Yemek Tarifleri

Soka, Yugoslav Biber Turşusu & Petuliça

21 Mart 2018
Soka, Yugoslav Biber Turşusu ve Petuliça


Balkan Mutfağından Kahvaltı Sofralarımıza: Soka, Yugoslav Biber Turşusu ve Petuliça

 
Bugünkü yazımda Balkan mutfağından kahvaltı sofralarımızı şenlendiren üç lezzet konuğumuz oluyor: Soka, Yugoslav Biber Turşusu ve Petuliça.

Soka

Malzemeler
• 1 kg Somborka sarı biber
• Yarım kilogram beyaz peynir
• 1/2 kilogram süt
• 1 kilogram kaymak yada krema
• Tuz

Soka Yapılışı

• Biberler yıkanır. Tohumları çıkarılıp tekrar yıkanır.
• İçleri tuzla ovulur ve bir kaba dizilir.
• 4-5 saat suyunu salması için bekletilir.
• Biberlerin içinde biriken su boşaltılır, biberler tekrar yıkanmaz.
• Süt, peynir, kaymak karıştırılır.
• Karışımımız biberlerin içine doldurulur.
• Biberler bir kaba yada kavanoza dizilir.
• Kalan karışım malzemesi üzerlerine dökülür.
• 24 saat oda sıcaklığında bekletilir.
• Ardından serin ve karanlık bir yere kaldırılır.
• 10-15 güne tüketime hazır hale gelir.

Sokaya yakın olarak bir diğer önerebileceğim kahvaltılık tarif: Yugoslav Biber Turşusu.

Yugoslav Biber Turşusu

Malzemeler

• Somborka sarı biberi
• Süt
• Sirke
• Tuz

Yugoslav Biber Turşusu Yapılışı

Burada ölçü vermeden sizin göz kararı uygulayacağınız bir tarif veriyorum.

• Sütümüzü kaynatıyoruz.
• Kaynarken içerisine biraz sirke koyarak sütümüzü kesiyoruz.
• Ardından oluşan lor peynirimizi alıyoruz.
• Biberlerimizi yıkayıp, tohumlarını çıkartıyoruz. Peynir altı suyunu çekmesi için biberlerin altını da deliyoruz.
• Lorumuzun içerisine tuz koyup biberlerin içini dolduruyoruz.
• Bir kaba ya da kavanoza dizdiğimiz biberlerin üzerine tuz eklediğimiz peynir altı suyunu döküyoruz.
• Üzerine bir kapak onun üzerine bir ağırlık koyarak (bir torba ya da bez keseye temiz taş koyabilirsiniz) kapağını kapatıyoruz.
• Ağırlık koymak istemezseniz direkt kapağı da kapatabilirsiniz. Sizin tercihinize bağlı.
• Üç hafta açılmadan serin ve karanlık yerde kalması yeterli.

Petuliça

Bu tarifimiz kısaca krep börek olarak adlandırılabilir.

Malzemeler

• 3 yumurta
• 2 su bardağı süt (İsteyen su koyabilir)
• 2 + ¼ su bardağı un
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 silme çay kaşığı karbonat
• Tavayı yağlamak için zeytinyağı
• Seçilen iç malzemeler

Petuliça Yapılışı

• Yumurta, süt, un, tuz ve karbonatı bir kaba alıp, çırpıyoruz.
• Ne çok sıvı , ne de çok koyu bir kıvam olacak; istediğimiz kıvam tabir-i caizse boza kıvamı.
• Yapışmaz yüzey tavayı zeytinyağı ile yağlayıp, kepçeyle karışımımızı döküyoruz.
• İlk önce altını sonra da üstünü pişiriyoruz.
• Tüm krepleri sırasıyla bu şekilde pişirdikten sonra ölçüsüne uygun bir fırın kabı seçiyoruz.
• Fırın kabı yağlandıktan sonra bir kat krep bir kat malzeme koyarak tüm krepleri bitiriyoruz.
• Bu malzeme ölçülerini büyük boy krepler için verdim. Küçük ölçüde yapmak isteyenler
yarım ölçü uygulasınlar.
• İç malzeme olarak orijinal tarifte beyaz peynir, kaşar peynir kullanılıyor. Ancak isteyenler domates, maydanoz, mantar vb. de kullanabilirler. Hayal gücünüz, damak tadınız ne isterse o malzemeyi eklersiniz.
• Tüm krepler bitince üzeri yağlanarak 200’ ısıda 20-30 dakika sürede fırında pişiriyoruz.

Verdiğim tarifler yörelere ve hatta ailelere göre yapılışında farklılık göstermektedir. Bunlar sizlere fikir olsun istedim.

Afiyetle…

NOT: Dünyanın farklı köşelerindeki lezzetleri mutfağınızda ağırlamaktan hoşlanıyorsanız, yılbaşında kaleme aldığım, Yunan ve Süryani mutfağından iki lezzete yer verdiğim yazım da ilginizi çekebilir: Yeni Yıl Tatlarında Farklı Kültürlere Uzanış

Nihan Deveci

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

2 Yorum

  • Cevapla Ilgın Cenkçiler 21 Mart 2018 at 23:54

    Dilerim birgün bu güzel mutfağın lezzetlerini seninle birlikte tadarım.
    Kaleminin verdiği kadar keyifli ve lezzetli olacağından eminim 💜

  • Cevapla Nihan Deveci 22 Mart 2018 at 00:50

    Arkadaşım her biri çok lezzetli. İnşallah. Teşekkürler güzel yorumuna 💕🙋

  • Cevap Yaz

    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan