın en işlevsiz ve manasız uyarısı bence. Instagram kullanmayan okuyucularımız için biraz açıklayayım DM’nin ne olduğunu. Direct Message ya da Türkçesiyle Doğrudan Mesaj yani Instagram üzerinde, size diğer kullanıcıların başka kullanıcılar görmeden mesaj yollayabildiği bir bölüm. Bu uyarıyı genelde kadınlar profilinin başındaki tanıtım bölümünde kullanıyorlar. Bunun daha kibar versiyonu ise şu:

“DM’e cevap vermiyorum, bilginize.”

Önden uyarı sistemi yani anlayacağınız. Bana daha çok eşlerini ya da sevgililerini rahatlatma çabası olarak geliyor ve inandırıcılığı da sıfır. Cevap vermeyecek insan cevap vermez zaten, cevap vermiyorum diye dünyaya ilan etmez… Manasız bulmamın bir diğer nedeni ise Instagram’ın bu tarz mesajları engellemenizi sağlayan bir sistemi olması. Mesaj gelir DM’ye, okusanız bile takip etmediğiniz birinden ise mesaj, siz onaylamadığınız sürece okundu bilgisi dahi gitmez mesajı yollayana ve içerik sizi rahatsız ettiyse, bu mesajı ve aynı kullanıcıdan gelecek tüm mesajları engelleyebilirsiniz.

DM Yasak ❌

“Belki bilmiyorlardır,” diye düşünmeyin, bu Instagram’ın temel öğelerinden biri. Şimdi böyle bir engelleme şansları varken o profilin başına ne diye bu saçma uyarı yazılıyor biri bana anlatsın lütfen. Ben çok gülüyorum açıkcası. Yapmayın bence arkadaşlar hiç akıllıca durmuyor. Bununla ilgili çok daha nahoş düşüncelerim var fakat genelleme olacağından ve bunu safça yazan bir iki kişi varsa onları kurunun yanında yaş da yanar durumuna sokmamak için susuyorum.

Başka bayıldığım ama anlamına gene akıl sır erdiremediğim uyarı ise şu:

Sadece Kadınlar 👩🏼

Yanındaki emoji ise beni benden alıyor her gördüğümde. Bu ne mi demek oluyor? Beni sadece kadınlar takip edebilir demek. İşin ilginci bunu yazan herkesin profili kapalı, yani takip edecek kişiler, profil sahibinin izni olmadan takibe başlayamıyor. Eee erkekleri reddet, kadınları kabul; sorun da bitsin. “Boşuna yollamayın kabul etmeyeceğim” diye hiç tanımadığınız bir kitleyi zahmetten kurtarma çabası nedir çözemiyorum ben.

Bu uyarının bir başka versiyonu da “Sadece Tanıdıklar”dır. Gene aynı şey; kabul etme şekerim tanımadığını. Red butonuna basmak mı yoruyor sizi anlamıyorum ki.

”…nın eşi” ya da “…’nın annesi”

Bu nasıl beni çıldırttıysa, bir kaç hafta önce tüm bir yazıyı ayırmıştım bu uyarıya. Okumak isterseniz linki burada 👉🏻 İnsek Mi Acaba Adamların Tepesinden?

Kısaca şunu anlatmıştım; kullanıcıların kendilerini tanıtmak için ayrılan alana SADECE bilmem kimin karısı ya da bilmem hangi çocuğun annesi olduğunu yazıyor olmalarının tuhaflığını. Birinin annesi ya da karısı olmaktan öte varlıklar olduklarını anlamalarını dilerim.

Neyse bunu da geçiyorum. Geçenlerde gördüğüm başka bir uyarı metni var sırada:

Babanızın kızı değilim ben. Samimiyetinize, konuşmalarınıza dikkat edin 👊🏼

Ve sonunda da gene muhteşem bir emoji. Hanım kızımız yumruğu çakıyor hadsiz kullanıcının yüzüne. Güzelim ama sen kendin bu senli benli üslupla istediğinin tam tersi bir tutum sergiliyorsun. Hatta diyorum tüm bu uyarı mesajları ve üç ünlemler daha çok galeyana getiriyor kullanıcıları. Şeytanın aklına sokuyorsunuz 😉 Bu insanları sopayla değil kibarlıkla terbiye etmeyi bir deneyin. Siz nasıl bir üslup kullanırsanız, size geri dönecek olan da o olacaktır.

Tamam bazen kibarlığın yetmediği durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Ben de bir çok defa üzülüyorum yazılanlara, hatta “Ne hadsiz, ne densiz, ne cahil” diye hop oturup, hop kalktığım da oluyor. Sonra diyorum ki “Hiç muhattap olma Didem. Baş edilmez böyleleriyle.” Veeee Instagram’ın o en harika butonuna tıklıyorum:

Engelle

Arkadaşlar engelleyin, böyle çocuk çocuk ve işlevsiz atarlar yapmayın 😉

Bu haftalık da benden bu kadar… Bir sonraki yazıya kadar sevgiyle kalın…

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 31 Ekim 2017 at 12:06

    Haklısın çok, sesli güldüm 😂😂😂

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 31 Ekim 2017 at 17:23

      Öperim şekercim. Kucak dolusu sevgiler 🤗🤗🤗 😘😘😘

  • Yanıtla Mertcan Dinçel 19 Mayıs 2020 at 02:25

    Kesinlikle bana ne senin kimin annesi olduğundan. Reddet gitsin istemiyorsan ya da dm atma. Böyle yapınca “Gel ben buradayım, ilgimi çekersen neden olmasın” demek değil mi:) Kadınlar gizemli varlıklar …

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 19 Mayıs 2020 at 11:42

      Davranış şekilleri elbette toplumun yüz yıllarca kişilerin üzerinde kurduğu baskı ile oluşuyor. Bazen davranışlarımızın altında bambaşka itici güçler olabiliyor. Neyi, neden yaptığımızı biraz irdelediğimizde çıkan sonuç kendimizi bile şaşırtabilir 😉

  • Yanıtla Hasan Saraç 19 Mayıs 2020 at 12:24

    “Asırlardan gelen baskı” yorumunu çok sevdim.
     
    JUNG okusaydı bu tanımı, özetle “aferin” derdi.
     
    Kollektif Bilinç Altı demiş geçmiş o da…
    Anlayan anlasın diye :)))
     
    HS

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 19 Mayıs 2020 at 12:32

      Waovvvv sizden gelen bir takdir ve Jung’dan gelebilecek bir “Aferin”, ikisi de paha biçilemez. Kucak dolusu sevgiler 🤗

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan