Sağlıklı Beslenme & Diyet

Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası

26 Aralık 2017

Yılbaşı sofraları genellikle yağlı yemeklerle, mezelerle, tatlılarla ve alkollü içeceklerle dolu sofralardan oluşmakta. Çok çeşitli yiyeceklerin bulunduğu bu yılbaşı sofralarında fazla kalorili besinlerin bir öğünde tüketilmesi hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Özellikle diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler yedikleri yiyecek ve içeceklere dikkat etmelidir. 2017 yılını geride bırakırken yılbaşı gecesi sofranızda hem doyurucu hem de sağlıklı bir beslenme için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

İlk olarak yılbaşı gecesi için menünüzü önceden planlayın. Menünüzü planlarken sağlıklı beslenme ilkelerinden uzaklaşmamaya dikkat edin.

Yılbaşı gününe mutlaka kahvaltı ile başlayın ve kahvaltı sonrası ara öğününüzü yapın. Öğle yemeğinizde de daha hafif ve düşük kalorili besinler tercih edin.

Gün içinde kendinizi aç bırakmak kan şekerinizin düşmesine sebep olabileceğinden gün içindeki beslenmenizi saat planlaması yaparak ayarlayın.

Yılbaşı yemeğinden 2 saat önce ara öğün olarak 1 bardak sütün yanında 8-10 adet badem veya fındık gibi protein ve karbonhidrat içerikli ara öğünleri tüketmek sizi tok tutmaya ve yeme isteğinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Gün içinde yapılabileceğiniz kaçamakları akşam yemeğine saklayın ve o gecenin keyfi çıkartın.

Yılbaşı yemeğini çok geç saatlerde yememeye dikkat edin. En geç 20:00’da sofraya oturmaya özen gösterin.

Yılbaşı sofrasına aç oturmayın. Tokluk hissini daha erken oluşturmak için yemeye çorba ve salatayla başlayabilirsiniz.

Yılbaşı gecesinde yemek süresi normal zamanlardan daha uzun süreceğinden yemek yeme hızınıza da dikkat edin. Yemekleri yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

Sofranızda mutlaka bol yeşillik, domates, salatalık, kırmızı lahana, renkli biberlerden yapılmış salata bulundurun. Yapılan salatalara sos olarak limon ve sirke kullanmak boş kalori alımının önüne geçecektir.

Yemeklerinizin yanında az yağlı, sebze ağırlıklı ve yoğurt ile hazırlanmış mezeler tercih edebilirsiniz.

Az yağlı ve az tuzlu kuruyemişler tüketmeye çalışın. Beyaz leblebi, ceviz, çiğ fındık, çiğ badem, tuzsuz fıstık, kuru üzüm, kuru erik gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz.

Yılbaşı akşamı alkol alacaksanız aç karnına tüketmeyin ve yemekle beraber tüketmeye özen gösterin.

Yemeklerinizi hazırlarken kızartma veya kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kırmızı et yerine daha düşük yağlı balık, tavuk veya hindi eti tüketmeye özen gösterin.

Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin.

Günde mutlaka 2,5-3 litre su tüketmeyi unutmayın.

Uyumadan 2 saat önce yemek tüketimini sonlandırın.

Peki Yılbaşının ertesi gününde nasıl beslenmeli?

Yılbaşı gecesi kadar ertesi gün de beslenmenize özen göstermelisiniz.
Sabah erken kalkıp kahvaltınızı mutlaka yapın ve ağır bir kahvaltıdan kaçının.
Eğer alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz mutlaka 1-2 bardak su tüketin.
Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, haşlanmış veya ızgara tavuk, salata ve yoğurt gibi hafif besinleri tüketin.

Ara öğünlerinizde süt, yoğurt veya kefir gibi süt grubu besinleri tercih edin.
Vücutta oluşan ödemi atabilmek ve gece alınan fazla kalorinin bir kısmını harcamak için bol sıvı tüketimiyle birlikte açık havada yürüyüş yapın.

Yılbaşı günüzün keyif ve mutlulukla geçmesi dileğiyle…

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorum Bulunamadı

Cevap Yaz