Çocuk Sağlığı

Eyvah! Tuvalet Eğitimi Zamanı!

4 Haziran 2018

Tuvalet Eğitimi

Havalar ısınmaya başladı, ah şu bezden bir kurtulabilsek dediğinizi duyar gibiyim. Çocuğunuz bir bakıyorsunuz bezini çekiştiriyor, gizli yerlere saklanmaya çalışıyor, köşe bucak yerlere çekiliyor, sessiz kalmak istiyor, çiş ve kaka saatleri hissediliyor ve rahatsız hissediyorsa tuvalet eğitimi zamanı gelmiş demektir.

Tuvalet Eğitimi

Aslında tuvalet eğitimi ebeveynlerin korkuttuğu gibi bir süreç değildir, kendiliğinden gelir ve olur. Sadece takip etmek, iyi gözlemlemek ve zamanında değerlendirmek gerekir. Aceleci olmak, bizim istediğimiz zamanda olması için çabalamak, çocuğun hareketlerini göz ardı etmek, kendiliğinden oluşacak süreci maalesef daha da ileriki zamanlara öteleyebilir.

En Uygun Zaman

Çocuklarda tuvalet eğitimi için en uygun zaman her çocuğa göre değişmekle birlikte 24-36 ay arasında, çabucak geçen bir zaman dilimindedir. Her çocuğa ve aileye göre değişmekle beraber bu dönemde esas olan çocuğun hazır olduğunun anne babası tarafından hissedilebilme ve birlikte olan ilişkileridir.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimi için hazır olup olmadığını anlamak için bazı kriterler:

• Altı gündüzleri 2 saatten daha uzun süre ve uyandığında kuru kalıyorsa,

• Bağırsak hareketleri düzenli ve günün belirli saatlerinde gerçekleşiyorsa,

• Yüz ifadesi, hareketleri veya konuşmasıyla, tuvalet ihtiyacının geldiğini hemen belli ediyorsa,

• Basit komutları yerine getirebiliyorsa,

• Kirli bezden rahatsız olup, altının değiştirilmesini istiyorsa,

• Klozet ya da tuvalet kullanmak isteği içindeyse,

• Sizin ya da eşinizin ve büyük kardeşlerinin ardından tuvalet ihtiyacınızı giderek, orada ne yaptığınızla ilgileniyorsa,

tuvalet eğitimine hazır demektir.

Altın Kural

Tuvalet eğitiminin altın kuralı ise çocuk hazır olma sinyalleri gönderse bile, acele ettirmemek, zorlayıcı olmadan ısrarcı olmak, ceza yerine ödüllendirmek ve korkutmadan her yeni güne hazırlanmasını sağlamaktır.

Yine önemli olan kurallardan biri de bez çıkarıldıktan sonra gece veya gündüz farketmez tekrar bağlanmamalıdır. Bu yüzden tuvalet eğitimine genellikle havaların ısınmaya başlaması ile beraber başlanmasını, çeşitli oyuncaklar, eğitim yardımcıları alınmasını, çocukların iyi birer gözlemci olduklarını unutmadan sizlerin de tuvalet oyununa katılmamızı, endişelenecek, korku verecek bir durum olmadığını tekrar tekrar ifade ederek bu süreci geçirmenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı bir gelecek için tuvalet alışkanlığı önemlidir.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan