Gönül Köşesi

Hallederiz

14 Temmuz 2018

Hallederiz

Son bir kaç aydır servistir, boya badanadır, tamirdir, en çok duyduğum kelime “Hallederiz.” Türk tipi iş bitirme şekli. Çok şükür benim işler bitti ama ben de bittim.

Plansız, programsız, işi yapanın gönlüne göre takılacağı, asla bir beklentiye girilmemesinin, fazla da soru sorulmamasının gerektiğine dair bir mesajtır “Hallerederiz” aslında.

Vallahi adamı bıktırır usandırır; “Hallederiz.” Benim de bayağı bir dengemi bozdu; en son telefonda bir mafya lideri havasında bas bas bağırıyordum 🙈 Muatabımın ağzından duyduğum mu? “Hallederiz abla sıkıntı yapma.”

Türk gibi başla, Alman gibi sürdür, İngiliz gibi bitir.

Aman Allah’ım söze gel!

Ne demek şimdi bu?

Dünyada bir sürü milletten insan var; diller, huylar, yaşayış şekilleri başka başka; dolayısıyla iş yapma, sürdürme ve bitirme şekilleri de farklı her milletin.

Türk gibi bir başlayalım bakalım, bizi en çok ilgilendiren kısım bu çünkü.

Bizde olmaz diye bir şey yoktur önce onu bir belirtelim. Olmayanı olduracak, uymayanı uyduracak kadar hevesli, yaratıcı, inançlıyız millet olarak. Bizde imkansız diye de bir şey yoktur. “Zoru hemen başarırız, imkansız ise zaman alır.” O kadar yani 😉

İnanılmaz girişimci, yoktan var eden hevesli bir milletiz. Zamanında ülke sınırlarımızın nerelere dayandığına bir bakarsak; inancımızla, başarma hevesimizle ilgili başka söze ya da örneğe gerek kalmaz.

Sisteme, plana, projeye, tasarıya, yazılan çizilen hiçbir şeye tam anlamıyla vakıf olmasak da bizdeki güç, heyecan ve özgüven kimselerde yok. Buraya kadar her şey çok güzel zaten başlamak bitirmenin yarısıdır ve mühim olan da başlamaktır. Ama gerçek başarı işi sürdürmekte, itinayla, özenle en küçük detaylarıyla işe hakim olmakta gizli.

Alman Gibi Sürdür

Her ne kadar “Kervan yolda düzülür” dense de nasıl düzüleceğinden emin olmanın yolu sanırım Alman gibi düşünmekten geçiyor; disiplinli, kurallı, istikrarlı ve kararlı bir şekilde işi hayata geçirmek gerekiyor.

Bizdeki hevesle, onlardaki sistematik disiplin bir araya geldi mi -ki günümüzde kurumsal bir çok firmada bu yapılıyor, bunun için uğraşılıyor- güzel şeyler olacaktır.

İngiliz Gibi Bitir

İngiliz milletinin dünyadaki en diplomatik uluslardan biri olduğu malumumuz. Kötü sonuçlanabilecek her olayı lehlerine çevirebilecek kıvrak bir zeka, algı yönetimi, akıl oyunları ve birçok başka özellikleriyle haklı çıkmayı bir şekilde başarmalarından söylenmiş olmalı sözün son kısmı.

Bir işe nasıl başladığın, nasıl yaptığın ne kadar önemliyse, nasıl bitirdiğin de en az onlar kadar önemli. Politik, diplomatik ağız ve satışta kıvrak zeka varsa işi bitiren de pastayı yiyen de o olacaktır elbette.

”Kimse senin dalgalarla nasıl boğuştuğuna bakmaz. Gemiyi limana getirip getirmediğine bakar.” Victor Hugo

Hallederiz

Bir zamanlar bir dizi vardı televizyonda, muhakkak hatırlayan olacaktır ordaki bir karakterin adı “Hallederiz Kadir”di. Ne anlatılacaksa bu konu ile ilgili hepsi vardı o tiplemede; ortalığı karıştırıp, bir işe yaramayan, ağzı iyi laf yapıp icraatta tökezleyen ama sempatik ve komik bir tipti Halladeriz Kadir.

Vallahi ne yalan söyleyeyim dizide olunca çekiliyor da gerçek hayatta gram tahammülüm yok benim bu tiplere. Toplumun yapısının giderek daha fazla bozulduğundan dem vuruyorsak hele, hiçbirimizin tahammülünün kalmadığı ortada.

İşini iyi, layıkıyla yapan insanlar olmalıyız tek tek herbirimiz. Bizi ilerletecek yol bu. Doğruyu ve gerekeni yapmayı becerip, verdiğimiz sözleri yerine getirip, işlerimizi bize uygun geniş zamanlara yayma huyumuzu yenip, bir de şu “Hallederiz” yerine gerçekten bize yakışan, çalışma ahlakına uygun işler yapsak. Türk gibi başlayıp, alnımızın akıyla Türk gibi de bitiririz evelallah, ne dersiniz?

Mutlu haftalar…

Bu yazının şarkısı:
Bakıcaz Artık, Hande Yener
Youtube linki için tıklayın.

Gönül Verim

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan