Sağlıklı Beslenme & Diyet

Hem Sağlıklı, Hem Lezzetli Kış Çorbaları

19 Aralık 2017

Ana öğünlerimizin vazgeçilmezi çorbalar, içlerindeki malzemelerin özelliklerine göre birçok besin öğesi içeren sağlıklı ve besleyici bir yemektir. Örneğin yumurta ve et içeren çorbalar protein açısından, kurubaklagil içeren çorbalar protein ve lif açısından, süt ve yoğurt içeren çorbalar kalsiyum açısından, sebzeli çorbalar ise lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle kış mevsimlerinde tüketilen çorbalar içerisindeki besin ögeleri sayesinde bağışıklık sistemimizin korunmasını sağladığı gibi kışın azalmaya başlayan sıvı tüketimimizin de artmasını sağlıyor. Yemeğe çorba ile başlamak iştahı kesmeye ve daha az yemek yemeye yardımcı olur. Sizler için bu hafta benim de severek tükettiğim sağlıklı çorba tariflerinden bahsetmek istedim. Bu çorba tarifleri, sizi hem uzun süre tok tutacak, hem de öğünlerinizde daha az kalori tüketmenizi sağlayacak 🙂

Sebzeli Kış Çorbası

Malzemeler
1 adet kabak
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kereviz ve yaprakları
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber

Hazırlanışı
Kabak, soğan, patates, havuç ve kerevizi doğrayın. Tüm malzemeleri 2-3 bardak suyla kaynayana kadar pişirin. Pişen malzemeleri blender yardımıyla püre haline getirip, zeytinyağını ve baharatları içerisine ekleyin. İsterseniz limon suyu ile servis yapabilirsiniz.

Bulgurlu Sebze Çorbası

Malzemeler
2 adet kabak
2 adet soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı bulgur
2-3 diş sarımsak
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
1 tutam tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber
2-3 bardak su

Hazırlanışı
Kabak, soğan ve domatesi küp küp doğrayın ve sarımsakları bıçak yardımı ile hafifçe ezin. 1 demet maydanozu ve dereotunu çok ince olmayacak şekilde doğrayın. Tüm malzemeleri 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hafifçe soteleyin. Üzerine 2-3 bardak suyu ve bulguru ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. İsterseniz blender yardımı ile püre haline gelebilir veya taneli olarak da içilebilirsiniz.

Brokoli Çorbası

Malzemeler
1 adet brokoli
1 adet havuç
1 adet soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tutam tuz, karabiber ve kırmızı biber
2-3 bardak su

Hazırlanışı
Brokoli, havuç, soğan ve sarımsakları 2-3 bardak suyla kaynatın. Kaynattıktan sonra tüm malzemeleri blenderdan geçirin. İçerisine tuz, zeytinyağı ve baharatları ekleyip pişirin.

Zencefilli Kış Çorbası

Malzemeler
1 adet beyaz soğan
2 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 adet patates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı yoğurt
1 tutam tuz ve kırmızı biber
4-5 bardak su

Hazırlanışı
Zeytinyağında kıyılmış soğanı yakmadan çevirin. Üzerine rendelenmiş zencefili, 1 tutam tuzu ve bıçakla ezilmiş sarımsağı ekleyip 2 dakika soteleyin. Yıkayıp, küp küp doğradığınız havuçları ve patatesi de tencereye ekleyin. Üzerine suyunu ilave edin. Malzemeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirmeye devam edin. Bir kapta yoğurt, pul biber ve maydanozu harmanlayın. Malzemeleri ateşten alın ve blenderdan geçirin. Yoğurtlu karışımı ilave edip iyice karıştırın ve servis yapın.

▻ Çorbaları tüketirken 1 kepçe çorbanın 1 dilim ekmek yerine geçtiğini hatırlatırım.

▻ Ayrıca siz de kendinize birçok besinle, kendi damak tadınıza hitap eden birçok çorba çeşidi de yaratabilirsiniz.

▻ Kış çorbalarıyla ile ilgili farklı bir yazım için 👉🏻 Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar

Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorum Bulunamadı

Cevap Yaz

Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan