Sağlıklı Beslenme & Diyet

Günümüzün Popüler Besini Kinoa

6 Şubat 2018
Siyah, Kırmızı ve Beyaz Kinoa Tohumu

Siyah, Kırmızı ve Beyaz Kinoa Tohumu

 
Bugün sizlere ülkemizde son zamanlarda popüler olan, herkesin kahvaltılarında, salatalarında, yemeklerinde eksik etmediği bir besin olan kinoadan bahsedeceğim. Peki nedir bu kinoa? Bu popüler besinin vücudumuz için yararları nelerdir? Gelin beraber inceleyelim…

İlk olarak İnkalar tarafından tahılların anası olarak adlandırılan, yaklaşık 6000 yıl önce Peru’da yetiştirilen kinoa zengin bir protein kaynağına sahip bir besindir.

Kinoa Tohumu

Soğuk, sıcak hava koşullarında ve değişik topraklarda yetişebilen kinoanın sadece tohumları değil bütün kısımları yeniliyor. Tohumları kırmızı, sarı, pembe, mor ve siyah gibi farklı renklerde olabiliyor fakat en yaygın görülenleri beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır.

Buğday, çavdar, yulaf ve pirincin aksine kinoa vücudumuz için gerekli olan izolözin, lizin , methionin ve sistin gibi temel aminoasitleri yüksek oranda içerir. Bu yönüyle tahıllara göre daha iyi protein kaynağıdır.

Buğday, çavdar, yulaf, mısır ve pirinçten daha fazla demir, fosfor ve kalsiyum içerir. Diyet lifi, magnezyum, bakır, çinko, manganez, bazı B vitaminleri ve E vitamininden de zengindir. Düşük sodyum içeriğine sahiptir.

Yüksek kaliteli protein ve mineral kaynağı olduğundan dolayı vejetaryenler için faydalı bir besindir.

Aynı zamanda kinoanın içeriğindeki hidroksibenzoik, kumarik ve vanilik asit gibi çeşitli antioksidan etki gösteren bileşenler kansere yakalanma riskinin azalmasında yardımcıdır.

Yüksek protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk ve içeriğindeki diyet lifi ise kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Bu sayede kinoanın kilo vermeye de etkisi olabilir. Glisemik indeksi düşük olduğundan diyabet hastaları diyetlerinde tüketebilir. Diğer tahıllara göre karbonhidrat içeriği düşüktür ve doymamış yağ oranı yüksektir. Total kolesterolün düşmesine ve iyi kolestrol olarak bilinen HDL’nin korunmasına yardımcıdır.

Bütün tahıllar içerisinde en az alerjen özelliğe, yüksek sindirilebilirliğe ve zengin besin değerine sahiptir. Çocuk ve bebekler için iyi bir besin alternatifidir. Gluten içermediği için özellikle glutene duyarlı olan çölyak hastalarının ihtiyaç duyduğu günlük karbonhidrat ve protein alımlarını karşılayan besleyici ve lezzetli bir besindir.

Zengin lif ve kalsiyum içeriği sayesinde sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlayan kinoa, kabızlık şikayeti olanların severek tüketeceği bir besindir.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Hazırlaması kolay bir besin olan kinoayı isterseniz kahvaltılarda kahvaltılık gevrek ve smoothie olarak, isterseniz öğle ve akşam yemeklerinde bulgur ve pirinç gibi pilav olarak ana yemeklerin yanında tercih edebilir, çorbalara ve salatalara ekleyerek tüketilebilirsiniz. Un haline getirerek kek, krep, ekmek gibi besinlerin yapımında da kullanılabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var 3 çorba kaşığı kinoanın yaklaşık 75 kalori olduğunu ve tüketim miktarınızı günlük almanız gereken kaloriye göre ayarlamanızı öneririm. Ben kolay yoldan ne kadar tüketebilirim diye düşünüyorsanız da eğer 3 yemek kaşığı pişmiş kinoa 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavının yerine geçmekte. Pişirirken bir ölçü kinoaya 2 ölçü su koymanız yeterli olacaktır.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

❗️ Bu yazı ilginizi çektiyse geçen hafta yazdığım Yağ Yakımı Sağlayan 15 Besin başlıklı yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan