Başucumda Kitap

Sokak Kedisi Bob

15 Mart 2018

Sokak Kedisi Bob ve James Bowen


Sokak Kedisi Bob | James Bowen

Sokak Kedisi Bob | Özet

Bob’dan Önce:

Kitap kahramanımız ve aynı zamanda kitabın yazarı olan James 1979 yılında İngiltere’de doğar. Tipik bir balık burcu olan James duygusal ve özgürlüğüne oldukça düşkün bir adamdır. Anne ve babasının o daha çocukken ayrılmaları ve annesinin işi nedeniyle sürekli yer değiştirmeleri James’in sorunlu bir çocukluk geçirmesine neden olmuştur.

Okul döneminde bazı uyuşturucu maddelere bağımlılıklarının başlaması üzerine psikoloğa götürülür ve kendisine şizofren teşhisi konur. Arası zaten iyi olmayan üvey babasıyla bundan sonra ilişkileri daha da kötüleşir. 18 yaşına geldiğinde üvey ablasının yanında yaşamak için İngiltere’ye gelir. Üvey ablasıyla da işler yolunda gitmeyince sokaklarda yaşamaya başlar.

Müziğin hayatında bir tutku haline gelmesi James’in sokakta müzisyenlik yaparak hayatını kazanmasının önünü açar. Bu her ne kadar sevdiği bir iş olsa da zaten eski bir bağımlı olduğundan toplumda çok da iyi bir gözle görülmediği için başka bir yolu da yoktur zaten. Yaklaşık 10 yıl süren bağımlılığını, uyuşturucunun kendisine verdiği zararların farkına varmaya başladığında bitirmeye karar verir. Arınmak için devlet yardımıyla tedaviye başlar.

Sokak Kedisi Bob

Bob ile ilk defa 2007 yılının bahar ayında oturduğu binanın kapısında karşılaşır. İlk karşılaştıklarında sahipli olmadığını düşünmediğinden çok üstünde durmaz. Ama ertesi gün tekrar karşılaştıklarında birkaç gün en azından bacağında ki yara düzelene kadar yanımda kalır düşüncesiyle onu evine alır. 2 haftalık tedavisinin ardından sahibini bulması amacıyla Bob’u tekrar sokağa bırakır. Ama Bob’un James’i bırakmaya pek niyeti yoktur. Böylece Bob ile aile olma yolculuğu başlar.

Artık iki kişilik bir aile olmuşlardır. İşin garip yanı da James hiç kazanmadığı kadar para kazanıyor olmasıdır. Bu tabi ki küçük dostu Bob sayesindedir. Bu iş birliği ikisinin de işine gelmiştir. Bob’u gören insanlar ilgiyle onu izliyor ikinci defa uğradıklarında kedi maması ve küçük hediyeler ile geliyorlardır. Bob için şal ören bir kadın bile vardır. James uyuşturucu batağından da kurtulmayı başarmıştır artık. Sokak müzisyenliğinde polisle sıkıntılar yaşamaya başlayınca bir gazetenin sokak satıcılığına başlar.
İnsanların büyük ilgisiyle karşılaşan Bob ve James artık İngiltere sokaklarında ünlüdürler.

Kitap Yorumu:

Hayvan dostlarımızın bizler üzerindeki etkisini tartışmasız hepimiz biliyoruz ama kaçımız bunu hayatımızın içinde yaşıyoruz işte orası tartışılır. Sokak kedisi Bob ile James’in tekrar hayata nasıl bağlandığını görmemiz, hayvan sahiplenmenin ve birlikte yaşamanın maddiyatla ilgili olmadığının kanıtı aslında. Hayvan sahiplenmenin onu evladınız olarak görmek olduğunun ve her türlü fedakarlığın yapılabileceğinin en güzel dile getirilmiş hali Sokak Kedisi Bob.

Nankör olarak addedilen kedilerden alınacak çok büyük bir vefa dersi de diyebiliriz. Kitap sizlere içinizi ısıtacak sıra dışı bir dostluk hikayesi vadediyor. Dünyanın en masum varlıklarının hayvanlar olduğuna inanan biri olarak okunmasının gerekliliğine inandığım bir kitap. Kim bilir belki göremediklerimize karşı gözlerimizi açar.

Bana kimse yardım edemez, çok mutsuzum, kimse beni anlamıyor, kendimi hiçbir işe yaramaz hissediyorum gibi depresif düşüncelerin çemberindeyseniz, belki bir Bob ile karşılaşma zamanınız gelmiştir. Ne dersiniz?

Yazar Hakkında:

15 Mart 1979 Surrey doğumlu yazar ve sokak sanatçısıdır.

Kitapları:

• Sokak Kedisi Bob
• Bob’un dünyası
• Bob’un Armağanı

James Bowen ve Sokak Kedisi Bob Facebook Hesaplarından bir kare


James Bowen & Sokak Kedisi Bob’un Facebook hesaplarından bir kare

James ve Bob’un hayatına şahit olmaya devam etmek isterseniz Facebook sayfalarını takip edebilirsiniz.

Keyifli okumalar,
Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla İrem Savaş 15 Mart 2018 at 16:32

    Kübra Hanım, kaleminize sağlık. Bu kitabı okuduğumda çok etkilenip bir ‘Betoş’ evlat edinmiştim 🙂
     
    Herkesin yüreğine biraz hayvan sevgisi, saygısı diliyorum 🙏🏼

  • Yanıtla Kübra Mısırlı Keskin 15 Mart 2018 at 20:44

    Teşekkürler İrem Hanım, güzel dilekleriniz için 🙏🏻 Umarım bir gün herkes onlarla birlikte yaşamın daha anlamlı olduğunun farkına varır 😊

  • Yanıtla Serkan Aydın 24 Mart 2018 at 12:32

    Mükemmel ötesi 3 kitap. Keşke yazmaya devam etse de okusak, mutlu olsak. Bu arada filmi de çıktı James ve Bob’un. Her ne kadar James oynamasa da tavsiye ederim.

    • Yanıtla Kübra Mısırlı Keskin 27 Mart 2018 at 20:59

      Çok sıcak bir hikaye olduğu için belki de karşısındakini hemen etkisi altına alıyor gerçekten. Filmi izlememiştim ama tavsiyenizi göz önünde bulunduracağım Serkan Bey. Teşekkürler 😊🙏🏻

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan