Sağlıklı Beslenme & Diyet

Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Bitki Çayları

21 Kasım 2017

Havaların giderek daha da soğuduğu bu günlerden hastalıklardan korunmak için bitki çayları, sıcak içebileceğiniz sağlıklı alternatiflerdendir. Farklı lezzetleri seviyorsanız, evinizde de kolaylıkla bulabileceğiniz bitki ve meyveleri karıştırarak kendinize özel bir çay yapabilirsiniz. Gül yaprakları, tarçın ve limon kabuğu ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay hazırlamanız mümkün. İşte sizler için oluşturduğum sağlıklı çay tariflerim 🙂

Elmalı, Karanfilli Çay

Malzemeler
1 adet elma
2-3 adet karanfil
2-3 tohum karabiber
1 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı
Elmayı kabukları ile dilimleyip kaynayan suyun içerisine koyun. Elmaların kararmaması için içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bir bez içerisinde karanfil, karabiber ve tarçını kaynayan suya atın. İyice kaynadıktan ve renk aldıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Biraz ılındıktan sonra içerisine limon ve isteğe bağlı az miktarda bal ilave edebilirsiniz.

Zencefilli, Portakallı Çay

Malzemeler
1 adet portakal
1 tatlı kaşığı bal
1 adet kök zencefil
1 yemek kaşığı limon

Hazırlanışı
Kök zencefili rendeleyip veya halka halka doğrayarak kaynayan suya ilave edin. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın. Portakalı ve limonu sıkın ve bu karışıma ilave edin. Dilerseniz balla ya da tarçınla çayınızı lezzetlendirebilirsiniz.

Rezene Çayı

Malzemeler
1-2 çay kaşığı rezene tohumu
1 adet çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı bal 1 adet limon kabuğu

Hazırlanışı
Rezene tohumlarını kaşığın tersiyle ezip kırdıktan sonra bir çaydanlığın içerisine koyun. Kaynayan su biraz bekletildikten sonra bir çaydanlığın içerisinde demleme usulü ile bekletin ve içerisine limon kabuğu ekleyin. Daha sonra süzerek çayınızı içebilirsiniz. Süzdükten sonra tatlandırmak için çayınıza bal ekleyin.

Hibiskus Çayı

Malzemeler
1-2 çay kaşığı hibiskus yaprağı
1 adet çubuk tarçın
1 dilim taze zencefil
1 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
Bir demlik suyu kaynattıktan sonra 1-2 çay kaşığı kuru hibiskus yaprağını içine atın. Demlenmesini beklerken içerisine kendi isteğinize göre tarçın ve zencefili bu aşamada ekleyebilirsiniz. 15-20 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Karışık Bitki Çayı

Malzemeler
1 adet yeşil çay
1 adet beyaz çay
1 adet çubuk tarçın
1 adet elma kabuğu
3-4 adet zeytin yaprağı
3-4 adet karanfil
1 dilim taze zencefil
1 demlik kaynamış su

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri kaynamış suyun içerisine koyun. Kapağını kapatıp 10 dakika demlenmesini bekleyin ve çayınız hazır. İsterseniz içerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Hatırlatmakta yarar var bitki çaylarını 2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketin. Hamilelik ve emzirme dönemi, herhangi bir hastalık durumunuz varsa mutlaka diyetisyen veya doktorunuza danışın.

Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun 🙂

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan