Kurgu Dışı

Yaşamın Anlam ve Amacı

5 Haziran 2018

Yaşamın Anlam ve Amacı, Alfred Adler


Yaşamın Anlam ve Amacı, Alfred Adler

İnsan Toplum İçindir

Yaşamın Anlam ve Amacı kitabından anladığım bu. Alfred Adler, insanı insan yapan şeyin toplumda yaşamak, toplumu düşünmek, iş birliğinin önemini anlamak, iş birliğine yatkın olmak, topluma faydalı olmak olduğunu anlatıyor. Yaşamın gerçek anlamı başkaları için yararlı işler yapmaktır diyor.

“İnsan kendisindeki güçsüzlükler, yetersizlikler ve sınırlamalardan ötürü her zaman başkalarına bağımlı durumdadır. Gerek kendi kişisel esenliği, gerek insanlığın mutluluğu için başta gelen etken toplumdur. Dolayısıyla yaşam sorunlarının çözümü bu bağımlılığı dikkate almak, bizim toplum içinde yaşadığımız ve tek başımıza yok olup gideceğimiz gerçeğini göz önünde tutmak zorundadır. Hayatta kalmak istiyorsak, tüm ödevlerin, tüm amaç ve hedeflerin bu en önemlisiyle, bize ev sahipliği yapan gezegende diğer insanlarla el ele çalışarak kendi yaşamımızı ve insanlığın yaşamını sürdürme ödeviyle duygularımızın uyum içinde bulunması gerekir.”

“İnsanlığın yaşamını sürdürme ödevi”m olduğunu düşünmüyorum, hissetmiyorum. Hatta bana kalsa insanlığın yaşamını bitirmek gezegenimiz için yapabileceğimiz en büyük ve mükemmel iyilik.

Böyle düşündüğüm için Alfred Adler’e göre nevrozlu, psikozlu, suç işleyen, canına kıyan, sapık ya da hayat kadını olabilirim. Çünkü bu kişiler toplumsallık duygusundan yoksun oldukları için “çalışma yaşamının, dostluğun ve cinsel yaşamın karşılarına çıkardığı ödevlere, bunların toplumsal çabalarla çözülebileceğine” inanmazlarmış.

Yaşamın Anlamı

Alfred Adler yaşamın anlamına dair şunları söylüyor:

“Ne kadar insan varsa, yaşamın anlamına dair o kadar görüş vardır ve bunlardan her biri az çok yanlıştır. Hiç kimsenin yaşam anlamı kusursuz ve doğru değildir.”

Yaşamı Anlamlandıran Şey Hayata Bakış Açımız

Hayata bakış açımızı çok büyük ölçüde çocukluğumuzda yetiştirildiğimiz aile ve çevre belirliyor. Bu çerçevede bir sürü örnek veriyor Alfred Adler kendi danışanları içinden. Tek çocuk olmak, ağabey olmak, abla olmak, küçük kardeş olmak, ortanca kardeş olmak… Salt bunların bile hayata bakışımızı etkilemede ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Kardeşler arasındaki rekabet, küçük kardeşin büyüğü geçme yarışı, büyük kardeşin küçüğe gösterilen sevgiyi kıskanması… vb o kadar çok nüans var ki.

Anne Olmak Çok Zor

Anne baba olmak –özellikle anne olmak- müthiş zor bu örneklere bakınca.

Alfred Adler de anneliği çok övüyor ve övülmesi gerektiğini anlatıyor. Annelik, ev hanımlığı, evi çekip çevirmek gibi şeylerin küçümsenmesini yanlış buluyor. Bu küçümsemeler yeterli olmayan annelere ve doğal olarak da sorunlu çocuklara sebep oluyor. Anneliğin önemli olduğunu, övülesi bir iş olduğunu anlatıyor.

Annenin En Önemli Görevi

Annelerin en önemli görevinin çocuğa toplumsallık duygusu aşılamak olduğunu belirtiyor.

“Bir annenin ilk görevi, belli bir kişiye tamamen güvenebileceği duygusunu çocukta uyandırmak, daha sonra da bu güvenin giderek açılım kazanarak derinleşmesini ve sonunda bütün çevrenin güven kapsamına alınmasını sağlamaktır. Annenin bu ilk görevi gereği gibi yerine getirememesi, çocukta çevresine karşı ilgi, sempati ve çevresindekilerle ortak çalışma isteği uyandıramaması durumunda, çocuk için toplumsallık duygusuna sahip olmak, diğer insanlara karşı içinde arkadaşlık duygularını geliştirmek oldukça güçlük doğuracaktır.”

Gözlemlerime göre annelerin çocukta güven duygusu uyandırması bir yana, çocuklar ilk yalanı ve kandırmayı annelerinden görüyor. Bunlar genelde annelerin çocuklarının –kısa vadede- iyiliğini düşünerek yaptığı şeyler ama uzun vadede etkileri kronik güvensizlik olabiliyor.

Somut bir örnek: https://twitter.com/demetayisi/status/999341647132610560

❗️Twitter’da bir anne yazmış ki:

“Oğlum az önce kendini yere ata ata kolanın tadına bakmak istedi. Gizli gizli içine tuz ve karabiber dökerek al annecim iç bakalım dedim. Bir yudum aldı ve çok çirkin dedi. Böylelikle kola devri başlamadan bitti. Gururluyum mutluyum.”

Yani çocuk en güvenmesi gereken insan olan annesi tarafından kandırılıyor. Bu anne kendisine yönelik eleştirilere “çok biliyorsunuz siz” minvalinde cevap verdi.

İlk Anılar

Alfred Adler, kişinin sorunlarını tespit etmek için kişiden ilk anısını anlatmasını istiyor. Akla gelen ilk anı ve bu anıyı anlatırken kullanılan kelimeler kişi hakkında oldukça bilgi veriyormuş.

“Önemli olan anının kendisi değil, anıya nasıl bakıldığı, nasıl değerlendirildiğidir, anının şimdiki ve gelecekteki yaşam için taşıdığı anlamdır önemli olan. (…)
‘Kahve cezvesi yere düştü, her tarafım haşlandı.’ Anıları böyle başlayan kızın bir çaresizlik duygusunun elinden yakasını asla kurtaramadığına, yaşamın tehlike ve güçlüklerini gözünde fazla büyüttüğüne tanık olmak bizi şaşırtmayacaktır.”

Aslında söylediklerimizle kendimizi gayet ele veriyoruz yani.

Sevgi ve Evlilik

Kitabını sevgi ve evliliğe dair görüşleriyle bitiriyor yazar. Tek eşlilik, evlilikte eşler arasında hiyerarşi değil bir denklik olması, karşılıklı sevgi saygı güven olması… vb.

Bunları da yine topluma bağlıyor. Mutlu evlilik, mutlu çocuklar, mutlu toplum, birbirinden ayrı görmüyor bunları.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan