Sağlıklı Beslenme & Diyet

Migren için Beslenme Önerileri

24 Temmuz 2018

Migren için Beslenme Önerileri

Çağımızın en çok görülen sağlık sorunlarından biri de migren. Peki nedir bu migren? Hangi besinler migrene iyi gelir ya da migreni tetikler? Bu soruları yanıtlamak için bu hafta sizlere migrenden korunmak için beslenme önerileri sunacağım.

Migren yoğun çalışma ve stresli yaşam koşullarına bağlı olarak görülme sıklığı gün geçtikçe artan ve çoğunlukla ataklar şeklinde şiddetli baş ağrılarıyla görülen nörolojik bir rahatsızlıktır.

Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen sürelerde olabilir. Migren atakları çeşitli nedenlere bağlı oluşabilmektedir.

Migreni tetikleyen en önemli faktörler

– Beslenme hataları
– Açlık
– Stres
– Duygusal durum
– Hormonal değişiklikler
– Rahatsız edici koku
– Işık
– Ses
– Uyku düzeni
– İklimsel değişiklikler
– Kişisel bazı alışkanlıklar

Ön Belirtileri

Ağrının oluşmasından önce kişide uyuşukluk, göz kararması, gözde parlayan ve kaybolan ışıklar, keyifsizlik, huzursuzluk gibi belirtiler görülebilmektedir.

Atakları Tetikleyen Besinler

Sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olan peynirler, fıçı bira, şarap, soya sosu, maya ve mayalı ürünler, turşular, salamura besinler, kurutulmuş ya da fermente edilmiş et ürünleri yüksek oranda tiramin içerdiğinden ataklara yol açabilmektedir.

Kafein içeren çay, kahve, asitli ve gazlı içeceklerin fazla tüketimi de ağrı tetikleyicidir.

Bunun yanı sıra kafeinin sınırlanması ağrıyı azaltıcı etki göstermektedir.

Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller, kakao, çikolata kırmızı şarap ve eskitilmiş peynirlerde bulunan fenil etiamin beyin damarlarının daralmasına yol açarak migren ataklarına yol açabilmektedir.

Salam, sucuk, sosis gibi nitrit ve nitrat içeren işlenmiş et ürünleri, karaciğer, beyin, böbrek, işkembe gibi sakatatlar da migren ataklarını artırıcı etki göstermektedir.

Sodyum glutamat, benzoat ve tartrazin gibi katkı maddeleri içerebilen hazır çorbalar, krema, dondurulmuş besinler, bulyon gibi besinler ve aspartam barındıran ürünlerin tüketimi ağrı tetikleyicidir.

İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik gibi meyvelerin tüketimi de migren ataklarına yol açabilmektedir.

Kuru fasulye, mercimek, bakla ve soya ürünleri bazı kuru baklagiller migren ataklarını artırıcı etki göstermektedir.

Muz, çilek, çikolata, eski peynir, domates, ıspanak, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi histamin içermektedir. Histamin salınımı migren ataklarını artırıcı etki gösterdiği için histamin salınımını artıran besinlerin beslenme programından çıkartılması veya gerekirse B6 ve C vitamini desteğiyle de atakların etkisinin azaltılması sağlanmalıdır.

Migreni Kontrol Altında Tutmanıza Yardımcı Olacak Öneriler

Günlük yaşam planınızda erken saatlerde yatıp, uykusuz kalmamaya, günde en az 7-8 saat uyumaya ve gün içerinde, stresten uzak olmaya özen gösterin.

Her gün mümkün olduğunca açık havada kısa süreli yürüyüşler yapmaya çalışın.

Uzun süreli açlık sonrası kan şekerindeki düştüğünden dolayı baş ağrıları artar. Bu nedenle öğün atlamamaya ve uzun süre aç kalmamaya dikkat edin.

Magnezyum eksikliğinden dolayı baş ağrıları sık rastlanan bir durum olduğundan dolayı günlük diyetinize ek olarak günde 2 defa 250 mg’lık dozlar halinde magnezyum kullanılabilirsiniz.

Her zaman söylediğim gibi günde en az 2-2,5 litre su tüketin.

Baş ağrılarını azaltmak için ısırgan otu, ıhlamur, melisa ve papatya gibi rahatlatıcı migrene iyi gelen bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Ayrıca haşlanmış yumurta, ıspanak, brokoli lahana, kereviz gibi sebze çorbaları ve yemekleri, elma, armut, kivi migren rahatsızlığı olan bireylerin rahatlıkla tüketebileceği besinlerdir.

Bazı araştırmalara göre zencefil tüketimi migren ataklarını azaltabilmektedir. Bu yüzden zencefili günlük olarak veya migren ataklarınızda tüketebilirsiniz.

Monosodyum glutamat, nitrit, nitrat gibi migren ataklarını etkileyen maddeler günlük tükettiğimiz birçok paketlenmiş üründe bulunmaktadır. Bu yüzden paketlenmiş yiyecekleri alırken mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinmenizde yarar var.

Eğer sizde baş ağrısı veya migren atakları yaşıyorsanız olan günlük olarak tükettiğiniz tüm besinlere dikkat ederek hangi besinin sizde ağrıya yol açtığını kendinizce tespit edebilirsiniz. Ayrıca besin alerjisi testleri yaptırıp, her hangi bir besine karşı probleminiz olup olmadığını da saptayabilirsiniz. Dahası için beslenme ve diyet uzmanınıza danışmalısınız.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın..

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan