Sağlıklı Beslenme & Diyet

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

5 Aralık 2017

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çevremizde grip, nezle gibi salgın hastalıkların hemen hemen herkeste arttığını gözlemleyebiliriz. Bunun en büyük nedenlerinden biri bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan en önemli savunma sistemidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması hastalıkları beraberinde getirebileceği gibi güçlendirmek de vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

– Kış mevsimine uygun sebze ve meyveleri tercih edin. Antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra nar, portakal, kivi, mandalina, elma, greyfurt, ananas gibi kış meyvelerinin tüketimi önemlidir. Ancak meyve ve sebze tüketirken doğrayıp, soyduktan sonra bekletmeden tüketmelisiniz. Çünkü doğranmış ve soyulmuş meyvede bekledikçe vitamin kaybı olur.

– Probiyotikler bağırsakların çalışmasını düzenleyen faydalı bakterilerdir. Lifli besinlerin az tüketimi bağırsak mikro florasını değiştirir ve hastalıklara karşı direnci düşürür. Probiyotik içeriği yüksek yoğurt ve kefir gibi besinlerin tüketiminin artması bağırsaklardan zararlı maddelerin geçişini önleyerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Bu yüzden günde 3 porsiyon yoğurt veya kefir tüketmek hem bağışıklığımıza destek olur hem de uzun süre tok tutar.

– Kış aylarının vazgeçilmezi olan balık çok iyi bir omega 3 deposudur. A, D vitamini, çinko ve iyot açısından da oldukça zengindir. Özellikle kış aylarında haftada 2 kez balık tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Balık tüketemediğiniz zamanlarda da muhakkak balık yağı kapsüllerini kullanın.

– Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein içeren besindir. İçeriğinde bulunan A vitamini, beta karoten ve çinko sayesinde iyi bir antioksidan olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterol değerleriniz normalse haftada 3-4 gün yumurta tüketebilirsiniz.

– Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı olmasından dolayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Portakal ve limondan daha fazla C vitamini içerir. C vitamininin yanı sıra E vitamini, K vitamini ve karoten açısından da zengindir. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Kuşburnu içerisinde bulunan K vitamini sayesinde de kanın pıhtılaşmasını düzenlemektedir.

– Nar kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olmasının yanı sıra tam bir antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ayrıca kalp damar sağlığının korunmasında, anti-tümör etkisiyle kansere karşı korunmada etkileri vardır. Beslenmenizde nar tüketirken 1 porsiyon meyvenin 1/ 2 küçük boy nara denk geldiğini söylemekte yarar var.

– Elma lif ve flavanoidler açısından zengin olup antioksidan özelliği ile bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kışın hastalıklara karşı koruma sağlar. Elmada bulunan lifler bağırsak sağlığını koruyarak, sindirim sisteminizi düzenler. Aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesini ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

– Kivi C vitamini ve lif açısından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sağlığını da korur. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız beslenmenizde günlük 1 porsiyon meyve olarak 1 orta boy kivi tüketebilirsiniz.

– Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan ve sarımsak içeriğinde bulunan allisindir. Soğan ve sarımsak çok iyi birer antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruyucudur. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürür, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi ise yükseltir. İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin de atımına yardımcı olur. Sarımsak ise anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşıda korur. Yemeklerimizde mutlaka soğan ve sarımsak kullanıyoruz. Ancak salatalarımıza ve yoğurtlarımıza çiğ soğan veya çiğ sarımsak eklemek bu iki sebzeden daha iyi faydalanmamıza yardımcı olacaktır.

– Geçen hafta kendisinden bahsettiğim brokoli ise zengin bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde bulunan sülforan maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucudur. Ayrıca yüksek lif içeriğiyle kolesterol düşürücü etkiye de sahiptir.

– Zerdeçal bağışıklık sistemimizi ve kansere karşı koruyucu bir baharattır. Yemeklerinize pişmeye yakın 1 çay kaşığı zerdeçal eklemek hem yemeğinize lezzetli bir tat hem de bağışıklık sisteminize güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

– Zencefil de zerdeçal gibi hastalıklara karşı koruyan bir baharattır. Toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. İster bitki çaylarınıza ister yaptığınız smoothielere zencefil ekleyerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

– Her zaman söylediğim gibi bol bol su tüketin. Günde en az 10-12 bardak su içmek bağışıklık sisteminizi hastalıklara karşı korur. İçtiğiniz suya limon sıkmak ve maydanoz eklemek C vitamini almanızı da sağlar.

Şunu unutmamakta fayda var; bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahiptir ve onu güçlendirmenin tek ve mucizevi bir yolu yoktur. Yapılan birçok çalışmada bağışıklık sistemini sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin yanı sıra egzersiz, yaş, psikolojik durum, uyku durumu, stres ve diğer bazı faktörlerinde etkilediği görülmektedir. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayı sağlamaz. Pek çok yazımda da belirttiğim gibi tüm besin gruplarından dengeli beslenmelisiniz. Günlük beslenmenizi sebze, meyve, süt, et, yağlı tohumlar ve tahıl grubundan oluşan menülerle çeşitlendirin.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan