Çocuk Sağlığı

İdrar Yolu Enfeksiyonu

5 Şubat 2018

idrar yolu enfeksiyonu

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ikinci sıklıkta görülen enfeksiyondur.

Özellikle okul çağındaki kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu görülme riski artmaktadır. Çocukların bezli dönemlerinde tuvalet alışkanlığı ve temizlenme annelerin kontrolünde olduğundan çok sıklıkla enfeksiyon riski, altta yatan bir hastalık olmadıkça azalmaktadır. Ancak, okul dönemi ile birlikte çocukların tuvalet sonrası temizliğini kendilerinin yapması enfeksiyon riskini artırabilir.

Farklı hastalıklar sebebiyle, gereksiz antibiyotik kullanımı da idrar yolları enfeksiyonlarını tetikleyen bir başka etkendir.

İdrar yolu enfeksiyonu oluşmasında birincil sorumlu bakteriler, barsak bakterileridir. Kız çocuklarında genital bölgeye bulaşan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır çünkü bu yol erkeklere göre daha kısadır. Bu nedenle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kalıcı böbrek hasarına neden olabilir.

Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Belirtileri

Küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, iştahsızlık, kusma, kilo alamama, büyüme-gelişme yetersizliği gibi belirtiler gösterebilir. Yaş büyüdükçe yakınmaları ifade edebileceklerinden idrar yaparken yanma, tekrar idrar yapma hissi oluşması, mide bulantısı, kesik kesik ve az idrar yapma, bel ağrısı gibi şikayetler olabilir.

Bu şikayetlerin varlığında mutlaka hekim muayenesinden sonra tam idrar tahlili ve idrar kültürü birlikte alınmalıdır ve çıkan sonuca göre tedavi seçilmelidir.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunda altta yatan ürolojik bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu hastalarda mesaneden böbreğe idrar kaçağı, tıkanıklık, taş veya bir lezyon olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedavisi

İlaç tedavisinin ardından çocuklar 3-4 günde iyileşir. Ancak ilaçların 10 gün kullanılması gerekir. İyileşti diye ilacı bırakmamak önemlidir. İlaç bitiminden 3 gün sonra idrar kültürü yeniden alınarak kontrol edilmelidir.

Şayet idrar yolu iltihabında antibiyotik kullanmanıza rağmen çocuğun ateşi düşmüyor, çocuktaki enfeksiyon belirtileri gerilemiyorsa tekrar doktora gidip antibiyotiği değiştirmeniz, enjeksiyona geçmeniz veya ikinci bir antibiyotik ekleme durumu söz konusu olabilir.

Bol su içmek, genital bölgeyi sadece su ile temizlemek, iç çamaşırlarının sentetik değil pamuklu olmasına dikkat etmek tedaviye yardımcı yöntemlerdir. Ayrıca erkek çocuklarda sünnet yapılması, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada bir yöntem olarak önerilebilir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan