İremushka’nın Panosu

Fayton Gezisi | Sefa Değil Cefa

22 Haziran 2018

İstanbul Prens Adaları, Fayton

“İnsan ruhunun bir parçası, hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz.” – Anatole France

Zaman zaman her şeyi bir kenara bırakıp, şöyle bir etrafı gözden geçirip kendime şu soruyu yöneltmişimdir; “Küçücük bir zevk uğruna harcadığımız hayatların hiç farkına varmıyor muyuz?”

Sokak kedileri kentlerde bazı mahallelerde benimsenir, bazı mahallelerde eğitim seviyesiyle de ilgili olarak hiç önem temsil etmez. Sokak köpekleri bazı yerlerde sadece birer tehdit olur, hatta şiddete maruz bırakılır.

Bu tutum bir insanlık dramı döngüsüyle yaşanırken kentlerde yaşayan atlar kimsenin aklına gelmiyor.

Onlar bahsettiğimiz diğer hayvan dostlarımızdan farklı olarak iş hayatında olmalarından ötürü daha da zor durumdalar.

❗️En can alıcısı da fayton gezileri için her geçen gün artan bir talep olması!

İnsan keyfine o kadar düşkün bir canlı ki bu atları hem kullanıp hem de zor şartlarda çalıştırma vicdansızsızlığını yapabiliyor.

İstanbul Prens Adaları, Fayton

Mutlu olduğu bir dakikada veya eğlendiği bir anda insan, eğer bir cana zarar veriyorsa üstelik de bu durumun farkındaysa yüreği donuk bir şekilde her şeyi göz ardı ederek eğlencesine nasıl devam edebilir?

Romantizm dediğiniz şey gerçekten adalarda tur atarken aynı zamanda bir cana işkence ediyor olmak mıdır?

Romantizm şiirde güzeldir, resimde, müzikte ancak bu sıcaklarda hayvanları kullanarak yaşamak vicdansızlıktır, kalbin buz kesilmesidir.

Hiçbir gelenek hayvanlara yapılan eziyeti haklı çıkaramaz.

Atlar biz insanların keyfine hizmet etmek zorunda değildir. Hayvanları köleleştiren ve işkence eden bir gelenek varsa, o geleneğin yaşatılmasındaki ısrar, eziyetin sürdürülmesindeki ısrardır.

Aynı düşünce tarzıyla bugün Avrupa Birliği boğaların eğlence için korkunç işkencelerden geçirildiği ve öldürüldüğü boğa güreşlerini yasaklamıyor. Yine aynı savunmayla bugün ABD’de yavru buzağılara eğlence ve gelenek adı altında işkence eden rodeolar yasaklanmıyor.

❗️Gelenek ve tarihi doku gerekçesiyle işkence-zulüm sürdürülemez, buna izin verilmemeli!

İstanbul Prens Adaları, Fayton

Öncelikle lütfen adaya gelen bencil, bilinçsiz canavar turistlerden olmamak için herkes üzerine düşeni yaparak faytonlara binmeyi reddetsin.

Biliyorsunuz, adalardaki fayton turizmi nedeniyle yüzlerce at çok ağır şartlarda çalıştırılıyor ve bunlardan bazıları yılı çıkaramayıp telef oluyor.

Belediyenin resmi kaynaklarına göre Adalar’da her yıl 400 at ölüyormuş ama kayıtlara geçmeyenlerle birlikte asıl sayının 700-800 olduğu söyleniyor.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) raporuna göre, faytonda çalışmaya başladıktan sonra 2 yıl içinde ölüyorlar!

Bu satırları okuyup yine de yaz gelince adalara gidip fayton keyif yapmaya devam mı?

Seçenekleriniz evet var örneğin bir bisikler kiralamak ama bizim sağlığını bedenini göz ardı etmiş bir kitlemiz var, ne yazık ki. Onlar için etrafı dolaşmak adına bir kaç can ölmüş gitmiş kimin umrunda!

Hem Sağlığınız İçin Hem de Bir Can İçin | Pedallayın

Şimdilik herkesin dilinde olan ve haber sitelerinde dolanan turlar için olan elektirikli araçlardan yok ama bisiklet gibi çağdaş ve keyifli alternatifleri var.

“Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.” – Mahatma Gandhi

Eğitim Ve Gelişim Ailede Başlar

İzin verin! Çocuğunuzun bir hayvana dokunmasına, o temasta mutlu olmasına. Bir küçük kalbi tam yüreğinde hissetmesine ve o küçük bedende de bir yaşama hakkı olduğunu öğrenmesine 🙏🏼

Hayvanlara karşı taşıdığı vicdan kadar büyük olacaktır size karşı olan vicdanı da. Ne kadar merhametliyse küçük canlara karşı, çevreye karşı da o kadar merhametli olacaktır buna inanın!

Hayat Patili, Günler Şeker 🐾

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan