Sağlıklı Beslenme & Diyet

Günümüzün Popüler Meyvesi Goji Berry

20 Mart 2018
Goji Berry

Taze ve Kurutulmuş Goji Berry

 
Bugün sizlere günümüzde popüler bir besin olan ve vücudumuz için birçok faydası bulunan Goji Berry’den bahsedeceğim. Peki nedir bu Goji Berry? Yararları neler? Zayıflamaya yardımcı mı? Gelin beraber bakalım.

Uzak Doğu Meyvesi Goji Berry

Goji Berry Çin’de doğal olarak yetişen ve turuncu-kırmızı küçük meyveleri olan çalı formunda bir bitkidir. Ayrıca adı kurt üzümü olarak da bilinmektedir. Yaban mersini ve kiraza yakın bir tada sahiptir.

Uzun yıllardır Uzak Doğu’da hastalık tedavilerinde kullanılan Goji Berry, içerdiği mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. İçerisinde yüksek miktarda beta-karoten (A vitamini), C vitamini, demir, protein, 18 amino asit B1, B6 ve B2 vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, krom, çinko ve de bakır gibi mineraller bulunmaktadır. Ayrıca meyveler arasında protein ve C vitamini içeriği en yüksek meyvedir. Taze goji berry, ıspanaktan 15 kat fazla demir, portakaldan 4 kat fazla C Vitamini içermektedir.

Goji Berry‘nin Faydaları

Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler. Yüksek lif içeriği sayesinde ise daha uzun süre tokluk sağlar. Sindirim sistemi problemlerini giderir ve sindirime yardımcıdır.

Atletik performansın artmasında, mutluluk hormonlarının ve uyku kalitesinin düzenlenmesinde, halsizlik ve yorgunluk gidermede etkilidir.

Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruyucudur. T hücre sayısını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemoterapi ve radyasyonun olumsuz etkilerini azaltır.

Kolesterol seviyesini ve tansiyonu dengeler. Lipit peroksidasyonunu önler.
Antosiyaninlerden zengindir. Bu sayede kalp fonksiyonlarını düzenler.

İçerisindeki yüksek A vitamini içeriği sayesinde gece körlüğüne karşı faydalıdır ve makula dejenerasyonu üzerinde olumlu etkileri vardır.

Karaciğerin ve böbreğin toksik maddelerden temizlenmesini sağlar.

Zihinsel rahatlık sağlar. Hafızayı ve hatırlama fonksiyonlarını güçlendirir.
Vücutta testesteron seviyesini yükseltir, cinsel fonksiyonları düzenler. Menopoz sıkıntılarını hafifletir.

Goji Berry Nasıl Tüketilmeli?

1 yemek kaşığı gojiberry 18 kalori, 1 gram protein içermektedir. Günlük olarak 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş gojiberry tüketebilirsiniz.

Goji Berry’i meyvesini ister taze veya kurutulmuş olarak, isterseniz de çayını, smoothiesini, çorbasını, salatasını, müslisini, kekini, kurabiyesini yaparak tüketebilirsiniz.

Goji Berry’nin Yan Etkileri Nelerdir?

Goji Berry’nin kan sulandırıcı etkisi olduğundan dolayı bazı ilaçlarla etkileşimde bulunabilir. Ayrıca Goji Berry kan şekeri ve kan basıncını düşürücü etkisinden dolayı diyabet ve kan basıncı ilaçlarıyla da etkileşime girebilir.

Domates, şeftali ve kuruyemişe alerjisi olanlarda alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu yüzden Goji Berry kullanırken doktorunuza mutlaka danışın.

Goji Berry Zayıflamaya Yardımcı mı?

Goji Berry’nin sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Ancak tek başına zayıflamaya etkisi olduğundan bahsedemeyiz. Internet’te günümüzde popüler olan çoğu besin gibi mucizevi bir besinmiş gibi lanse edilse de zayıflama üzerinde direk etkisi yoktur. Beslenme tarzınızı değiştirmeden sadece Goji Berry tüketmek kilo kaybı sağlamaz. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli egzersiz kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Günümüzün popüler besinlerden biri olan Kinoa hakkındaki yazımın da ilginizi çekebileceğini düşünerek linkini buraya ekliyorum: Günümüzün Popüler Besini Kinoa

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan