Sağlıklı Beslenme & Diyet

Zencefilin Faydaları

23 Ocak 2018

Zencefil

Herkesin soğuk algınlığı ve gribe yakalandığı bu kış günlerinde yakalandığınız gripten kurtulmak, boğaz ağrılarınızı ve öksürüğünüzü hafifletmek için tükettiğiniz zencefilin vücudumuz için birçok faydası bulunmakta. Ben de bu sebeple bugün sizlere zencefilin faydalarından bahsetmek istiyorum.

Zencefil, B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif içeriği bakımından yüksek besin değerlerine sahip bir bitkidir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Düzenli zencefil tüketimi kandaki inflamatuvar sitokinlerin azalmasında etkilidir.

Zencefil baş dönmesi, operasyon ve kemoterapiye bağlı mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi tüm semptomları azaltmaya yardımcı olur.

Her ne kadar kesin bir tedavi yöntemi olarak görülmese de düzenli zencefil tüketimi migren ağrılarını hafifletmektedir.

Zencefilin doğal ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Egzersize bağlı oluşan kas ağrılarını azaltır.

Zencefil kan kolesterol seviyesini düşürür, aynı zamanda tansiyonu da dengeler.

Zencefil, içerisindeki gingero bileşeni sayesinde glikozun hücrelere taşınmasını sağlayıp kan şekerini düşürür ve insülin hassasiyetini arttırır.

İştahı azaltıcı etkisi vardır. Bu sebeple diyet yaparken ara öğünlerinizin yanında zencefil çayı içebilirsiniz.

Regl öncesinde zencefil tüketimi regl dönemi sancılarının azalmasına yardımcı olur.

Zencefil antitoksik etkiye sahip olmasından dolayı ve böbrek ve karaciğerde toksinlerin birikmesini engeller.

Zencefil antioksidan içeriği sayesinde tümör hücrelerinin oluşmasını engellemekte ve oluşan hücrelerin küçülmesine de yardımcıdır. Özellikle yapısındaki 6-gingerol ve 6-paradol bileşenleri kanser hücrelerine karşı savaşır. Bu sayede prostat, meme, kolon, pankreas, ovaryum, sindirim sistemi gibi kanser türlerine karşı azaltıcı etkisi vardır.

Zencefil mide ülserlerine, sindirim ve emilime bağlı oluşan rahatsızlıklarda, bakterilere bağlı ishallerde ve gaz problemlerinde azaltıcı etkiye sahiptir. 

Zencefil tüketimi sinir sistemi ve beyindeki hücrelerin hasarını önleyerek unutkanlığı azaltmakta özellikle de Alzheimer hastalığına karşı korumaktadır. 

Grip olduğunuz zaman 2 tane fındık büyüklüğünde tazezencefil, 1 çay kaşığı karabiber ve 3-4 yemek kaşığı bal karışımını hazırlayıp gün içerisinde ılık suyunuzun, ıhlamur ya da adaçayınızın içine 1 kaşık karışım ve limon ilave ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Tüketilebilecek max. Miktar:

Hatırlatmakta yarar var günde 2-4 grama kadar zencefil suyu, çayı veya ekstresi tüketilebilirsiniz. Eğer kanama bozukluklarınız varsa veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmayın.

Yan Etkileri:

Zencefil tüketiminin yan etkileri nadirdir ancak ishal, mide ekşimesi, mide rahatsızlığı veya ağızda tahriş gibi etkiler görülebilir. 2 yaşın altındaki çocukların zencefil tüketmeleri önerilmez. 2 yaş üstünde tüketim baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarını gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için yetişkinlerin tüketmesi gereken miktarın 3 te 1’i kadar olmalıdır.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan