Moda

Cinayetin Moda Hali

8 Aralık 2017

Cinayetin Moda Hali

“Kendinden başkasını düşünmemek, insan ırkının en büyük Ianetidir.”
W. E. GIadstone

Kürk giymek zorunluluk değil, sadece güzel ve zengin görünme isteğinin bir sonucu. Peki bir kürk için en az 50 hayvanın işkenceyle öldürüldüğünü biliyor musunuz?

Kediler ve köpekler kaynar suya atılıyor, vizonlar gaz ile boğuluyor…

Konu dünya barışı ise bu barışa dahil olan patili dostlarımızı es geçmek benim gibi bir hayvansevere asla yakışmaz. Veya son yıllarda daha çok karşılaştığım beni aşırı üzen “moda” adı altında gerçekleşen vahşete sessiz kalmak.

Bu hafta modanın ne kadar güzel bir mecraa iken vahşete dönüştürülme çabalarını kaleme aldım sizler için 🙏🏼

Artık herkes daha bilinçli diyoruz ama kürk saçmalığı hâlâ devam ediyor. En üzücü yanı da dünyanın tanıdığı ve benzemeye çalıştığı isimlerin bu konuya duyarsız kalması hatta üstlerinden çıkarmadıkları kürkleri ile bu akımı desteklemeleri 🤦🏼‍♀️

Cinayetin Moda Hali

Hepimizin bildiği bir internet alışveriş sitesi gerçek kürkler satarak bu vahşete çanak tutuyor.

“Alışveriş siteleri, gerçek kürk ürünlerini ucuza satarak tüketimlerini artırmasın, kürk giymeye özendirmesin. Canlıların yaşam haklarının ellerinden alınmasına destek olmasın.”

Zaten üretilmiş ben alsam ne olur, almasam ne olur düşüncesi ile de çok karşılaşıyorum bu konudaki fikirlerimi dile getirdiğimde. Ama bu arz-talep meselesidir; talep arttıkça üretim artacak ve bu vahşet asla bitmeyecektir.

Siz de gerçek kürk giyiyor veya gerçek kürk giyenlere sıcak bakıyor olabilirsiniz ama muhtemelen kürk sektöründeki vahşeti bilmiyorsunuz.

Bir kürk manto için en az 50-60 hayvanın katledildiğini, çiftliklerde üst üste kafeslerde aç bırakıldıklarını bilmiyorsunuz. Bunları bilip de hâlen kürk giymeye devam ediyorsanız, ciddi bir vicdan sorununuz olduğunu söylemek mümkün.

HAYTAP’ın bununla ilgili çok güzel çalışmaları bulunmaktadır, katılabilir veya uzaktan destek olabilirsiniz 👌🏼

@haytap #BugünOnaYarınSana

Veteriner Hekim Nilay Tezsay, kürk hayvanlarına yapılan işkenceyle ilgili şunları söylüyor:

“Ötenazi masrafı, uygulanma zorluğu, ölen hayvanın soğumasının ardından kürkünün zor çıkartılıyor olması, çalışanları işkenceye yönlendiriyor. Kurşunla kürkte delikler açılır diyerek kafaya tahta veya beyzbol sopası gibi cisimlerle vurarak öldürüyorlar.

Belki de ilk kez okuyor bu durumu yeni öğreniyor olabilirsiniz, tek isteğim tüm hayvanseverler adına elinizi bir kez olsun vicdanınıza götürmeniz.

Hayat renkli, günler şeker 🍭
(Tüm canlılar saygı görüyorsa eğer)

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Elif 8 Aralık 2017 at 09:14

    Hiç bir zaman kürk giymedim. İmitasyonuna bile özenmedim. Ancak bir kürk için bu kadar hayvan öldürüldüğünü düşünmemiştim. Bu cinayetten öte bir katliam! Çok anlamlı bir yazı olmuş. Duyarlılığınız için tebrik, bilinçlendirme için de teşekkür ederim. 👏👏👏

    • Yanıtla İrem Savaş 8 Aralık 2017 at 11:17

      Sevgili Didem Hanım,
      yazımdaki duyarlılığı farkedip dile getirdiğiniz için ben teşekkür ederim. Amacım modanın da diğer mecraalar gibi doğru yönde ilerlemesini sağlamaktı 🙏🏼 Keyifli günler dilerim …

  • Yanıtla nihal savaş 8 Aralık 2017 at 11:32

    SEVGİLİ İREM
    Modanın yanı sıra böylesine önemli bir konuya değindiğn için seni tebrik ediyorum,Her ne kadar içim sızlayarak okusamda böyle birşeyin varlığını görmezden gelmemiz mümkün değil,Umarım bu konudaki duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmalar devam eder,başarılar diliyorum.

    • Yanıtla İrem Savaş 10 Aralık 2017 at 03:47

      Çok teşekkür ederim değerli yorumlar için, keyifli okumalar 👌🏼

  • Yanıtla Nejla Tezer 9 Aralık 2017 at 12:44

    👏👏👏👏

    • Yanıtla İrem Savaş 10 Aralık 2017 at 03:47

      💜🙏🏼

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan