Yemek Tarifleri

Kış İçin Yazdan Tatlar

4 Ekim 2017

Sıcak havanın son demlerinin yaşanıp sonbaharın kendini gösterdiği bu günlerde kış hazırlıklarının bir kısmından bahsedelim. Benim için içlerinde olmazsa olmazlarım; derin dondurucuya koyduğum sebzelerim ve domates sularım.

Bamya, şeker fasulye, kırmızı biber şu an mevcut olup, saklayabileceğimiz sebzeler. Paketleri hazırlayıp kışın pratik bir şekilde kullanıma uygun olmasını seviyorum. Zamanım az olduğunda, misafir geleceğinde büyük yardımcı oluyorlar.

Kırmızı biberleri yıkayıp, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine koyalım. 220°’de 15-20 dakika fırında pişirelim. Soğuduktan sonra kabuk ve çekirdeklerini temizleyim.(Kabukların kolay soyulması için közlenmiş olan biberlerin poşet içerisine konulup ağzının kapatılarak bekletilmesi kullanılan bir yöntem). Tek seferde kullanacağımız kadar biberi buzdolabı poşeti ya da kaba koyup derin dondurucuya koyalım. Köz biberin konservesini tercih etmiyorum. Sirkeli olması yiyeceklerde elde etmek istediğim lezzete engel oluyor.

Şeker fasulye en kolayı. Ayıklayın-yıkayın-kurulayın-poşetleyin-dolaba 😉

Bamyayı ilk önce yıkıyoruz ki mukuslanma olmasın. Ardından üst kısmını derine inmeden alıyoruz.Bir daha yıkamıyoruz. Limon suyu sıkıp kararmayı önlüyoruz. Domatesini de ekleyip, poşetliyoruz.

Domates suyu yapımı
Ölçü olarak 10 kilo bardak domates, 5 kilo Kemalpaşa domatesi verelim. Bu ölçüden 24 adet büyük kavanoz elde ediyoruz. Önemli nokta çürük malzeme olmasın.

*Domateslerimizi yıkayalım.
*Sap kısımlarını keselim.
*Mutfak robotunda sos haline getirelim.
*Büyükçe tencereye alalım. (Bu ölçüler 6 litrelik tencerede 4 seferde oluyor.)
*İçine kaya tuzu ve zeytinyağı katıyoruz ve kaynatıyoruz.
*Önceden yıkadığımız ve yeni kapaklı kavanozlara kepçeyle kaynar sosumuzu dolduruyoruz.
*Kapağı sıkıca kapatıp, hemen ters çeviriyoruz. Vakumlanma sağlanıyor.
*Bir gün boyunca kıpırdatmadan aynı yerde tutuyoruz.
*Ardından kavanozu silip; serin-gölge bir yere kaldırıyoruz.
*Eğer şişen kapak varsa tutmamıştır. Hemen tüketin, saklamayın.

Lutenitsa

Balkanların sevilen sosu. Benim de çok sevdiğim. Tarifimi Rumelisiad olarak hazırlayıp, yayınladığımız ‘Rumeli Yemekleri’ kitabımızdan vereceğim. İster kahvaltıda, ister ana yemek yanında tüketin. Emin olun ki çok lezzetli.

2 kg kırmızı biber
1 kg domates
1 kg patlıcan
2 adet iri havuç
1 baş sarımsak
½ çay bardağı sirke
1 avuç kaya tuzu
Karabiber, kekik, zeytinyağı

*Biberleri ve patlıcanları közleyelim. Soğuduğunda kabuklarını soyalım.
*Havuçları haşlayalım.
*Domateslerin kabuklarını soyup, irice kalacak şekilde robotta parçalattıralım.
*Tencereye ilk olarak domatesi koyup, kaynatıyoruz.
*Ardından biber, patlıcan, havucu karışıma ilave ediyoruz.
*Ezilmiş sarımsak, sirke, zeytinyağı, tuz, kekik, karabiber ilave ediyoruz.
*Suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
*Kaynar şekilde kavanozlara koyup, ağzını kapatıp, ters çeviriyoruz.
*Bir gün yerinden kıpırdatmıyoruz. Ardından saklama alanımıza alıyoruz.
* Daha dayanıklı bir sos istersek kavanozları ters olarak büyük bir tencereye koyup; üzerine çıkacak kadar su ekleyip; 15 dakika kaynatıyoruz.

Afiyetle…

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan