Çocuk Sağlığı

Peynir ile Büyümek 🧀

8 Ağustos 2018

Peynir ile Büyümek

Sıklıkla 2 yaşından sonra karşılaştığım peynir sevmeme durumunda aklıma hep Tom ve Jerry çizgi filmleri geliyor. Hepimizin anılarında canlanan, ev kedisi Tom ile ev faresi Jerry. İlk Tom ve Jerry animasyonu 1940 yılında Hanna ve Barbera tarafından yapılmış ve MGM çizgi film stüdyosunda 1957 yılına kadar 114 kısa çizgi film çekilmiş.

Bu ikilinin arasında geçen komik olduğu kadar şiddetli mücadelenin yarısından çoğunun kahramanı tabi ki peynir 🧀

Büyüme-gelişme çağındaki çocuklar peynir konusunda ikiye ayrılır. Peynire bayılanlar ve peyniri ağzına koymayanlar.

Peynir

Peynir, kalsiyum ve protein açısından zengin bir gıdadır. Ayrıca B grubu vitaminleri, çinko ve fosfor gibi mineralleri de içerir.

Her yaşta ihtiyaç duyulmasına karşın özellikle büyüme çağındaki çocukların günlük ihtiyacını karşılaması ile günlük beslenmelerinde olmazsa olmaz sayılabilecek temel bir gıda maddesidir.

4-8 yaş arası çocukların günde 800 mg kalsiyum almaları gerekir.Peynir Sevdirmek için Önerilerim:

Çocuğunuz peynir yemek istemiyorsa onu zorlamayın, inatlaşmayın. Ancak aralıklı olarak peynir teklif etmeyi, gözünün önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Bebeklerin damak tadı vardır ve genellikle kendilerini net bir şekilde ifade ederler. Peynir konusunda da, diğer gıda maddelerinde olduğu gibi genellikle karıştırmadan verilmesinde fayda olmasına rağmen, arada sırada minik hileler yapılabilir. Çorbalar, kurabiyeler, makarnalar vazgeçilmez peynir karışım yemekleri olabilir. Yine yediremiyorsanız kalsiyum ve protein içeren diğer kaynakları arttırabilirsiniz.

Günde 1-2 dilim peynir ve 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.

1 yaşına kadar mutlaka tuzsuz, sonrasında da az tuzlu peynir yedirilmelidir.

Peynir, kemik sağlığının korunmasından diş çürüklerinin engellenmesine, içerdiği B vitaminleri kopleksi sayesinde beyin ve zihin sağlığından kanserin önlenmesine kadar bir çok konuda sağlığımıza hizmet etmektedir.

Hangi Çeşit Peynir Daha Yararlı

Her peynirin besin değeri aynı değildir. Örneğin kaşar peynirinde beyaz peynire göre daha fazla kalsiyum ve protein bulunur. Çocuklarımız için peynir seçerken paketin arkasındaki besin değeri tablosuna bakmakta fayda var.

Beyaz peynir, diğer çeşitlere göre daha az yağlıdır.

❗️Uyarı

Pastörize olmayan peynirden ve her türlü süt ürününden uzak durun. Özellikle tatillerde kaynağını bilmediğiniz süt ürünlerini çocuğunuza vermemeye özen gösterin.

Sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan