Bibliyofil

Clarissa

19 Ağustos 2018

Clarissa - Stefan Zweig

Clarissa | Özet

Kitabın yaklaşık ilk yüz sayfasında Clarissa ve ailesini tanıyoruz. Clarissa’nın nasıl yetiştirildiğini, abisi ve babasıyla olan ilişkilerini okuduktan sonra Clarissa’nın çalışmaya başlamasını, bir adama aşık olmasını ve tam o sırada ortaya çıkan 1.Dünya Savaşı’nı Stefan Zweig’ın kaleminden okuyoruz.

Clarissa’nın gönlünü kaptırdığı adamın savaş konumunda onların düşmanı olması ve Clarissa’nın abi ve babasının da asker olduğu gerçeği ile ortalık karışır. Ayrıca bunların içine Clarissa’nın hamile olma haberi bomba gibi düşer! Tabi Clarissa’nın bunu kabullenmesi kolay olmaz. Bebeği doğurmak ve doğurmamak arasında kalan Clarissa’nın kafası karışır ve en sonunda mecbur olduğunu düşünerek ortaya bir plan koyar ve bu planı gerçekleştirir.

Clarissa | Yorum

Öncelikle açıklamam gereken bir husus var. Yazar eşiyle birlikte intihar ettiği için bu kitabı tamamlayamamış. Okuduğumuz kitap aslında bir roman taslağı diyebilirim. Zaten Zweig yazsaydı bu kadar acıklı olmazdı diye düşünüyorum. Eğer şu an elimizde bir roman taslağı değil de bir roman bulunuyor olsaydı bence her şey çok farklı olabilirdi.

Kitabı okuduktan sonra savaştan bir kez daha nefret ediyorsunuz. Bir savaşın insanlara yaşattırdıkları o kadar güzel anlatılmış ki… Mutlaka okuma listenize eklemeniz gereken bir kitap.

Savaşlardan bahsedilirken birkaç kez ülkemizin adı da kitapta geçiyor: Türkiye, İstanbul, İzmir…

Bu yazıyı okuduktan sonra eğer hâlâ daha kitabı okumayı düşünmüyorsanız gerçekten kendinize çok büyük bir haksızlık yapmış olursunuz. Yazarın eşsiz dili ve savaşlardan nefret ettiren içeriği ile mutlaka bir şans vermenizi düşündüğüm bu kitap, okuduğum Zweig eserleri arasında en iyisiydi.

Politikacılara okutulası bu kitap yüzyıllar geçse de her kesimden insana hitap etmeye devam edecektir diye düşünüyorum.

Zweig okumaya bu eser ile başlamayın diye bir uyarı yapmalıyım sanırım. Çünkü dediğim gibi bu eser yalnızca Zweig’ın dilinden okuduğumuz bir eser değil. Zweig ve yayıncısından okuduğumuz bir eser.

Ayrıca bir Stefan Zweig okuyucusu olarak, kitabın yayıncısının sürdürdüğü bölümün başlangıcını kendimce tespit etmeye çalıştım. Zaten bir yerden sonra yayıncısının devam ettirdiği gayet belli oluyor. Eğer daha önceden yazarın kitaplarıyla tanıştıysanız, yayıncısının yazdığı kısımları tahmin etmeye çalışabilirsiniz.

Hakkında bahsetmediğim birçok ayrıntı mevcut. Bahsetmeyeceğim de 🙂 Böylece kitabı kendi gözlemlerinizle daha keyifli bir şekilde okuyabilirsiniz…

Yazar Stefan Zweig Hakkında

1881 yılında Viyana’da dünyaya geldi. Nazilerin baskısı sebebiyle 1934 yılında Avusturya’dan ayrıldı. İngiltere’ye ardından Brezilya’ya göç etti. Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık etti ve ikinci eşiyle birlikte intihar etti. (1942)

Yazarın Bazı Eserleri

• Üç Büyük Usta
• Kendileriyle Savaşanlar
• Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
• Olağanüstü Bir Gece
• Kendi Hayatının Şiirlerini Yazanlar
• Yıldızın Parladığı Anlar
• Satranç

Bu yazıyı okuyan hemen herkese kitabı okumasını önerebilirim 🙂

Sevgilerimle,
Pınar Sude Genç

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan