Sağlıklı Beslenme & Diyet

Günümüzün Popüler İçeceği:
KOMBUCHA

31 Temmuz 2018

Günümüzün Popüler İçeceği: KOMBUCHA

Bugün sizlere günümüzde oldukça popüler bir içecek olan Kombucha yani Kombu çayından bahsedeceğim. Peki nedir bu Kombucha? Faydaları nelerdir? Nasıl yapılır? Gelin beraber inceleyelim.

Kombucha Nedir?

Yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu’da bulunmuş ve Çinliler tarafından “Sonsuz Yaşam İksiri” olarak bilinen sağlıklı bir içecektir. Çin’den sonra Japonya ve Rusya’da da kullanılmaya başlanmış, 20. Yüzyılın başlarında ise Avrupa’da popüler bir içecek haline gelmiştir. Bugünlerde ise özellikle Amerika’da çok popüler olmuş ve birçok insan tarafından hergün tüketilmektedir.

Kombucha aslında bir çay mantarıdır ve bu mantar siyah çay ve şekerle fermente edilerek asidik bir içecek haline dönüştürülür. Genellikle kombucha çayı siyah çay ile yapılmış olsa da, yeşil çay veya beyaz çay gibi farklı diğer çaylar ile de yapılabilir. Fermente olmuş bu çayın içeriği sirke, B vitamini, enzimler, probiyotikler, asetik asit, glukonik asit ve laktik asitten zengindir.

Faydaları Nelerdir?

1. Detoks etkisi sayesinde özellikle karaciğer hücresi toksinlerinin vücuttan atılmasını sağlar.

2. İçerisindeki yararlı asitler, enzimler ve probiyotikler sayesinde sindirimi destekler ve kolaylaştırır.

3. İçerdiği demir, kafein ve B-vitamini sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve enerjiyi artırır.

4. Probiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

5. İçerisindeki hyaluronik asit sayesinde cildin yapısını düzeltir, cildi nemlendirip, yağlandırır. Cildin elastikiyetini arttırarak serbest radikallerin zararlarından korur. Cildin kolajen yapısını güçlendirerek karışıklıklarla mücadele eder.

6. İçerisindeki asitler ve antioksidanlar sayesinde kanseri önlemeye ve durdurmaya yardımcı olur.

7.Metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde yağ birikimini de sınırlandırarak kilo vermeye yardımcıdır.

KOMBUCHA ÇAYI TARİFİ

Malzemeler

• Kombucha Mantarı
• Oda sıcaklığında 8 bardak yeşil veya siyah çay
• Yarım bardak şeker yada 2 çorba kaşığı bal
• Büyük Cam kavanoz, steril kumaş parçası ve kavanozun ağzını kapatmak için lastik

Yapılışı

8 bardak suyu kaynattıktan sonra içerisine yarım bardak şekeri koyduktan sonra çözünene kadar karıştırın. Daha sonra suyun içerisine 3 poşet yeşil yada siyah çayı ekleyin ve oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin.Su oda sıcaklığına geldiğinde çayı süzün ve içine Kombucha mantarını ilave edin. Kavanozun ağzına bezi örtüp lastik ile sabitleyin. Kuru, karanlık, havadar bir rafa yerleştirin.1-2 haftanın sonunda çayınız hazır olacaktır. Oda sıcaklığı 18°C altına düşmemelidir. 21°C – 24°C arası çay için en uygun sıcaklıklardır.

Mayalanma süresi arttıkça içeceğin asit oranı artar, şeker oranı azalır ve tadı keskinleşir. Çayınız hazır olduğunda bu haliyle tüketebilir ya da kendi zevkinize göre kuru meyveler, taze meyve ve sebze suları veya çeşitli baharatlarla tatlandırarak farklı aromalarda tüketebilirsiniz. En çok tercih edilen aromalar meyve ve sebze suları, zencefil ve tarçın kabuğudur.

Kombucha Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bu tarife göre sizde evde kombucha yapıyorsanız ve yüzeyde, mantar üstünde yeşil/siyah renklerde küf oluştuysa bu zararlı bakterilerin ve mantarların olduğuna işarettir. Böyle gördüğünüz içecekleri kullanmamalı ve imha etmelisiniz.

Kombucha yaparken metal, alüminyum kaplar yerine cam kavanozları tercih edin. Kullanıcağınız cam kavanozlar ve kapakları kullanımdan hemen önce 10 dakika kaynatılmalı ve yeterince soğuduktan sonra hemen kullanılmalıdır. Kavanozların hava ile teması mümkün olduğunca az olmalıdır. Günde bir kez kavanozu yavaşça sallayarak kombucha mantarının üst yüzeyinin alttaki su ile temas etmesini ve böylece sterilize olmasını sağlayarak kontaminasyon ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan