Öykü & Deneme

Türküler Bir Sevdadır | Kütahya’nın Pınarları

29 Nisan 2018

Türküler Bir Sevdadır | Kütahya’nın Pınarları

Müzik içimizde var olan olgudur. Her bir tınısı aşkları, kavgaları, özlemleri içinde taşır. Görmediğimiz diyarları getirir yanıbaşımıza, özlediğimiz tatlar bırakır damağımızda, hele evde yalnızsak kırk yıllık dost gibidir yanımızda… Rakı balık onsuz olmaz, şarap kadehe onsuz dolmaz…

Ben en çok türküleri severim. Türküler bizi yansıtır, halkı yansıtır. Halkla doğar, halkla yaşar. Halkın ta kalbinde atar.

Türkülere ilgi çocukluk, gençlik yıllarında başlar.

“Türküler bir sevdadır kimi zaman,
kimi zaman bir insan, bir isyan
kimi zaman ölümsüz bir ozanın mızrabından dökülen koca bir yaşam…”

sözleri ile başlardı türkü programına lise yıllarında dinlediğim radyo. Tam da gece saat 22:00’de başlardı programa. Tüm arkadaşlar o radyo istasyonunu dinlerdik. Bir türküye başlamadan önce onun kısaca hikayesini anlatırdı dinleyenlere. Daha bir kulak kesilirdik birazdan çalınacak olan türküye. Kulağımızla değil yüreğimizle dinlerdik.

Şimdilerde türkü dinleyen, o türkünün yakılma hikayesinin merak eden gençler var mıdır bilmem ama siz Kütahya’nın Pınarları türküsünü dinlemeden önce ben size kısaca hikayesini anlatayım:

Kütahya’nın Pınarları

“Bundan uzun yıllar önce Kütahya’da bir ailenin genç, yakışıklı, güvenilir, iyi kalpli bir oğulları varmış. Orta halli bir ailenin de güzel, boylu poslu, uzun saçlı, güzel mi güzel bir kızları varmış. Kız biraz hoppa olduğu, ele, avuca sığmadığı için arkadaşları ona “deli düve” derlermiş.

Doğurmamış dişi sığırlara düve demirmiş o zamanlar. Genç yakışıklı delikanlı deli düveye aşık olmuş. Deli Düve’nin güzelliği dillere destanmış, bilmeyen yokmuş. Yakışıklı genç, Deli Düve’yi ailesinden istemiş fakat kızı vermemişler.

Deli Düve ile yakışıklı oğlan gizli gizli görüşmeye başlamış. Bakmış kızın ailesi olacak gibi değil sonunda razı olmuşlar evlenmelerine. Fakat gençlerin saadetleri uzun sürmemiş. Bu kızın güzelliğini duyan, gören zamanın delikanlıları kendilerini reddeden kızın kocasını hem kıskanmış hem de ona kin bağlamışlar. Yeni gelini tehdit etmeye başlamışlar.”Kocandan ayrılacaksın yoksa seni dağa kaldırırız, kocanın da gözlerini kör ederiz” diye kıza haber salmışlar.

Güzeller güzeli Deli Düve ne yapacağını bilememiş, kocasını çok sevdiği için ona zarar vermelerinden korkmuş. Delikanlılara haber yollamış “Ne olur, kocamı rahat bırakın. Ona dokunmayın ne isterseniz yapayım” demiş. Bu haber alan gençler istediklerini söylemek için Deli Düve’yi çağırmışlar çeşme başına Deli Düve ne istediklerini merak ettiğinden gitmiş oraya, başına geleceklerden habersiz.

Çeşme başında kaçırmaya çalışmışlar güzeller güzeli gelini. Biricik karısının çığlıklarını duyan genç delikanlı koşmuş gitmiş çeşme başına. Başlamışlar kanlı kavgaya. Genç delikanlı direnememiş daha fazla, can vermiş oracıkta. Kavga seslerini duyan gencin ailesi koşmuş çeşme başına oğulları kanlar içerisinde yerde boylu boyunca yatmakta…”

Bu olay üzerine yakılmış Kütahya’nın Pınarları türküsü. Dilden dile böyle anlatılmış.

Elif Aksoy

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan