Networking & İnovasyon

Mesleki Gelişimde Benlik Etkisi ve Kariyer Planlaması

3 Eylül 2018

Mesleki Gelişimde Benlik Etkisi ve Kariyer Planlaması

“Ağaç yaşken eğilir.”
Türk Atasözü

Büyüyünce ne olacaksın?

Bu soru zihninizde neleri çağrıştırıyor? Benlik etkisi ile belki de hafif bir gülümseme; kararsızdım, ne istedik bak ne olduk ya da nasıl bir hayal dünyam varmış mı diyorsunuz?

Büyüdünüz ve artık hayallerden uzaklaşıp, realistik değerlendirmelere başladınız. Sosyal öğrenmelerin ürünüdür benlik ve öğrenmeleriniz arttıkça benlik etkisi de aşamalı olarak artar.

Benlik

Mesleki gelişim kuramcılarından Donald Super’a göre benlik bir kimsenin kendini nasıl gördüğüdür. Bireyin benliği; çevresiyle etkileşimle, belli durumlarda, belli bir fonksiyonda bulunmakla gerçekleşir.

Benliğimiz meslek seçimini etkiler.

Bireylerin benlik kavramları, zamana ve deneyimlerine göre değişiklik gösterebildiği için mesleki tercihleri de bu doğrultuda değişebilir.

“Eğer doğru kullanımını keşfederseniz, yaşamınıza temas ettiğiniz her şey bir fırsattır.“
Wallace D. Wattles

Donald Super’a göre meslek seçimi, belli bir gelişim süreci içinde, bireyle çevrenin etkileşimi sonucu olan benlik kavramının bir mesleğe yansıması ve ifadesidir. Mesleki gelişim devamlı bir süreç, meslek seçimi ise bir sentez yapma işidir.

Donald Super’a göre mesleki gelişim süreci türlü dönemlerden geçerek zamanla ve yeni yaşantılarla değişmektedir.

Mesleki gelişim yaşamın ilk yıllarından itibaren başlayarak, yaşamın sonuna kadar devam edecek bir süreçtir.

“En sıkıcı, sıradan yanlarını bile seveceğiniz bir meslek seçin. O zaman hep mutlu olursunuz.“ Will Shortz

Meslek seçimi sınav sonuçları ve okul başarısı gibi sorgulamalar sonucu yapılırken, kariyer gelişimi çok küçük yaşlardan itibaren edimlerimiz sonucunda oluşmaya başlar. Pek çok genç, lise dönemindeki tercihlerle yapılan kariyer planlaması sonucu, kendisine uygun olmayan meslek seçimine yönelmektedir.

Kariyer Planlaması

Zamanla bireyin benlik etkisi ve kararlılığı arttıkça, uyumsuz gelen meslek seçimi ve kariyer planlaması sonucu bireyde mutsuzluk ve beraberinde başarısızlık getirmeye başlayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için okullarda, uzmanlar tarafından öğrencilere her kademede kariyer planlaması yapılmalıdır.

Yaşamın ilk yıllarından itibaren bireyin benlik sürecine, aile ve çevre yaşantıları olumlu katkılar sağlamalı, bireyin tercihlerine saygı duyulmalıdır. Öğrencilerdeki mesleki gelişimi desteklemek isteyen ebeveyn ve öğretmenler önce öğrencilerin ne istediklerini bulmalarını sağlayıp, tutkulu oldukları mesleki alanı keşfetmelerine yardımcı olmaları, ardından da bu tutkularını desteklemelidir.

“İşiniz, yaşamınızın büyük bir zaman bölümünü alacaktır. O nedenle, yaşamınızın tadını alabilmenizin tek yolu, işinizi sevmenizdir.“
Steve Jobs

Gününüz aydın olsun…

Tuğba ATAR

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 3 Eylül 2018 at 12:19

    Öncelikle kişinin neyi istediğinin belirlenmesi ve hedefine ulaşması için desteklenmesi gerektiğini çok güzel ifade etmişsiniz. Sanırım her zaman, yazılarınız yayımlanır yayımlanmaz ilk okuyanlardan olacağım.
     
    Sevgiler…

  • Yanıtla Dr.Hüseyin Kurt 3 Eylül 2018 at 13:43

    Tebrik ediyorum. Gençlerin kendilerini bilmelerinde ve gelecek planlamalarında, katkılarının artarak devam edeceğini biliyor ve başarılarının devamını diliyorum.

  • Yanıtla Beril Erem 6 Eylül 2018 at 12:36

    Güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Tebrikler 👍
     
    Benlik gelişimi kısmı özellikle çok dikkatimi çekti. Donald Super’ın kitabını bulursam okuyacağım mutlaka.

    • Yanıtla Tuğba Atar 8 Eylül 2018 at 18:20

      Teşekkür ederim Beril Erem .. David Eagleman’ın İncognito (Beynin gizli hayatı ) adlı eserini tavsiye ederim.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan