Gastronomi

San Sebastian Usulü Cheesecake

21 Ocak 2018

Uzun zamandır ayrı kaldığımızı biliyorum ama bundan böyle ayrılıklarımız daha kısa sürecek. Gelelim bu yazının konusuna, bugün cheesecake’den bahsetmek istiyorum size. Tam böyle ülkece normal cheesecake ve türevlerine alışmışken, bu arada türevlerinden kastım;

oreolu,
balkabaklı,
nutellalı,
nutella oreolu,
oreo brownie’li,
oreo brownie nutellalı,

vs. vs.

kafa karıştıran her türlü cheesecake ile boğuşurken birden şimdi bir de karşımıza San Sebastian Usulü Cheesecake çıktı ve bir anda moda oldu.

Peki neydi bu San Sebastian Usulü Cheesecake?

İlk olarak bu cheesecake türü San Sebastian bölgesindeki “La Vina“ isimli cafe&bar’da meşhur oldu ve ünü kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Amerika hariç. Onlar kendilerinin Newyork usulü cheesecake’lerinin daha meşhur, daha iyi olduğunu iddia ediyorlar.

İşin bir diğer ilginç tarafı ise La Vina cafe cheesecake tarifini halen gizli tutuyor. Tarifi ele geçirdiğini iddia edenler, “Ben daha iyi yaparım” diyenler oldu fakat inanın tarifi ele geçirmek çok da önemli değil çünkü çok zor bir tarif değil. La Vina’nın tek farkı cheesecake için kullandıkları peynirin kendi ev yapımları olması. Ben şimdi evimde bu lezzeti yapamıycakmıyım, o peynirden nerede bulacağım diye düşünmeyin, size tarifi vereceğim.

Bu arada inanılmaz bir gastronomi atağı yapan Japonya’dan değişik bir cheesecake akımı geliyor ve inanın asıl tüm dünyaya o cheesecake damgasını vuracak. Bu cheesecake türü ise “fluffy cheesecake” yani pofuduk ya da kabarık diye adlandırabiliceğimiz cheesecake…

Bu cheesecake türünü ise bir daha ki yazımda yazıcağım.

San Sebastian Usulü Cheesecake Tarifi:

Tarife geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Tüm cheesecake’lerde kullanılması gereken peynir “Philadelphia krem peynir”dir fakat hem bulması zor olduğundan, hem de fiyatın yüksek olmasından müesseseler labne tercih ediyor. Fakat üstüne basarak söylemek isterim labne ile philadelphia krem peynir arasında çok fark var inanın. Bunun dışında krema yerine bu tarifte kaymak kullanacağız.

• 900 gr Philadelphia Krem Peynir (Yoksa labne)
• 220 gr (1 3/4 cup) Pudra Şekeri
• 7 adet büyük yumurta
• 450 gr (2 cup) kadar kaymak
• 30 gr (1/4 cup) un

Fırını 220 C° ısıtın. 23 cm genişliğindeki kilitli kek kalıbının içine yağlı kağıt koyun. Ancak kağıdı kabın dışına 3-4 cm taşacak şekilde yerleştirin. 3 kat kağıt koyun çünkü bu akışkan bir kek. Kağıt kolayca yırtılabilir.

Mikserin içinde krem peynir ve pudra şekerini pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Daha sonra yumurtaları teker teker bu karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. En son kaymağı ekleyip karıştırdıktan sonra mikseri kapatın. Unu bir spatula yardımıyla karışıma ekleyin. Bu karışımı kek kalıbına taşacak şekilde dökün ve fırında 50-60 dk kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra sıvı bir halde oluyor. 15-20 dk bekleyin ve daha sonra servis yapın.

Afiyet Olsun,
Semi Lichy

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Ahmet Yonca 20 Kasım 2018 at 03:15

    Philedelphia Peyniri Avrupa’da yaygın ve fiyatı da uygun. Bir deneme yapacağım. Teşekkürler tavsiyeler için.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan