Çocuk Sağlığı

İshal |
Rota Virüs & Aşısı

7 Mayıs 2018

ishal

İshalli hastalıklar, halen ülkemizde sık karşılaşılan ve uygun tedavi edilmeğinde ölümle sonuçlanan enfeksiyon hastalıklarıdır.

İshal Etkeni

İshal etkenleri kişiden kişiye direk temasla ve gıdalar ile bulaşır. İshale yol açan virüslerden korunmanın birinci yolu, el yıkamaktır.

İshalli hastalıkların çoğunda su kaybının önlenmesi, gıdaların düzenlenmesi gerekir.

Rota Virüsü

Mevsimsel geçiş dönemlerinde Rota Virüs enfeksiyonları dolayısıyla ishal ile sıklıkla karşılaşmaktayız.

Rota virüsü sosyoekonomik düzeye bakmaksızın, sular ile bulaşan demokratik bir virüstür. Akut ishalin başlıca sorumlusu olan rota virüsünün ne mutlu ki aşısı var.

Rota Virüs Aşısı

Aşı; yaşamımızı olumsuz etkileyen, ciddi, kalıcı, bazen de ölümcül etkileri olabilen, tüm dünyayı etkileyebilecek kadar kolay yayılan enfeksiyon etkenlerine karşı koruyucu amaçlı geliştirilmiş muazzam bir uygulamadır.

Aşılamada istenilen, enfeksiyon etkeninin yapısında bulunan ve hastalık yapıcı etkileri ortadan kaldırılmış proteinlerin dışarıdan verilerek, o etkene karşı antikor dediğimiz koruyucu maddeler üretmesi ve tekrar aynı etken ile karşılaştırıldığında aynı antikor üretme yeteneğini hafızasında tutmasını sağlamaktır.

❗️Ancak aşılamada temel sorun, tıpkı hastalıkların tekrarlıyor olması gibi yaşam boyu bağışıklık sağlamaması ve bu nedenle belirli aralıklarla tekrarlanması gerektiğidir.

Ülkemizin aşı uygulama programı, devlet hastaneleri, özel hekimlik uygulama merkezleri ve sağlık ocaklarında yürütülmektedir. Aşılar; devletin ücretsiz karşılamakta olduğu ve özel olan aşılar olarak gruplanmaktadır.

Bebeklerde Rota Virüsü

Her yenidoğan bebeğe bir aşı takip kartı hazırlanmakta ve bunun üzerinden takip sistemi oluşturulmaktadır.

Rota Virüs aşısı, 6 aydan küçük bebeklere en az 4, en fazla 8 hafta ara ile 2 dozda uygulanabiliyor. 6 aylık olmadan aşılamanın bitirilmiş olması gerekiyor. İdeal aşılamaya ise 2. ay ile 3. ayda başlamalı.

Uygulama Yöntemi

Rota Virüs | Rota Virüsü Aşısı

Aşı ağız yolu ile uygulanmaktadır. Aşıdan sonra hemen beslenme mümkündür. Rota Virüs aşısı diğer aşılarla birlikte yapılabilir, geçimsizliği yoktur.

Aşının, bebek kusarsa tekrarlanmasına gerek yoktur, içeride kalan 1-2 damla bile koruyuculuğu sağlamaya yeterlidir.

Aşının Yan Etkileri

Aşının ağır yan etkisi yoktur. 6 ayın altındaki bebeklerde yapılan Rota Virüs aşısına bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığı hastalığa bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığından bile daha azdır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan