Sağlıklı Beslenme & Diyet

Güçlü Bir Probiyotik Kaynağı, Kefir

10 Ekim 2017

Probiyotikler hayatımızda önemli bir yer kaplamaktadır. Etkileri sadece bağırsaklarla sınırlı değildir ve vücudumuzun tamamı için çok yararlıdırlar. Bu yüzden ben de bu hafta sizlere güçlü bir probiyotik kaynağı olan kefirden bahsedeceğim.

Kefir, kökeni Kafkasya’ya dayanan kefir mayası kullanılarak etil alkol ve laktik asit fermantasyonları sonucu elde edilen fermente bir süt üründür. Kefir mayası tanecikli yapıda olup, beyaz ve sarı renklerde karnabahar görünümündedir. Köpüklü, yoğurt kıvamında, hafif ekşimsi bir içecektir. Kefir inek, keçi, koyun, hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir. Kefir sütten yapıldığı için, süt içindeki yağ, esasiyel aminoasitler, protein, laktoz, mineral maddeler ve vitaminler (B1, B12, biotin) gibi besin maddelerinin tümünü yapısında bulundurmaktadır. Hatta kefirin yapımı sırasında bazı vitaminlerin sentezlenmesi, proteinlerin ve laktozun kısmen parçalanması, kefirin besin değerini artırmaktadır.

Kefirde bol miktarda bulunan mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı, yatıştırıcı etkisi vardır. Bu nedenle depresyon, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca kefir vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral olan fosfordan zengindir. Fosfor hücre büyümesi, devamı ve enerji için yağ, protein ve karbonhidratların kullanımını kolaylaştırır. Kefirdeki mineral ve vitaminler, kemik ve kas yapısını güçlendirmekte, kan dolaşımını düzenleyip, kan bozukluklarını da gidermektedir.

Dengeli ve besleyici bir besin olduğundan sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur ve bu açıdan AIDS, kronik yorgunluk ve kanserli hastalarda kullanımı yaygındır. Kefirin düzenli kullanımı bütün bağırsak bozukluklarını hafifletmeye yardımcıdır, gaz oluşumunu azaltır, bağırsak hareketlerini düzenler ve hızlandırır. İçermiş olduğu yararlı mikroorganizmalarla mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sistemini enfeksiyonlardan korur ve sindirim sistemini güçlendirir. İçerisindeki yüksek protein ile yüksek kolesterol ve hipertansiyonu düşürür. Damar sertliğini giderir. Aynı zamanda alkol kullanan kişilerde karaciğerdeki tahribatın da düzenlenmesine yardımcıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan dolayı vücudumuzdaki vitamin-minerallerin dengelenmesini sağlar.
İçerisindeki proteinler kolay sindirilebilir ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir. Laktozu tolere edemeyen kişiler kefiri rahatça tüketebilirler çünkü kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.

Günde en azından 1 su bardağı tüketerek bu sağlıklı ve besleyici içeceği diyetinize bir süt veya süt ürünü alternatifi olarak ekleyebilirsiniz. Kefiri evde mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türlerini tercih de edebilirsiniz. Ara öğünlerde 1-2 grissini, galeta veya taze bir meyve eşliğinde içimi keyifli olabilir. Ekşimsi tadı rahatsız ediyorsa sevdiğiniz bir meyve ve 1 çay kaşığı kadar vanilya ile blenderize ederek smoothie tarzında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Hatta sabah kahvaltılarınızı bu karışıma 4 yemek kaşığı kadar yulaf ve 8-10 adet badem veya fındık ekleyip kefirin zengin probiyotik ve yulafın zengin lif içeriği açısından gayet sağlıklı, dengeli ve yeterli bir öğün yapmış olursunuz.

Ben şahsen dışarıda hazır satılan kefirleri tercih etmek yerine ben evde mayalamayı tercih ediyorum.

İşte evde kefir yapılışı;

Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özellik kefir tanelerinin kesinlikle metalle temas etmemesi. Bu yüzden yapımında cam veya plastik mutfak malzemeleri kullanın (plastik kap, kaşık gibi). Buzdolabında suyun içinde beklemekte olan kefir mayasını süzgece dökün ve yıkayın. Cam veya plastik kavanozun içerisine kefir mayası koyun ve üzerine oda ısısında beklemiş olan sütü ekleyin. Kavanozun ağzını çok sıkı olmayacak şekilde kapatın ve mutfak dolabının içinde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletin. Bekleme süresi dolduktan sonra başka bir kavanozun ağzına süzgeç koyun ve kefiri süzün. Süzülen kefiri buzdolabına koyun. Süzgeçte kalan kefir mayalarını ise bir kaseye koyduktan sonra üzerine su doldurun ve buzdolabında saklayın. Kefir mayası 3-4 gün kadar buzdolabında bekletilebilir fakat daha uzun süre saklayacaksanız kefir mayasının derin dondurucuya konulmasını tavsiye ederim.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan