Sağlıklı Beslenme & Diyet

Keten Tohumu

6 Mart 2018
Keten Tohumu ve çiçeğinin fotoğrafı. Keten tohumunun faydaları


Keten tohumu ve mavi çiçeği

 
Sağlıklı beslenmenin ön planda olduğu ve çoğu kişinin artık daha sağlıklı beslenmeye başladığı bu dönemde keten tohumu zengin besin içeriği sayesinde son zamanlarda oldukça popüler olan besinlerden biri. Fakat çoğu kişi gibi siz de keten tohumunun vücut sağlığına etkileri hakkında bilgi sahibi değilseniz bu yazı tam sizin için. Bu hafta sizlere günümüzde popüler bir besin olan keten tohumunun yararlarından bahsedeceğim.

Keten Tohumunun Faydaları

Keten bitkisi yaklaşık olarak 40-100 cm boyunda olan mavi çiçekli ve tek yıllık bir bitkidir. 1 yemek kaşığı keten tohumu 37 kcaldir. Folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, çinko, bakır, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 bakımından oldukça zengindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içermektedir.

Kalp Sağlığına Yardımcıdır

Yüksek omega 3, omega 6 ve alfa linolenik asit içeriğine sahip olması sayesinde keten tohumu kalp damarlarının sağlığını destekleyerek kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu korur. Kan basıncını ve kan kolesterol seviyelerini de düşürmede etkilidir.

Kansere Karşı Koruyucudur

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücut bağışıklığını destekler ve kansere karşı koruyucudur. Yapılan çalışmalar da keten tohumunun özellikle meme ve prostat kanserine karşı olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Bağırsak Sağlığını Destekler

Yüksek lif içeriği sayesinde keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını destekler ve kabızlık problemlerine karşı yardımcıdır. Fakat fazla miktarda kullanımı bağırsaklarda sıkışmaya sebep olabileceğinden dolayı kullanım miktarını 10gram/gün geçmemek kaydıyla tüketmenizde yarar var.

Kan Şekerini Sağlıklı Seviyede Tutmaya Yardımcıdır

Yüksek lif içeriği ve iyi yağlardan zengin oluşu sayesinde diyabetli bireyler üzerinde olumlu sonuçları vardır. Keten tohumu vücuttaki nitrik oksitin (NO) artışını sağlayarak diyabetli bireylerde oluşan oksidatif stresin azalmasına ve yüksek kan şekerini düşürmede yardımcıdır.

Polikistik Over Sendromuna (PKOS) Yardımcıdır

İçeriğinde bulunan lignan adlı bileşen sayesinde keten tohumu vücutta androjen seviyesinin düşmesinde yardımcıdır. Yapılan çalışmalar da Polikistik Over Sendromu olan bireylerde keten tohumu tozu tüketimi ile beraber bireylerin polikistik yumurtalıklarında küçülme yaşandığı gözlemlenmiştir.

Menapoz Etkilerini Hafifletir

Keten tohumu fitoöstrojen bir gıda olması sebebiyle menopoz dönemi etkilerini hafifletmeye yardımcıdır.

Keten Tohumu Nasıl Tüketilmeli?

1 çorba kaşığı keten tohumunu bir havanda ezin ve elde ettiğiniz toz halindeki keten tohumunu suda 8-10 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra içebilirsiniz.

Keten Tohumunun Fazla Tüketimi Sonucunda Oluşan Yan Etkiler

Keten tohumunun aşırı tüketilmesi kanın pıhtılaşmasına engel olabilir. Müshil etkisi göstererek ishale ve tüketimine bağlı vücutta alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda yağlı tohum olduğundan dolayı fazla miktarda tüketimi yüksek kalori alımına sebep olacağından dolayı kontrolsüzce kullanmaktan kaçınılmalıdır. Gebelik döneminde ve hormon problemi yaşayan kadınların doktor veya diyetisyenine danışmadan kullanmamalıdır.

Keten tohumunu, yaşam kalitenizi artırmak istiyorsanız günde 10 gramı geçmemek kaydıyla tüketebilirsiniz. Kullanırken sürekli tüketmemenizi ve ara vermenizi tavsiye ederim.

Ülkemizde son zamanlarda popüler olan ve tohum olarak tükettiğimiz Kinoa hakkındaki yazımın da ilginizi çekebileceğini düşünerek linkini buraya ekliyorum 👉🏻 Günümüzün Popüler Besini Kinoa

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Beril Erem 8 Mart 2018 at 21:48

    Benim için çok iyi oldu bu yazı👌🏻 Ciddi bir yanlıştan döndüm. Keten tohumunu ailecek özellikle sabahları tüketiyoruz biz. Ama ben hep beyaz peynirin üstüne ya da probiyotik yoğurdun içine tohum olarak döküyordum. Yazınızda toz halinde demişsiniz, hemen baktım tabi… Tohum olarak tüketmek yanlışmış gerçekten 😐

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan