Çocuk Sağlığı

Pre & Probiyotikler

26 Şubat 2018

Probiyotikler: Yoğurt, SütBugünkü yazımda, büyük, küçük hepimiz için yararlı olan ve son zamanlarda popüler medya aracılığı ile hayatımıza girmiş, faydaları kendi boyutlarından kat kat fazla olan mikroorganizmalardan bahsetmek istiyorum.

Probiyotikler, son yıllarda çocukluk çağı hastalıklarının tedavisi ve korunmasında güvenle kullanılmaya başlanmıştır.

Probiyotik nedir? Prebiyotik nedir?

Probiyotikler, bağırsak sağlığımız açısından önemli olan doğal bakteri veya mayalar olan canlı mikroorganizmalardır.

Prebiyotikler ise bakteri ve mayalar değil, bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaların artmasını sağlayan gıda maddeleridir.

Bağırsaklarımız 10 milyona yakın nöron ve mikroorganizmanın yaşadığı bir ortamdır ve bu yapısıyla vücudumuzun ikinci beyni olarak adlandırılmaktadır.

Bağırsak sisteminin mikrobiyotası bir yıldan daha uzun bir sürede tamamlanmaktadır ve bu 1 yıl bebek doğduktan sonra geçen ilk yıldır. Normal doğumda annenin yararlı bakterilerden oluşan mikrobiyotası bebeğine aktarılır. Ancak sezaryen doğumlarda, bu durum azalmaktadır.

Peki probiyotikler ne yapar ve nerelerde kullanılır?
  1. Bağırsakta zararlı bakterilerin oluşumunu azaltır.
  2. Antibiyotik kullanımında aynı anda tedaviye eklendiğinde, bağırsaktaki yararlı bakteri sayısında azalma yaratmadan mikrobiyatanın dengesini korur.
  3. İmmün sistem üzerinde koruyucu etkisi vardır.
  4. Obesitede genetik olarak mikrobiyota durumunda zararlı bakterilerin çok olması nedeniyle kullanılmaktadır.
  5. vAnksiyete, depresyon ve davranış bozuklukları ile bağırsak mikrobiyota ilişkisinde probiyotiklerin kullanılmasının olumlu etkisi vardır.

  6. Kanser ve ilişkili hastalıklarda bağırsak mikrobiyotasının dengesinin bozulduğu saptanmıştır ve probiyotiklerin kullanımının etkisi araştırılmaktadır.
  7. Spor yapmak, doğa ile içiçe olmak, sigara ve alkol tüketmemek bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri vardır.

En son katıldığım kongreden en çok etkilendiğim bilgi ise:

“Bir annenin mikrobiyotası bozuksa normal doğum bile yapsa, kendinden sonraki 3 nesile kadar bozuk mikrobiyotasını aktarmaktadır.”

Çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak istiyorsak; öncelikle annelerimize iyi bakmamız ve dolayısıyla doğru ve sağlıklı beslenmeyle sağlıklı nesillerin devamını desteklemeliyiz. Sağlıklı beslenmenin ilk koşulu, bedenimize iyi ve doğal gıdaları almak, tüketmek. Mevsiminde, taze, olabildiğince güvendiğimiz yerlerden alışveriş, kendi yapapildiğimiz ve üretebildiğimiz ürünleri tüketerek başkayabiliriz. Sağlıklı nesiller yaratmak için, doğru beslenmeye, hareket etmeye, sağlıklı ve dengeli bir ruh halinde olmaya, gülmeye daha çok özen göstermeliyiz.

Hepinize sağlıklı günler ve nesiller dilerim.
 
 
Probiyotikler konusunda okumaya devam etmek isterseniz sitemiz yazarlarından Diyetisyen Simay Ejderoğlu’nun alttaki yazıları da ilginizi çekebilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Güçlü Bir Probiyotik Kaynağı, Kefir
 
 
Dr. Sabahat Karakaşlılar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan