Sinema

Bohemain Rhapsody | Freddie Mercury

11 Kasım 2018

Bohemian Rhapsody | Freddie Mercury

Uzun zamandır merakla beklediğim bir filmdi Freddie Mercury. Hatta yıllardır Freddie Mercury ile ilgili bir film yapılmamasını da garipseyip dururdum. Tabii ki bu film özünde efsanevi Rock grubu Queen’in müzikal kariyerini anlatan bir film. Ama yine de en çok odaklandığımız kısım etkileyici yaşamıyla Fredie Mercury oluyor haliyle.

Yönetmen Bryan Singer

İlk kez 29 yaşındayken yönettiği Usual Suspects (Olağan Şüpheliler) ile gelecekte neler yapacağının sinyalini vermişti. Daha sonraları X Men serileri ve Supermen Returns (Superman’in Dönüşü) ile biraz farklı kulvarlara kaysa da tarz olarak hep sevdiğim bir yönetmen olmuştur. Bu filmi, onun çekeceğini öğrendiğimde ise daha da heyecanlandım.

Konu

Bohemain Rhapsody 1970’lerin başında Mercury’nin, Londra’da küçük bir Rock-Blues klübünde müzik yapan bir gruba vokalist olarak katılmasıyla başlıyor. İlk sahnesinde yaşadığı aksaklıklar onu yıldırmıyor ve gerek vokal tekniği, gerekse farklı sahne tarzıyla kısa zamanda iyi bir hayran kitlesine ulaşıyor.

Bundan sonrası belki klasik olacak ama yapımcıların dikkatini çekmek, albümler yapmak ve konserler vermek…

Aslında grubun en dikkat çekici üyesi Freddie Mercury olsa da Brian May gibi büyük bir gitaristin de olması ve bu müzisyenlerin deneysel müzik üretmeye açık olmaları bence grubun şu anda hala efsane olarak anılmasının sebepleri.

Daha kariyerlerinin başında Bohemian Rhapsody gibi farklı bir şarkıyı yapmaları, asıl önemlisi de yapımcılarına çıkış şarkısı olarak ısrar etmeleri filmde de işlenen bir olay. Hernekadar, hiç ayrılmayan bir grup olarak gözükseler de grup içindeki ayrışmalar, özellikle davulcu Roger Taylor ile olan sürtüşmeler, Freddie Mercury’nin bir ara solo kariyer yapma isteği, daha sonra tekrar birleşmeleri de filmde yer almış haliyle.

Bu arada, Bohemian Rhapsody şarkısındaki “Galileo” tabiri de aslında astrofizikçi olan Brian May’e ithaf edilerek yazılmıştır 😉

Oyuncular

Filmde Mercury’yi canlandıran oyuncu Rami Malek’in inanılmaz gerçekçi performansı ise zaman zaman insanı hayretlere düşürüyor. Hareketleri, mimikleri, bakışları neredeyse aynı. Fakat beni asıl şaşırtan Brian May’i canlandıran Gwilym Lee’nin de aşırı benzerliği. Sonuç olarak çok başarılı oyuncu seçimleri ve mükemmel performanslar ile başından sonuna kadar neredeyse filmi yaşıyorsunuz.

Şarkılar

Filme adını veren şarkı Bohemian Rhapsdoy başta olmak üzere We Will Rock You, Love of My Life, I Want to Break Free gibi şarkıların yaratım sürecine de tanık oluyorsunuz ayrıca.

Filmin en etkileyici sahnesi, 1985 yılındaki efsane Live Aid konserinde, We Are The Champions şarkısının yüzbinlerle birlikte söylendiği sahneydi. O dakikadan sonra salondan gelen burun çekme sesleri ile açıkçası ben de gözyaşlarıma hakim olamadım. Wembley Stadyumundaki o tarihi atmosfer o kadar iyi yansıtılmış ki kendinizi gerçekten orada, o sırada gökyüzünde süzülürken hissediyorsunuz. Filme giderseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız, emin olun.

Gerek o dönemi çok iyi yansıtması, gerek oyunculukları gerekse kurgusu ile kaçırılmaması ve özellikle sinemada seyredilmesi gereken bir film Bohemian Rhapsody.

Bohemain Rhapsody | Freddie Mercury

İster Queen hayranı olun, ister hayatınızda hiç dinlememiş olun, filmde oldukça başarılı yansıtılmış bir hayat öyküsü seyrediyorsunuz. Kesinlikle sahnede şarkı söylemesi için yaratılmış bir insanın, kendisini bulma sürecine de tanıklık ediyorsunuz. Cinsel kimliğiyle yaşadığı sorunlar, korkular, yakalandığı hastalık ve bunlara rağmen hayata müzikle tutunması gerçekten çok etkileyici. Ve tabii ki onu çok seven dostlarının ve sevdiği insanın, hayatının son dönemlerinde ona eşlik etmeleri de Freddie Mercury’nin ne kadar şanslı biri olduğunu gösteriyor.

Bizlere de hayatımıza kattığı güzelliklerden dolayı teşekkür edip, selam çakmak düşüyor bu büyük sanatçıya. Ve tabii tüm zamanların en farklı ve en iyi rock gruplarından olan Queen’e.

Show must go on Freddie, we are the champions…

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 11 Kasım 2018 at 16:25

    Sevgili Ali;
     
    Filmi merakla bekleyenler arasındaydık oğlum Kerem ile ve az kalsın itiraf etmeliyim ki yaşını 13 demeseydim giremiyorduk 😬😬🙃
     
    Filmin anlatmak istedikleri bence de seyirciye çok güzel aktarılmış ve sonunda koca salonda ağlayan bir bendim. Öğrendim ki Freddie Mercury’nin büyük hayranlarından biri olan kardeşim de çok ağlamış. Şimdi yazını okuduğumda yalnız olmadığımı bir daha bilmek hoşuma gitti 🤗

  • Yanıtla Ali Ballı 11 Kasım 2018 at 16:35

    Evet ama neyse ki ben salonda yalnız değildim o sıralarda 🙂 Enfes filmdi…

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 11 Kasım 2018 at 20:37

    Geçen hafta Igın’la Kerem’in, Bohemain Rhapsody’yi izledikleri film salonunda çektikleri selfiyi görüp altındaki yorumu okuyunca filme kesinlikle gitmeliyim diye düşünmüştüm. Senin yazından sonra bu kesinlik altına çift çizgi ekledi 😉

    • Yanıtla ALi Balli 17 Kasım 2018 at 18:17

      Merak ettim o yorumu 🙂

  • Yanıtla Hande S. Sinan 11 Kasım 2018 at 23:11

    Bu yazıdan sonra gitmeliyim. Teşekkürler.

    • Yanıtla Ali Ballı 17 Kasım 2018 at 18:18

      Mutlaka gitmelisiniz 👍

  • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 18 Kasım 2018 at 17:38

    harikulade 1 filmdi.
    harikulade işlenmiş 1 hayat öyküsü.
    biyografilere bayılan ben, kusursuzca anlatılmış o 45 yılın özetini kimi zaman kahkahalarla, kimi zaman gözyaşları ile izledim.
    en çok hayranlık duyduğum kısım ise, grup üyelerinin dehalarıyla o gün yarattıkları herşeyin, bugünün müzik dünyasına bıraktığı şahane mirastır.
    ve film 1 kez daha hatırlattı ki bana; talih ancak cesurların yanındadır.
    yazınızda belirttiğiniz gibi; rami malek çok başarılı idi ve ayrıca ben de tipi itibariyle mick jagger’ ı da oynayabilir fikri yarattı 😀 😀

    • Yanıtla Ali Ballı 19 Kasım 2018 at 00:41

      Mick Jagger konusunda hemfikiriz.. Aynı şeyi ben de düşündüm 🙂 Freddie Mercury‘nin de aslında en etkilendiği kişiler Jagger ve Bowie’ymiş.. Bu çok belli oluyor zaten.. Malek ikisini de oynayabilir bence ☺️

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan